Evropa

Danas se održavaju parlamentarni izbori u Finskoj, neizvesna trka između tri partije

Komentari

Autor: FoNet

02/04/2023

-

09:32

Danas se održavaju parlamentarni izbori u Finskoj, neizvesna trka između tri partije
Danas se održavaju parlamentarni izbori u Finskoj, neizvesna trka između tri partije - Copyright Tanjug/AP/Risto Božović

veličina teksta

Aa Aa

U Finskoj se danas održavaju parlamentarni izbori, na kojima sve tri vodeće stranke imaju približno podjednake šanse za pobedu. 

Više od tri miliona Finaca sa pravom glasa biraju 200 poslanika u parlamentu, a na izborima učestvuje više od 2.400 kandidata iz 22 partije.

Prema predizbornima anketama, konzervativna Nacionalna koaliciona stranka (NCP) ima podršku 19,8 odsto, krajnje desničarska nacionalistička Finska stranka 19,5 odsto, a Socijaldemokrate (SDP) aktuelne premijerke Sane Marin 18,7 odsto.

Marin, koja je pre četiri godine postala najmlađa premijerka na svetu, sada ima 37 godina. Preuzela je Socijaldemokratsku partiju (SDP) i funkciju predsednice Vlade 2019. godine, uz podršku svojih pristalica koji je vide kao uzor za novu generaciju mladih liderki.

Ona je u međuvrmenu tradicionalno nesvrstanu nordijsku zemlju, članicu Evropske unije od 1. januara 1995. godine, vodila kroz pandemiju kovida 19, ali i kroz procedure do praga za prjem Finske u NATO.

Odustajanje od vojne neutralnosti bilo je ključni zaokret njene vlade nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali sada 80 posto Finaca podržava ulazak u NATO.

Međutim, usred nadolazeće recesije i rastuće inflacije, desničarski protivnici Sane Mrin optužili su je da se preterano zadužuje i da nije uspela da obuzda javnu potrošnju, pa poslednja anketa dan pre glasanja pokazuje je da SDP malo zaostaje za svoja dva glavna rivala, što će izbore učiniti krajnje neizvesnim.

Socijaldemokrate su 2019. godine pobedile veoma tesno, sa osvojenih 17,7 odsto glasova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa