Evropa

RAT U UKRAJINI Potpuno obnovljeno snabdevanje strujom, Zelenski: Situacija u Bahmutu posebno vruća

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/04/2023

-

08:29

RAT U UKRAJINI Potpuno obnovljeno snabdevanje strujom, Zelenski: Situacija u Bahmutu posebno vruća
RAT U UKRAJINI Potpuno obnovljeno snabdevanje strujom, Zelenski: Situacija u Bahmutu posebno vruća - Copyright Tanjug/AP/Ukrainian Emergency Service, Efrem Lukatsky, Andrii Marienko, LIBKOS

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 402. dan ruske invazije na Ukrajinu. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kritikovao je Ujedinjene nacije, nakon što je Rusija juče počela da predsedava Savetu bezbednosti UN, rekavši da je "teško da se zamisli nešto očiglednije što pokazuje totalnu propast te institucije". I dok je rešavanje sukoba sve dalje od UN on se sve više širi po svetu - sestra Kim Džong Una optužila je Ukrajinu da ima nuklearne ambicije.

Ključni događaji:

  • Primakov: Rusiji potrebna još jedna privatna vojska
  • Zelenski: Sankcije za još 33 ruska državljana i 225 kompanija
  • Kim Jo Džong: Ukrajina traži nuklearno oružje preko peticije
  • Ukrajinska SBU potvrdila da je mitropolitu Pavelu predata optužnica
  • Jermak: Granatiran Herson, stradala jedna osoba

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

        Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

21.50 Zelenski: Situacija u Bahmutu je "posebno vruća"

Ukrajinski predsedik Volodimir Zelenski izjavio je večeras da je vojna situacija oko grada Bahmut, koji su okružile ruske snage, već nekoliko meseci, "posebno vruća".

"Hvala našim vojnicima koji se bore u Avdivki, Marjinki i Bahmutu. Posebno u Bahmutu. Tamo je posebno 'vruće'", rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju, preneo je Rojters.

Ruske snage mesecima pokušavaju da okruže i osvoje Bahmut, koji je imao oko 70.000 stanovnika pre nego što je Rusija napala Ukrajinu. Prošlog meseca ukrajinski zvaničnici su rekli da je u gradu ostalo oko 4.000 ljudi. Uticajni ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov rekao je da su borbe "progutale" centar grada. Ukrajinske snage su odbile 25 ruskih napada, ali ruska vojska je osvojila fabriku metala AZOM, koju su ukrajinske snage branile danima, dodao je on.

20.10 Ukrajina objavila plan koraka u slučaju povratka kontrole nad Krimom

 Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Oleksij Danilov objavio je danas niz koraka koje će vlada u Kijevu preduzeti u slučaju da Ukrajina povrati kontrolu nad Krimom, uključujući i demontažu strateškog mosta koji povezuje anektirano crnomorsko poluostrvo sa Rusijom. Svi ruski državljani koji su se doselili na Krim posle 2014. godine trebalo bi da budu proterani, a svi poslovi u vezi sa nekretninama sklopljeni pod ruskom vlašću poništeni, napisao je Danilov na Fejsbuku, prenosi AP. 

19.10 Eksplozija u kafiću u Sankt Peterburgu: Poginuo vojni bloger, povređeno 16 osoba

U eksploziji u kafiću u centru Sankt Peterburga poginuo je vojni bloger Vladlen Tatarski (pravo ime Maksim Fomin), potvrdilo je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi BBC. Dodaje se da je tom prilikom povređeno još 16 osoba, kao i da su od jačine eksplozije popucala stakla na kafiću.

Snaga eksplozivne naprave bila je veća od one koju bi proizvelo 200 grama TNT-a, rekao je portparol policije za rusku agenciju Tas. Dodao je da je eksplozivna naprava bila puna eksera i šrafova, i da je ciljala upravo Tatarskog. 

Tatarski je, prenosi britanski javni servis, podržavao rat u Ukrajini, i postao prepoznatljiv nakon što je objavio video u kom je rekao: "Porazićemo sve, ubićemo sve, opljačkaćemo svakoga po potrebi. Baš kako volimo". 

18.20 Borelj: EU će se protiviti svakoj zloupotrebi predsedavanjem Savetom bezbednosti UN

Evropska unija će se protiviti bilo kakvoj zloupotrebi tokom ruskog predsedavanja Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, rekao je visoki evropski diplomata Đozep Borelj.

"Uprkos tome što je stalna članica Saveta bezbednosti, Rusija neprekidno krši samu suštinu pravnog okvira UN. Evropska unija će se suprotstaviti svakoj zloupotrebi od strane (ruskog) predsedništva", naveo je Borelj za AFP.

17.37 Ukrenergo: U potpunosti obnovljeno snabdevanje strujom u zemlji

Ukrenergo, ukrajinski operater za prenos električne energije, rekao je da je "u potpunosti obnovio struju u zemlji nakon masovnog raketnog napada 9. marta".

Kompanija je saopštila da nema ograničenja u potrošnji struje nakon što je završila rad u centralnom regionu, preneo je Skaj njuz. Nuklearna elektrana u Zaporožju, koja je proizvodila 20 odsto električne energije u zemlji pre invazije, nije na ovoj mreži od septembra.

17.00 Lavrov i Blinken razgovarali telefonom o uhapšenom novinaru

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekeretarom Entonijem Blinkenom, čija je tema bio slučaj Amerikanca Evana Gerškoviča osumnjičenog za špijunažu, neophodnost poštovanja odluka ruskih vlasti, donetih na osnovu zakonodavstva i međunarodnih obaveza Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Opširnije u posebnoj vesti.

14.11 Danilov objavio planove Kijeva nakon planiranog povratka Krima

Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov objavio je niz koraka koje će vlada u Kijevu preduzeti nakon što Ukrajina povrati kontrolu nad Krimom, uključujući i demontažu strateškog mosta koji povezuje anektirano crnomorsko poluostrvo sa Rusijeom.

Danilov je objavio plan dok se ukrajinska vojska priprema za prolećnu kontraofanzivu, a budući status Krima biće ključan u svim pregovorima za okončanje rata u Ukrajini, navodi AP.

Danilov je predložio krivično gonjenje Ukrajinaca koji su radili za administraciju koju je imenovala Moskva na Krimu, navodeći da će se neki suočiti sa krivičnim prijavama, a da će drugi izgubiti.

"Svi ruski državljani koji su se doselili na Krim posle 2014. godine trebalo bi da budu proterani, a svi poslovi u vezi sa nekretninama sklopljeni pod ruskom vlašću poništeni", napisao je Danilov na Fejsbuku.

Kao deo plana, Danilov je pozvao na demontažu mosta od 19 kilometara koji je Rusija izgradila do Krima. 

12.12 Jermak: Najmanje šest civila poginulo, osam povređeno u Konstantinovki

Najmanje šest civila je poginulo, a osam povređeno jutros u ruskom granatiranju Konstantinovke u istočnoj Ukrajini, rekao je šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak.

"Rusi su izvršili masovno granatiranje grada Konstantinovka", napisao je Jermak na Telegramu.

Jermak je naveo da je u granatiranju oštećeno 16 stambenih zgrada, osam privatnih kuća, kao i vrtić i upravna zgrada, a na fotografijama koje je objavio vide se delimično uništene zgrade i krateri od eksplozija, preneo je Rojters.

11.59 Rogov: Ukrajinska vojska gađala Melitopolj

Ukrajinska vojska je ispalila jutros sedam granata na Melitopolj, koji se nalazi u regionu Zaporožja, ali šest projektila je presrela ruska PVO, dok je jedan pogodio depo lokomotiva, izjavio je Vladimir Rogov, lider pokreta Zajedno sa Rusijom.

On je dodao da je, prema preliminarnim podacima, granatiranje izvedeno iz američkog višecevnog raketnog sistema HIMARS, prenosi TASS. Rogov je ranije danas rekao da se u 09.48 po moskovskom vremenu čulo nekoliko eksplozija u različitim delovima Melitopolja.

11.00 Gasprom preko Ukrajine isporučuje 37,6 miliona kubnih metara gasa u Evropu

Obim isporuka ruskog gasa Evropi preko Ukrajine iznosi 37,6 miliona kubnih metara dnevno, izjavio je danas portparol Gasproma.

"Gasprom nastavlja da isporučuje ruski gas za tranzit preko ukrajinske teritorije preko gasne pumpne stanice Sudža u količini koju je odobrila Ukrajina. Obim je 37,6 miliona kubnih metara je planiran za 2. april. Zahtev za tranzit preko pumpne stanice Sohranovka je odbijen", rekao je portparol Gasproma, prenosi TASS.

10.54 Jedinica koja ima zadatak da obara ruske dronove

Ukrajinski vojni zvaničnici su otkrili novinarima ono za šta tvrde da predstavlja jednu od najefikasnijih vojnih jedinica sa zadatkom obaranja ruskih dronova. Odbrambene snage koriste timove za brzu reakciju. Vojnici koriste terenska vozila na koja su montirani mitraljezi kao i raketne lansere kako bi eliminisali mete. Raspoređeni su u grupama od po četiri osobe i imaju veoma gust raspored - obično imaju samo 15 minuta da reaguju pre nego što dronovi krenu ka meti. Opširnije u posebnoj vesti.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

10.30 Putin čestitao Lukašenku Dan jedinstva naroda Rusije i Belorusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je danas predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku čestitku povodom Dana jedinstva naroda dve zemlje, a telegram čestitke objavljen je na sajtu Kremlja, preneo je TASS. I Lukašenko je prethodno Putinu i rukovodstvu Rusije čestitao Dan jedinstva dva naroda.

"Primite moje najsrdačnije čestitke povodom Dana jedinstva naroda Rusije i Belorusije. Na osnovu dobrih tradicija prijateljstva i dobrosusedstva koje vezuju Ruse i Beloruse, naše zemlje i narodi sistematski proširuju uzajamno korisnu saradnju u svim oblastima. Mehanizmi Savezne države se i energično unapređuju", navodi se u saopštenju.

