Fokus

Lavrov i Blinken razgovarali telefonom o uhapšenom novinaru: Amerikanci traže oslobađanje Gerškoviča

Komentari

Autor: Tanjug

02/04/2023

-

17:18

Lavrov i Blinken razgovarali telefonom o uhapšenom novinaru: Amerikanci traže oslobađanje Gerškoviča
Lavrov i Blinken na samitu G20 - Copyright Tanjug/Olivier Douliery/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekeretarom Entonijem Blinkenom, čija je tema bio slučaj Amerikanca Evana Gerškoviča osumnjičenog za špijunažu, neophodnost poštovanja odluka ruskih vlasti, donetih na osnovu zakonodavstva i međunarodnih obaveza Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako se navodi, u današnjem razgovoru koji je inicirala američka strana, naglašeno je da je neprihvatljivo da zvaničnici u Vašingtonu i zapadni mediji tom slučaju "daju političku boju".

Lavrov je istakao da je Gerškovič "uhvaćen na licu mesta dok je pokušavao da dođe do tajnih informacija, prikupljajući podatke koji predstavljaju državnu tajnu pod maskom statusa novinara", navodi rusko ministarstvo.

Ističe se da će o daljoj sudbini Gerškoviča, o čijem je privođenju obaveštena američka ambasada u Moskvi, odlučiti sud na osnovu utvrđenih činjenica. Stejt department je, sa druge strane, saopštio da je Blinken Lavrovu preneo ozbiljnu zabrinutost Sjedinjenih Država zbog neprihvatljivog pritvaranja novinara državljanina SAD od strane Rusije i pozvao da on momentalno bude pušten na slobodu.

Blinken je pozvao Kremlj da odmah oslobodi i, kako je navedeno, "nezakonito pritvorenog" američkog državljanina Pola Vilana.

Ruski bezbednosni zvaničnici priveli su u četvrtak reportera Volstrit džurnala Evana Gerškoviča (31) i optužili ga za špijunažu. List Volstrit džurnal je negirao optužbu i tražio puštanje svog novinara na slobodu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet