Evropa

Finska pred nedeljama napornih pregovora: Ko je Peteri Orpo koji će najverovatnije zameniti Sanu Marin

Komentari

Autor: Gardijan, Politiko

03/04/2023

-

21:30

Finska pred nedeljama napornih pregovora: Ko je Peteri Orpo koji će najverovatnije zameniti Sanu Marin
Finska pred nedeljama napornih pregovora: Ko je Peteri Orpo koji će najverovatnije zameniti Sanu Marin - Copyright Tanjug/AP/Sergei Grits

veličina teksta

Aa Aa

Verovatni novi konzervativni premijer Finske Peteri Orpo ove sedmice će početi da istražuje koalicione opcije nakon tesne izborne pobede koja je pomerila politiku ove nordijske zemlje udesno i gurnula stranku njegove prethodnice Sane Marin, zvezde evropske levice, na treće mesto mesto, piše Gardijan.

Konačni rezultati su pokazali da je Orpova partija Nacionalne koalicije (NCP), koja je vodila kampanju na platformi obuzdavanja javne potrošnje, dobila je podršku 20,6 odsto birača i osvojila 48 od 200 mesta u parlamentu, dok će krajnje desničarska, antiimigraciona Finska partija sa podrškom od 20,1 odsto imati 46. Socijaldemokrate (SDP) Sane Marin našle su se na trećem mestu nakon što im je poverenje ukazalo 19,9 odsto birača čime su obezbedili 43 mesta u parlamentu.

Najveća stranka tradicionalno dobija prvu šansu da formira vladu, a od 1990-ih uvek je zauzimala mesto premijera.

"Znate šta? Bila je to pobeda", rekao je Orpo pristalicama u Helsinkiju kasno uveče, dodajući da je rezultat NCP-u dao "snažan mandat" da sprovodi svoju ključnu politiku "popravljanja naše ekonomije, jačanja rasta i otvaranja novih radnih mesta". Stranka je bila "jasna alternativa levičarskoj vladi", rekao je on.

Tanjug/Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva via AP

 

Marin, koja se zalagala za veću potrošnju na obrazovanje i zdravstvo kao ključnu za ekonomski rast i rekla da bi više volela povećanje poreza nego smanjenje socijalne pomoći, čestitala je pobednicima i rekla da ima "razloga da bude zadovoljna" glasanjem.

SDP je povećao svoj udeo u glasanju i dobio još tri mandata. Međutim, NCP je povećao broj poslanika za 10, dok je Finska partija, koja podržava smanjenje potrošnje, ali je uglavnom vodila kampanju protiv imigracije van EU, dobila je još sedam poslaničkih mesta.

Tri članice odlazeće levičarske koalicije koju je predvodila Sana Marin, nekada moćne agrarne Partije centra, Zeleni i Levi savez, pretrpeli su velike gubitke, izgubivši osam, sedam i pet mandata, i malo je verovatno da će hteti da uđu u novu koaliciju, piše Gardijan.

Pred Orpom težak posao formiranja nove vlade

Orpo sada mora da odluči sa kim će se udružiti kako bi formirao većinsku koaliciju, iako sve opcije podrazumevaju izazov, piše Politiko.

Lider NCP, koji je poslanik od 2007. godine, kasnije ove nedelje će poslati upitnik svim stranačkim liderima tražeći njihove stavove o ključnim političkim pitanjima pre nego što započne razgovore sa onima za koje se smatra da su najverovatniji partneri. A da je pred njim težak posao formiranja nove vlade, navodi i Gardijan.

Smatra se da će se najpre obratiti Finskoj partiji, čija je liderka Rika Pura pozdravila "najbolji izborni rezultat svoje stranke ikada". Stranka krajnje desnice bila je u vladi od 2015. do 2017. i njena podrška je porasla tokom nedavnog naglog rasta troškova života.

Tanjug/AP/Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

 

Ali iako se NCP i Finska partija slažu oko širokih linija suštinskog smanjenja potrošnje, oni su duboko podeljeni oko drugih ključnih politika. 

"Obe partije imaju crvene linije koje će biti teško pomiriti", rekla je dr Emilija Palonen, politikolog sa Univerziteta u Helsinkiju.

Ako se Orpo okrene Finskoj partiji, verovatno će se suočiti sa razlikama u vezi sa imigracionom politikom. NCP podržava selektivnu imigraciju zasnovanu na radu kako bi pomogla u popunjavanju slobodnih radnih mesta i podsticanju rasta. Partija Finaca se tome oštro protivi. Purina stranka takođe podržava izlazak iz EU kao dugoročni cilj.

