Evropa

Finska diže ogradu na granici sa Rusijom: Koštaće nekoliko stotina miliona evra i biće završena tek za nekoliko godina

Komentari

Autor: Euronews,

02/04/2023

-

17:44

Finska diže ogradu na granici sa Rusijom: Koštaće nekoliko stotina miliona evra i biće završena tek za nekoliko godina
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Finska je počela da gradi ogradu duž delova svoje granice sa Rusijom od 1.340 km zbog bezbednosnih razloga i rastuće tenzije u odnosima sa Rusijom i ratom u Ukrajini.Finske pogranične službe kažu da će 200 km barijere poboljšati bezbednost i pomoći u zaustavljanju vojnih aktivnosti u slučaju eventualnih sukoba.

Cena izgradnje ograde u Finskoj na granici sa Rusijom procenjuje se na stotine miliona evra i za završetak tih radova biće potrebno tri-četiri godine, procenjuju finske vlasti.

Rat u Ukrajini podstakao je Finsku i Švedsku da napuste deceniju neutralnosti i odluče da se pridruže NATO vojnom savezu, prenosi Euronews.

"Promena bezbednosnog okruženja uslovila je izgradnju ograde duž dela istočne granice," kaže jedan finski  graničar. "Ovakva ograda bi ojačala našu kontrolu granice. To bi značajno pomoglo eventualnoj kontroli  nereda na granici, a fizička ograda bi u praksi bila neophodna u situacijama koje uključuju instrumentalizovani ili ekstenzivni ulazak u zemlju". 

U septembru je finska vlada zabranila ulazak ruskim turistima nakon što ih je na hiljade došlo u Finsku posle objave Putinove mobilizacije vojnika. Vlada je svoju odluku obrazložila rekavši da kontinuirani dolasci ruskih turista ugrožavaju međunarodne odnose zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa