Biznis vesti

Finci ne prihvataju zahtev Moskve za plaćanje gasa u rubljama - pokreću arbitražu protiv Gasprom eksporta

Komentari

Autor: Raša Tudej / Tanjug

18/05/2022

-

10:14

Finci ne prihvataju zahtev Moskve za plaćanje gasa u rubljama - pokreću arbitražu protiv Gasprom eksporta
Helsinki - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Finski državni dobavljač energije Gasum saopštio je da neće prihvatiti zahtev Moskve za plaćanje gasa u rubljama i najavio da će zbog toga pokrenuti spor pred arbitražnim sudom protiv Gasprom eksporta, podružnice ruskog državnog energetskog giganta Gasproma.

"U ovoj situaciji, Gasum nije imao izbora osim da pokrene arbitražu u vezi sa ugovorom. U ovoj izazovnoj situaciji, učinićemo sve kako bismo mogli da snabdevamo finske kupce potrebnom energijom", naveo je u saopštenju glavni izvršni direktor Gasuma, Mika Viljanen, prenosi Raša tudej.

Kompanija planira da uvozi energiju tokom predstojeće letnje sezone preko gasovoda Baltik Konektor, koji povezuje finsku i baltičku gasnu mrežu preko Finskog zaliva.

Gasum je priznao da ograničen transportni kapacitet tog gasovoda može da bude problem. Kao dugoročno rešenje, Finska namerava da zakupi plutajući terminal sa Estonijom za uvoz tečnog prirodnog gasa (TPG).

Ova severnoevropska država većinu svog gasa kupuje od Rusije, ali prirodni gas čini samo pet posto njene godišnje potrošnje energije. Ipak, izostanak te ponude iz energetskog miksa mogao bi da ima negativan uticaj na kompanije u energetskom i šumarskom sektoru, kao i u hemijskoj i prehrambenoj industriji.

Brisel je izdao ažurirane smernice o tome kako preduzeća iz EU mogu da plaćaju ruski gas bez kršenja sankcija uvedenih Rusiji. Određeni broj evropskih energetskih kompanija je ispoštovao ruski zahtev za plaćanje gasa u rubljama, dodaje RT.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis