Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski: Ruske snage još mogu da odu, inače će biti uništene

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/04/2023

-

07:52

RAT U UKRAJINI Zelenski: Ruske snage još mogu da odu, inače će biti uništene
RAT U UKRAJINI Zelenski: Ruske snage još mogu da odu, inače će biti uništene - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Russian Defense Ministry Press Service, Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 403. dan ruske invazije na Ukrajinu. U jakoj eksploziji u kafiću u Sankt Peterburgu poginuo ratni izveštač i poznati ruski vojni bloger Vladlen Tatarski (pravo ime Maksim Fomin), a povređeno je 16 ljudi. Ruski MUP smatra da je poginuli bio meta napada jer je ekploziv bio sakriven pored mesta gde je Tatarski sedeo. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ocenio je situaciju u Bahmutu kao "posebno vruću" i zahvalio svojim borcima na hrabrosti. Ukrajinski operator za prenos električne energije saopštio da je čitav elektroenergetski sistem zemlje ponovo u funkciji posle razornog granatiranja 9. marta.

Ključni događaji:

  • Šef IAEA posetiće Kalinjingrad radi pregovora o Zaporožju
  • Zelenski: Situacija u Bahmutu je "posebno vruća"
  • Ukrajina objavila plan koraka u slučaju povratka kontrole nad Krimom
  • Eksplozija u Sankt Peterburgu: Poginuo vojni bloger, povređeno 16 osoba
  • Stoltenberg: Ukrajina će postati članica NATO-a
  • Ukrenergo: U potpunosti obnovljeno snabdevanje strujom u zemlji
  • Borelj: EU će se protiviti svakoj zloupotrebi ruskog predsedavanja SBUN 

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

        Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.52 Lavrov: Rusija i Kina spremne da brane zajedničke interese

Rusija i Kina su spremne da stanu rame uz rame u odbrani zajedničkih fundamentalnih interesa strateškom koordinacijom svojih napora u globalnoj areni, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je rekao da su kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang, kao i njegovi prethodnici dobri prijatelji i kolege.

"Naravno, delimo osećaj drugarstva i spremni smo da stanemo rame uz rame braneći uzajamno osnovne interese strateški koordinirajući napore u globalnoj areni", rekao je Lavrov u intervjuu za portal AIF.ru.

21.45 Nebenzja: Rusija nikome ne preti nuklearnim oružjem, to je zapadna propaganda

Rusija nikome ne preti nuklearnim oružjem, iako zapadna štampa u okviru svoje propagande tvrdi suprotno, izjavio je danas stalni predstavnik Ruske Federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

"Kada je reč o nuklearnom ratu ja mirno spavam, jer znam da mi ne tražimo nuklearni rat i nismo pretili nuklearnim ratom. Sav ovaj narativ da Rusija preti svetu nuklearnim oružjem deo je zapadne propagande", rekao je Nebenzja, prenosi TASS.

21.22 Šef IAEA posetiće Kalinjingrad radi pregovora o Zaporožju

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi posetiće u sredu rusku baltičku eksklavu Kalinjingrad kako bi razgovarao o bezbednosti Zaporoške nuklearne elektrane, koja se nalazi u blizini prve borbene linije između ruskih i ukrajinskih snaga, rekao je portparol IAEA.

Grosi je prošle nedelje posetio tu nuklearku na ukrajinskoj teritoriji koju kontroliše Rusija i rekao da se situacija pogoršala i da se vojna aktivnost oko tog mesta, najvećeg nuklearnog objekta u Evropi, intenzivirala poslednjih meseci, preneo je Rojters.

21.10 Moskva: Gerškovič nema pritužbi na uslove pritvora

Izveštač Vol strit džurnala, američki državljanin Evan Gerškovič, koji je u Rusiji pritvoren zbog špijunaže, nema pritužbi na uslove u zatvoru, saopštili su danas članovi Moskovske komisije za javni nadzor (MKJN) nakon posete Amerikancu pritvorenom u moskovskom zatvoru Lefortovo.

"Posetili smo Evana Gerškovićami on nije imao pritužbi na uslove u zatvoru", rekli su iz MKJN, prenosi TASS.

Dodali su da je Amerikanac trenutno u dvokrevetnoj ćeliji, ali da nema cimera. "Evan će dobiti cimera ako bude negativno testiran na koronavirus", rekli su članovi komisije.

20.20 Zelenski: Ruske snage još mogu da odu, inače će biti uništene

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je danas, govoreći o predstojećoj ukrajinskoj prolećnoj kontraofanzivi, da ruske snage "još imaju vremena da odu — inače će biti uništene".

Zelenski je rekao da ne može da iznosi konkretne detalje o predstojećoj kontraofanzivi, "jer ne možemo dati priliku teroristima iz Ruske Federacije da se pripreme za naše metode i korake ka deokupaciji", prenosi Kijev Indipendent.

19.33 Kirbi: Borba za Bahmut nije završena

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi izjavio je da se Ukrajina i dalje žestoko bori za Bahmut, kao i da ta bitka nije završena.

Istakao je da su ukrajinske snage još uvek u gradu, najavivši da Kijev ove nedelje može da očekuje novi paket pomoći Vašingtona, prenosi Rojters.

15.48 Volodin: Duma radi na zabrani svih tela koja rade protiv Rusije, posebno MKS

Predsednik Donjeg doma ruske Dume Vjačeslav Volodin, izjavio je danas da poslanici rade na zakonskoj zabrani aktivnosti međunarodnih tela usmerenih protiv Rusije i njenih građana, a posebno Međunarodnog krivičnog suda (MKS). "Komisije Državne dume pripremaju amandmane na savezni zakon o bezbednosti, koji će zabraniti aktivnosti MKS i međunarodnih tela na našoj teritoriji, usmerene protiv Ruske Federacije i njenih građana“, rekao je Volodin, prenose RIA Novosti. Međunarodni krivični sud je u martu izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini.

15.25 Generalni direktor IAEA Rafael Grosi u sredu u Moskvi

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi održaće u sredu sastanak u Moskvi sa ruskom međuresornom delegacijom, rekao je danas za televiziju Rusija 24 stalni predstavnik Ruske Federacije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

"Prekosutra, imaće još jedan sastanak sa ruskom međuresornom delegacijom na teritoriji Rusije, gde će se održati naredni razgovor na ovu temu (Zaporoška NE). Večeras ili sutra sastaću se sa ljudima u Sekretarijatu IAEA koji se bave ovom temom", rekao je Uljanov, prenele su RIA Novosti.

NE Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara, a pod marta 2022. godine je pod kontrolom ruske vojske.

14.55 Gruško: Pojačaćemo vojno prisustvo na zapadu zemlje nakon ulaska Finske u NATO

Rusija će ojačati svoje vojne kapacitete u zapadnim i severozapadnim regionima, kao odgovor na ulazak Finske u NATO, rekao je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško, prenela je RIA Novosti. Finska i Švedska su se prijavile u NATO prošle godine nakon ruskog napada na Ukrajinu, a Finska će sutra postati 31. članica Alijanse. Finska sa Rusijom deli granicu od 1.300 kilometara, što će udvostručiti granicu transatlantskog saveza sa Rusijom.

14.43 Stoltenberg: Prijem Finske najbrži ratifikacioni proces u modernoj istoriji NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da će u sedištu ove organizacije u Briselu sutra biti podignuta zastava Finske i da će to biti dobar dan za Alijansu.

"Prošle godine, saveznici su doneli istorijsku odluku da pozovu Finsku i Švedsku da postanu članice NATO. Od tada, videli smo najbrži ratifikacioni proces u modernoj istoriji NATO. Svi saveznici slažu se da bi prijem Švedske trebalo da se obavi brzo", rekao je Stoltenberg.

On je dodao da će se zvaničnici NATO sutra susresti i sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom.

"Ne znamo kada će se ovaj rat okončati. Ali, kada se to desi, moraćemo da stvorimo takve okolnosti da Ukrajina može da se odbrani od buduće agresije, a istorija se ne ponavlja sama od sebe. Ne smemo dozvoliti Rusiji da nastavlja da ugrožava evropsku sigurnost", istakao je.

14.31 Belorusija započela inspekciju borbene gotovosti oružanih snaga

Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je danas da je započelo inspekciju borbene gotovosti oružanih snaga, što je poslednja u nizu vojnih aktivnosti te zemlje koja pružila podršku Rusiji u ratu protiv Ukrajine. U saopštenju objavljenom na društvenoj mreži Telegram, ministarstvo je saopštilo da će inspekcije utvrditi kapacitete vojnih jedinica kada deluju u ''najvišoj borbenoj gotovosti'', prenosi Rojters. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošlog meseca da planira da postavi rusko taktičko nuklearno oružje u Belorusiji.

13.43 Stoltenberg: Ukrajina će postati članica NATO-a

Stav NATO-a o nastojanjima Ukrajine "ostaje nepromenjen", a to je da će "Ukrajina postati članica alijanse", poručio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Međutim, glavni fokus je da se "osigura da Ukrajina prevlada kao suverena nezavisna nacija u Evropi", dodaje Stoltenberg, a prenosi "Gardijan".

"Dakle, prvi i najhitniji korak je da saveznici Kijeva održe i dalje pojačaju vojnu i ekonomsku podršku Ukrajini"

Stoltenberg ističe da NATO takođe istražuje kako može da razvije političke odnose sa Ukrajinom i proširi svoj rad na dugoročnijim reformama u institucionalnoj izgradnji.

"Izuzetno je važno da nastavimo da pokazujemo da vrata NATO-a ostaju otvorena, kao što ćemo to učiniti i sutra, kada će Finska postati punopravna članica. Kao i kada budemo finalizirali proces pristupanja Švedske, nadamo se u bliskoj budućnosti", rekao je on.

Generalni sekretar NATO-a istakao je i da NATO nije video nikakve promene u nukelarnom stavu Rusije od najave Vladimira Putina da će postaviti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji.

13.34 Johanis: Potrebno je veće prisustvo NATO trupa na Crnom moru

Rumunski predsednik Klaus Johanis, posle sastanka sa kancelarom Nemačke Olafom Šolcom, rekao je danas da je potrebno veće prisustvo NATO trupa na Crnom moru. Šolc je, tokom posete Bukureštu, kazao da se nada da će Rumunija ove godine ući u šengenski sistem Evropske unije, jer je ta zemlja ispunila sve kriterijume za tako nešto, preneo je Rojters. Govoreći pored Johanisa, Šolc je izjavio da te dve zemlje zajedničkim naporom žele da podrže susednu Moldaviju nakon ruskog napada na Ukrajinu. On je pozdravio otvaranje postrojenja nemačkog vojnog proizvođača Rajnmetala u Rumuniji.

13.00 Peskov: Ubistvo Tatarskog je teroristički akt, Putin je odmah obavešten

Ubistvo ratnog izveštača Vladlena Tatarskog je teroristički akt, a predsednik Rusije Vladimir Putin je odmah obavešten o incidentu, rekao je danas novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "Ovo je teroristički akt, vi i ja smo videli saopštenje Nacionalnog antiterorističkog komiteta. Sada je aktivna faza istrage, preduzimaju se energični koraci za privođenje osumnjičenih. Budimo strpljivi u svakom slučaju i sačekajmo izjave naših specijalnih službi koje tamo rade. Postoje dokazi, sudeći po saopštenju Nacionalnog antiterorističkog komiteta, da su ukrajinske specijalne službe možda umešane u planiranje ovog terorističkog napada i naravno, reč je o terorističkom napadu", ponovio je Peskov, preneo je TAS S.

12.02 Poljska predala Ukrajini prve lovce MiG-29

Poljska je predala Ukrajini prvu seriju obećanih lovaca MiG-29, ali za sada nije poznato koliko je aviona poslala Varšava. Informaciju o isporuci aviona objavio je šef Kancelarije za međunarodnu politiku predsednika Poljske Marčin Pšidač. "Prema mojim informacijama, taj proces je već završen, odnosno transfer ovog prvog dela (MiG-29). Biće reči, naravno, o mogućoj daljoj podršci“, rekao je Pšidač za radio RMF, prenosi Unian.

