Evropa

Francuska: Preporučuje se obavezna vakcinacija za sve zdravstvene radnike, u ponedeljak se obraća Makron

Komentari

Autor: Tanjug

10/07/2021

-

14:08

Francuska: Preporučuje se obavezna vakcinacija za sve zdravstvene radnike, u ponedeljak se obraća Makron
Francuska: Preporučuje se obavezna vakcinacija za sve zdravstvene radnike, u ponedeljak se obraća Makron - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Iz Vrhovnog saveta zdravstva Francuske (HAS) upućena je preporuka da se bez odlaganja uvede obavezna vakcinacija protiv koronavirusa za sve zdravstvene radnike i druge profesionalce koji dolaze u kontakt sa ljudima osetljivim na koronavirus.


Francuska vlada pomno prati preporuke HAS u koje spada i savet da se što više daju vakcine Fajzer ili Moderna zasnovane na informacionoj mRNA, jer su efikasnije i usporavaju širenje veoma zarazne delta varijante virusa, navodi se u izveštaju Rojtersa.

"Iako je broj novih slučajeva manji, pa time i pritisak na zdravstveni sistem, trend širenja epidemije u Francuskoj je snažan i mogao bi ubrzo da rezultira sveobuhvatnim pogoršanjem epidemiološke situacije", navodi se u saopštenju HAS.

U ponedeljak se očekuje obraćanje naciji predsednika Francuske Emanuela Makrona o epidemiološkoj situaciji i strategiji francuske vlade na prevenciji četvrtog talasa epidemije za koji mnogi naučnici tvrde da je neizbežan.

Danas je iz Nacionalne medicinske akademije, francuskog lekarskog društva, izvršen pritisak na vlasti da nametnu obaveznu vakcinaciju za sve osobe starije od 12 godina.

Slične preporuke mogu se čuti i iz HAS odakle poručuju da bi vlada trebalo da počne da razmatra uvođenje obavezne vakcinacije za celokupno stanovništvo.

Komentari (0)

Evropa