Ta pitanja bi se mogla pokazati nepremostivim za mnoge umerenije članove NCP-a, dok odbijanje nekoliko manjih partija da uđu u koaliciju sa krajnjom desničarskom strankom dodatno ograničava Orpove opcije za takozvanu "plavo-crnu" desničarsku koaliciju.

"Teški izborni gubici i dobro poznate razlike u politici znače da bi Orpo mogao da počne da ostaje bez partija koje su spremne da uđu u vladu", rekao je Marku Jokisipila, docent i direktor Centra za parlamentarne studije Univerziteta u Turkuu, za javni servis Ile.

Finska partija takođe može dvaput razmisliti o pridruživanju vladinoj koaliciji ako to znači odustajanje od nekih od svojih ključnih izbornih obećanja. 

"Oni ne mogu da se drže svoje klimatske linije ako žele da budu u vladi", istakao je tabloid Iltalehti u svojoj postizbornoj analizi.

Tanjug AP/Sergei Grits

 

"Jasno je da će, ako se postigne desničarska koalicija, među biračima Finske partije biti veoma razočaranih ljudi", navodi list. 

Druga potencijalna opcija Orpoa, koalicija širokog spektra sa SDP-om, izgleda jednako opterećena s obzirom na vrlo javna neslaganja stranaka oko rastućeg javnog duga Finske, potrošnje na socijalnu pomoć i potrebe za smanjenjem budžeta, te bi za potencijalno povezivanje, morao bi biti postignut kompromis između oštro različitih strategija dve strane o ekonomskoj politici.

NCP je vodio kampanju za smanjenje socijalne pomoći kako bi se izbalansirao budžet, dok su socijaldemokrate predložile oporezivanje onih sa većim primanjima i ulaganje u mere podrške zapošljavanju.

"SDP je bila vladajuća stranka i, naravno, želiće da se pridruži vladi – ali samo ako se novi program može učiniti podnošljivim sa njene tačke gledišta", prenosi Gradijan pisanje Iltalehti. 

Da bi obezbedio većinsku koaliciju, Orpo će takođe morati da pridobije jednu ili više manjih partija, sli ni tu, kako piše Politiko, neće imati lak posao.

Orpo bi morao da ubedi one poput liderke Partije centra Anike Sariko da njenoj stranci ne bi bilo bolje u opoziciji, gde se može ponovo povezati sa biračima bez neophodnih kompromisa koalicione vlade.

Za evropsku levicu buđenje zbog gubitka Sane Marin bio je udarac. Marin, koja sada ima 37 godina, bila je najmlađa premijerka na svetu u vreme kada je preuzela dužnost od prethodnog lidera SDP-a 2019. godine, po anketama kao najpopularniji političar u zemlji – i u inostranstvu, uzor za novu generaciju mladih liderki.

Tanjug/AP/Sergei Grits

 

Kao socijaldemokrata visokog profila, dobila je široku pohvalu u protekle četiri godine za svoje rukovanje pandemijom i vešt odgovor na ukrajinsku krizu, uključujući dramatičan zaokret Finske ka NATO-u.

Ali njen krajnji neuspeh da "proda" levičarsku ekonomsku politiku finskom biračkom telu — na primer, tražeći rast kroz investicije, a ne rezove — biće zabeležen u Evropi. 

Politika prema Ukrajini biće nepromenjena?

Podrška Ukrajini u Finskoj – koja deli granicu od 1.300 km (805 milja) sa Rusijom – je skoro univerzalna, a Orpo je u nedelju uveče istakao da će Helsinki nastaviti da stoji uz Kijev tokom njegovog mandata. I Finci su istakli važnost suvereniteta, solidarnosti i podrške Ukrajini.

Zamah Finske udesno i fokus kampanje na ekonomiju odražavaju sličnu promenu u susednoj Švedskoj prošle godine. Magdalena Anderson iz švedskih socijaldemokrata nije uspela da obezbedi drugi mandat na izborima prošle jeseni, dok je Dankinja Mete Frederiksen pobedila na reizboru tek u novembru nakon niza oštrih političkih zaokreta udesno.

Takođe se očekuje da će troškovi života biti ključno pitanje među glasačima na španskim i poljskim izborima kasnije ove godine, ocenjuje Gardijan.

"Izgleda da više nema potražnje za politikama koje nudi vlada Sane Marin. Koju god opciju Orpi sada izabere, smer vlade će se promeniti udesno", rekla je politička urednica Ile-a Marija Stenrus.

Komentari (0)

Evropa