Evropa

Finska premijerka nakon zahteva za članstvo u NATO: Ne želimo nuklearno oružje, niti da postavljamo baze Alijanse

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2022

-

10:48

Finska premijerka nakon zahteva za članstvo u NATO: Ne želimo nuklearno oružje, niti da postavljamo baze Alijanse
Sana Marin - Copyright Tanjug/AP/Heikki Saukkomaa/Lehtiuva

veličina teksta

Aa Aa

Ukoliko postane članica NATO, Finska ne želi da rasporedi nuklearno oružje ili da postavi vojne baze na svojoj teritoriji, rekla je premijerka Finske Sana Marin za današnje izdanje "Korijere dela sera".

Finska i Švedska su formalno juče zatražile članstvo u NATO objašnjavajući tu odluku napadom Rusije na Ukrajinom, ali se suočavaju sa potencijalnim vetom Turske prilikom prijema, za koji se verovao da bi mogao da bude relativno brz, preneo je Rojters.

Marin je tokom posete Rimu rekla da veruje da bi problem mogao da se reši kroz dijalog.

"Mislim da u ovom trenutku važno je ostati smiren. Važno je da imamo diskusije sa Turskom i ostalim članicama, da odgovorimo na pitanja koja mogu da se jave i da ispravimo svaku nesuglasicu", dodala je ona.

Ona je navela da postavljanje nuklearnog oružja NATO i otvaranje baza u Finskoj neće biti deo pristupnih pregovora Helsinkija sa Alijansom.

"Ne mislim da imamo bilo kakav interes da postavimo nuklearno oružje ili otvorimo NATO baze u Finskoj", poručila je.

I premijerka Švedske Magdalena Anderson takođe je rekla da njena zemlja ne želi trajne NATO baze ili nuklearno oružje na svojoj teritoriji.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

19.05.2022 12:14

Не жели? Када уђеш у НАТО онда "желиш" оно што жели Америка, и то тако да ти страдаш а Америка профитира, кад сте се ухVатили у коло с ђаVолом, као што сте се хватали у коло савезништва са Хитлером 1940, онда - играјте.

Evropa