Putin je dodao da je siguran da dalje izgrađivanje čitavog spektra saveznih veza u potpunosti odgovara interesima dva bratska naroda i poželeo sreću i prosperitet građanima Belorusije.

Lukaženko je u svojoj čestitki poručio da je "vreme dokazalo snagu i neodvojivost belorusko-ruskog prijateljstva zasnovanog na principima ravnopravnosti, međusobnog poštovanja, poverenja i podrške, istorijske zajednice i privrženosti istim duhovnim i moralnim vrednostima".

09.13 Griner: Moramo se boriti za svakog zatočenog Amerikanca

Američka košarkaška zvezda Britni Griner, koja je prošle godine bila u ruskom zatvoru, zabrinuta je zbog pritvaranja u Rusiji reportera lista Volstrit džornala Ivana Gerškoviča.

Griner je poručila da "moramo učiniti sve što je u našoj moći da Gerškoviča i sve zatočene Amerikance vratimo  kući", prenosi AP.

"Moramo se boriti za svakog zatočenog Amerikanca. Svaki Amerikanac koji se vrati je naša zajednička pobeda", objavila je na Instagramu Grinerova, koja je provela veći deo prošle godine u ruskom pritvoru.

08.27 WSJ traži da se oslobodi njihov novinar

Vol Strit Džornal ponovio je zahtev za momentalno oslobađanje svog dopisnika u Moskvi Evana Gerškoviča, koga je ruska Federalnas služba bezbednosti (FSB) uhapsila zbog sumnje za špijunažu.

"Evanov slučaj predstavlja žestok napad na slobodu štampe i trebalo bi da izazove gnev kod svih slobodnih ljudi i vlada širom sveta", naveo je Vol Strit Džornal na Tviteru.

Kako navodi FSB, Gerškovič je, "na osnovu instrukcija američke strane, prikupio informacije koje predstavljaju državnu tajnu o aktivnostima jedne od firmi u sklopu ruskog vojno-industrijskog kompleksa".

Novinar je uhapšen u Jekaterinburgu, a mogao bi da dobije kaznu do 20 godina zatvora.

07.30 Starešini Kijevsko-pečerske lavre 60 dana kućnog pritvora 

Kijevski sud naredio je mitropolitu Pavelu Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), igumanu Kijevsko-pečerske lavre, da ostane 60 dana u kućnom pritvoru u domu van glavnog grada Ukrajine, daleko od manastira, a moraće da nosi i nanogicu.

U naređenju se navodi da će iguman morati da ostane u selu van Kijeva, 42 kilometara od manastira. Njemu je zabranjeno i korišćenje društvenih mreža kako ne bi pozivao vernike na okupljanja, prenose ukrajinski mediji.

Pavel je optužen na osnovu istrage Službe bezbednosti Ukrajine, da je odgovoran za raspirivanje međuverske mržnje i saradnju s Rusijom.

06.55 Primakov: Rusija planira da osnuje još jednu privatnu vojnu kompaniju

Posle Vagnera, Rusija planira da osnuje još jednu privatnu vojnu kompaniju (PMC), objavio je juče Jevgenij Primakov, zvaničnik agencije za razvoj veza s inostranstvom, Rosotrudničestvo, prenela je Anadolija.

Primakov je na Telegramu naveo da je agenciji potrebna vlastita vojna snaga kako bi zaštitila svoje podružnice u "neprijateljskim" zemljama.

"Mi, zapravo, nemamo šta da izgubimo, pa smo, shvativši da moramo nekako da obezbedimo sigurnost ruskih domova i prava naših sunarodnika, u nedostatku drugih alata, odlučili da registrujemo vlastitu PMC u jednoj od stranih jurisdikcija".

06.40 Zelenski uveo sankcije prema 33 ruska državljanina i 225 kompanija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uveo je sankcije prema 33 ruska državljanina i 225 kompanija, navodi se u ukazu koji je juče objavljen na  sajtu predsednika. Kako se navodi, desetogodišnje sankcije uključuju zamrzavanje imovine, zabranu trgovine i ukidanje licenci, preneo je TASS.

Zelenski je, između ostalog, uveo sankcije protiv poslanika iz samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR), Zaporoške i Hersonske oblasti u gornjem domu ruskog parlamenta, Savetu Federacije. Takođe sankcije su uvedene i prema onima koji su optuženi za saradnju s Rusijom.

06.35 Jermak: Granatiran Herson, stradala jedna osoba

Najmanje jedna osoba je stradala, a dve su povređene u ruskom granatiranju Hersonske oblasti, saopštio je šef kancelarije predsednika Ukrajine Andrij Jermak.

Jermak je na Telegram kanalu naveo da je grantiran i grad Herson, kao i da su pogođene privatne kuće.

06.10 Severna Koreja: Sestra Kim Džong Una optužila Ukrajinu da traži nuklearno oružje

Sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, Kim Jo Džong, optužila je Ukrajinu da traži nuklearno oružje, izvestio je juče državni medij KCNA. Kako se navodi, Kim je svoju tvrdnju zasnovala na onlajn peticiji za koju je do sada sakupljeno manje od 1.000 potpisa. 

Komentari (0)

Evropa