Evropa

Grčki putnički vozovi nastavljaju da saobraćaju na ruti gde se desila nesreća

Komentari

Autor: Tanjug

03/04/2023

-

14:08

Grčki putnički vozovi nastavljaju da saobraćaju na ruti gde se desila nesreća
Grčki putnički vozovi nastavljaju da saobraćaju na ruti gde se desila nesreća - Copyright Tanjug AP/Thanassis Stavrakis

veličina teksta

Aa Aa

Grčki putnički vozovi nastavili su danas da saobraćaju manjim brzinama i uz stroža pravila bezbednosti, na ruti u centralnoj Grčkoj, gde je u krajem februara u direktnom sudaru vozova u blizini Larise desetine ljudi poginulo, a više od 100 je povređeno.

Grčka je prošlog meseca ponovo otvorila deo putničke i teretne železničke rute, koje su bile zaustavljene od sudara putničkog i teretnog voza 28. februara, izveštava Rojters.

Međutim, putnički vozovi nisu saobraćali na relaciji Atina-Solun na kojoj se dogodila najsmrtonosnija nesreća u Grčkoj, budući da je železničkoj agenciji OSE i operateru rute Hellenic Trainu bilo potrebno više vremena za rešavanje bezbednosnih pitanja.

"Radnici OSE-a i Hellenic Traina dali su sve od sebe da unaprede nivo bezbednosti u izuzetno teškim uslovima i omoguće da se putnici osećaju bezbedno", izjavio je danas ministar saobraćaja Jorgos Gerapetrit.

Prema njegovim rečima, grčke vlasti ulažu "ogromne napore" da se do septembra završi novi sistem signalizacije i daljinskog upravljanja preko 2.500 km železničke mreže, u skladu sa međunarodnim bezbednosnim standardim.

Zvaničnik ministarstva saobraćaja ukazao je na probleme kao što su mobilna komunikacija između mašinovođa, kao i signalizacija i osvetljenje u tunelima.

On očekuje da će više železničkih usluga biti dostupno do sledeće nedelje.

Železnička katastrofa kod Larise, u kojoj je stradalo 57 pretežno mladih ljudi, izazvala je masovne proteste zbog bezbednosnih propusta u železničkoj mreži.
 

Komentari (0)

Evropa