11.31 Rusija: Iza terorističkog napada na Tatarskog stoje specijalne službe Ukrajine

Teroristički napad na poznatog ratnog izveštača Vladlena Tatarskog planirale su ukrajinske specijalne službe uz učešće agenata iz redova pristalica Fonda za borbu protiv korupcije Alekseja Navaljnog, tvrdi ruski Nacionalni komitet za borbu protiv terorizma. Kako je navedeno, napad su planirale "specijalne službe Ukrajine uz učešće agenata iz redova lica koja sarađuju sa takozvanim Fondom za borbu protiv korupcije Navaljnog, čiji je aktivni pristalica pritvorena Darija Trepova“, prenosi RIA Novosti.

11.03 Čerevati: Ruske snage "vrlo daleko“ od zauzimanja Bahmuta

Portparol istočne vojne komande Ukrajine Serhij Čerevati izjavio je danas da su ruske snage „vrlo daleko“ od zauzimanja Bahmuta i da borbe besne oko zgrade gradske uprave, za koju ruska paravojna grupa Vagner tvrdi da je na nju podigla rusku zastavu. Čerevati je u telefonskoj izjavi za Rojters rekao da je Bahmut ukrajinski. "Bahmut je ukrajinski, oni ništa nisu zauzeli i veoma su daleko od toga da to urade, najblaže rečeno“, istakao je Čerevati.

10.20 Uhapšena osumnjičena za umešanost u ubistvo ratnog izveštača Tatarskog

Ruske vlasti potvrdile su danas da je privedena Darija Trepova, osumnjičena za umešanost u eksploziju u kafiću u Sankt Peterburgu, u kojoj je ubijen ratni izveštač Vladlen Tatarski. Trepova je privedena, saopštio je Istražni komitet Ruske Federacije ne navodeći druge pojedinosti, prenosi list Izvestija. Prethodno su ruski mediji javili da je za Trepovom raspisana poternica. Tatarski je poginuo u nedelju u eksploziji u kafiću u Sankt Peterburgu, u kojoj su povređene još 32 osobe.

09.20 Zelenski će posetiti Poljsku 5. aprila

Planirano je da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poseti Poljsku u sredu, 5. aprila, najavio je danas savetnik poljskog predsednika za spoljne poslove Marčin Pržidač. Pržidač je rekao za privatni radio RMF da će Zelenski posetiti Poljsku na poziv predsednika Andžeja Dude i da će dva zvaničnika razgovarati ne samo o bezbednosnoj situaciji, već i o ekonomskoj i političkoj podršci, preneo je Rojters. Zelenski se poslednji put sastao sa poljskim kolegom u decembru 2022. godine na povratku iz posete SAD.

09.16 Interfaks: Osumnjičena za ubistvo Tatarskog stavljena na poternicu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije stavilo je na poternicu Dariju Trepovu, osumnjičenu za ubistvo ratnog izveštača Vladlena Tatarskog u eksploziji u kafiću u Sankt Peterburgu, javlja Interfaks. Kartica sa podacima Trepove osvanula je danas u bazi podataka koje je raspisalo Ministarstvo, a iz nje se vidi da se za Trepovom, rođenom u Sankt Peterburgu 1997. godine, traga u okviru krivične istrage.

Prethodno je Interfaks, pozivajući se na obavešten izvor, javio da je Trepova privedena. Agencija navodi da se kasnije ispostavilo da su njene majka i sestra dovedene na ispitivanje, a da je ona i dalje u bekstvu. Tatarski je poginuo u nedelju u eksploziji u kafiću u Sankt Peterburgu.

Tanjug/AP

 

08.45 TASS: "Posejdon" do 2025. deo Pacifičke flote

Rusija planira da do kraja 2024. ili prve polovine 2025. godine formira diviziju podmornica specijalne namene koje će nositi nuklearna torpeda Posejdon kao deo Pacifičke flote, izvestila je ruska agencija Tass.

Rusija je u januaru saopštila da je proizvela prvi set torpeda Posejdon, četiri godine nakon što je predsednik Vladimir Putin najavio fundamentalno novi tip strateškog nuklearnog oružja, potvrdivši da će imati sopstveno nuklearno snabdevanje energijom, navodi Rojters.

Krajem marta, Rusija je saopštila da će obalska infrastruktura za podmornice koja će nositi torpeda Posejdon, biti završena na poluostrvu Kamčatka, gde se nalazi podmornička baza za balističke nuklearne rakete ruske Pacifičke flote.

08.30 Habek doputovao u nenajavljenu posetu Ukrajini

Nemački vicekancelar Robert Habek doputovao je jutros u nenajavljenu posetu Ukrajini, saopštilo je nemačko ministarstvo energetike i ekonomije. Na dnevnom redu je obnova Ukrajine posle rata, kao i saradnja u energetskom sektoru, objavio je "Špigel". Portparol ministarstva je potvrdio posetu, rekavši da je Habek, koji je i ministar energetike i ekonomije, stigao u Kijev rano jutros. Nemačka je postala jedna od ključnih zemalja u pružanju vojne pomoći Ukrajini, a u poslednjem paketu Berlin je obezbedio 18 tenkova "leopard 2", podseća Rojters.

07.53 Interfaks: Privedena osumnjičena za ubistvo Tatarskog

Darija Trepova iz Sankt Peterburga privedena je zbog sumnje da je ubila ratnog izveštača i blogera Vladlena Tatarskog, javio je Interfaks pozivajući se na obavešteni izvor. Darija Trepova, rođena 1997. godine, privedena je pred istražitelja, rekao je sagovornik agencije.Prema njegovim rečima, istraga ima razloga da veruje da je Trepova donela u kafić kutiju sa bistom Tatarskog, u kojoj je bila eksplozivna naprava. Interfaks navodi da još nema zvaničnu potvrdu ove informacije.

07.40 Ruske snage u Ukrajini dobijaju bacače plamena Solncepek

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da su Vazdušno-desantne snage prvi put dobile teške sisteme bacača plamena "Solncepek“ i da će ih koristiti jedinice koje se upućuju u Ukrajinu. "Predaja unapređenih borbenih vozila TOS-1A Solncepek je prvi put u istoriji Vazdušno-desantnih snaga. Posade koje odlaze u zonu specijalne vojne operacije pokazale su spremnost vozila i ljudstva za izvršavanje borbenih zadataka", navedeno je u saopštenju, prenosi Interfaks.

07.35 Prigožin: Ruska zastava se vijori nad gradskom upravom Bahmuta

Osnivač ruske vojne kompanije Vagner Jevgenij Prigožin rekao je da je nad gradskom upravom Bahmuta podignuta ruska zastava sa natpisom "Dobra uspomena na Vladlena Tatarskog".
Prigožinov komentar je objavljen na Telegram kanalu njegove pres službe.

"U 23.00, na gradsku upravu Artjomovska (Bahmuta) postavili smo rusku zastavu sa natpisom 'Dobra uspomena na Vladlena Tatarskog' i zastavu 'Vagner'. I formalno, Artjomovsk je zauzet", rekao je Prigožin u nedelju veče, prenose RIA Novosti.

Associated Press

07.28 UNN: Aktivisti PCU preuzeli hram Ukrajinske pravoslavne crkve u Hmeljnickom

Pristalice Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) preuzele su hram u gradu Hmeljnicki, koji pripada Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi (UPC), prenela je novinska agencija Ukrajinske nacionalne vesti (UNN). Prema UNN, zajednica Sabornog hrama Svetog pokrova grada Hmeljnickog prikupila je više od 1.200 potpisa da se UPC potčini PCU. UPC je pod jurisdikcijom Moskovske patrijaršije, koju ne priznaje Pravoslavna crkva Ukrajine.

07.15 Ruski ambasador u Minsku: Nuklearno oružje biće postavljeno blizu granice NATO zemalja

Ruski ambasador u Belorusiji Boris Grizlov izjavio je da će rusko taktičko nuklearno oružje biti raspoređeno blizu beloruske granice sa NATO susedima. Izjava Grizlova došla je nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin nedavno rekao da planira da postavi taktičko nuklearno oružje na teritoriju savezničke Belorusije. Putin je istakao da će kontrukcija skladišta za taktičko nuklearno oružje u Belorusiji biti gotova 1. jula i dodao da je Rusija pomogla da se modernizuju beloruski ratni avioni, kako bi mogli da nose nuklearno oružje.

07.05 Zelenski: Situacija u Bahmutu je "posebno usijana"

Ukrajinski predsedik Volodimir Zelenski izjavio je prošle večeri da je vojna situacija oko grada Bahmut, koji su okružile ruske snage, već nekoliko meseci, "posebno usijana". "Hvala našim vojnicima koji se bore u Avdivki, Marjinki i Bahmutu. Posebno u Bahmutu. Tamo je posebno 'vruće'", rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju, preneo je Rojters. Ruske snage mesecima pokušavaju da okruže i osvoje Bahmut, koji je imao oko 70.000 stanovnika pre nego što je Rusija napala Ukrajinu. Prošlog meseca ukrajinski zvaničnici su rekli da je u gradu ostalo oko 4.000 ljudi. 

Associated Press

06.48 Ukrajina objavila plan koraka u slučaju povratka kontrole nad Krimom

Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Oleksij Danilov objavio je juče niz koraka koje će vlada u Kijevu preduzeti u slučaju da Ukrajina povrati kontrolu nad Krimom, uključujući i demontažu strateškog mosta koji povezuje anektirano crnomorsko poluostrvo sa Rusijom.

Svi ruski državljani koji su se doselili na Krim posle 2014. godine trebalo bi da budu proterani, a svi poslovi u vezi sa nekretninama sklopljeni pod ruskom vlašću poništeni, napisao je Danilov na Fejsbuku, prenosi AP. 

06.27 Eksplozija u kafiću u Sankt Peterburgu: Poginuo vojni bloger, povređeno 16 osoba

U eksploziji u kafiću u centru Sankt Peterburga poginuo je vojni bloger Vladlen Tatarski (pravo ime Maksim Fomin), potvrdilo je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi BBC. Dodaje se da je tom prilikom povređeno još 16 osoba, kao i da su od jačine eksplozije popucala stakla na kafiću.

Snaga eksplozivne naprave bila je veća od one koju bi proizvelo 200 grama TNT-a, rekao je portparol policije za rusku agenciju Tas. Dodao je da je eksplozivna naprava bila puna eksera i šrafova, i da je ciljala upravo Tatarskog. 

Tatarski je, prenosi britanski javni servis, podržavao rat u Ukrajini, i postao prepoznatljiv nakon što je objavio video u kom je rekao: "Porazićemo sve, ubićemo sve, opljačkaćemo svakoga po potrebi. Baš kako volimo".

Tanjug/AP

 

06.15 Borelj: EU će se protiviti svakoj zloupotrebi predsedavanjem Savetom bezbednosti UN

Evropska unija će se protiviti bilo kakvoj zloupotrebi tokom ruskog predsedavanja Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, rekao je visoki evropski diplomata Đozep Borelj.

"Uprkos tome što je stalna članica Saveta bezbednosti, Rusija neprekidno krši samu suštinu pravnog okvira UN. Evropska unija će se suprotstaviti svakoj zloupotrebi od strane (ruskog) predsedništva", naveo je Borelj za AFP.

06.00 Ukrenergo: U potpunosti obnovljeno snabdevanje strujom u zemlji

Ukrenergo, ukrajinski operater za prenos električne energije, rekao je da je "u potpunosti obnovio struju u zemlji nakon masovnog raketnog napada 9. marta". Kompanija je saopštila da nema ograničenja u potrošnji struje nakon što je završila rad u centralnom regionu, preneo je Skaj njuz. Nuklearna elektrana u Zaporožju, koja je proizvodila 20 odsto električne energije u zemlji pre invazije, nije na ovoj mreži od septembra.

Komentari (0)

Evropa