Evropa

RAT U UKRAJINI Finska i zvanično članica NATO-a, Rusija najavila kontramere

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/04/2023

-

08:23

RAT U UKRAJINI Finska i zvanično članica NATO-a, Rusija najavila kontramere
RAT U UKRAJINI Finska i zvanično članica NATO-a, Rusija najavila kontramere - Copyright Tanjug AP/Libkos, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 404. dan ruske invazije na Ukrajinu. Nakon što je ocenio da se situacija u Zaporožju pogoršala, šef IAEA Rafael Grosi posetiće Moskvu i Kalinjingrad radi pregovora o nuklearnoj elektrani. Rusija najavljuje da će pojačati vojno prisustvo na zapadu zemlje kada Finska danas i zvanično postane članica NATO. S druge strane, Ukrajina nastavlja sa naoružavanjem, a Poljska je juče Kijevu isporučila prvu seriju obećanih lovaca MiG-29.

Ključni događji:

  • Šef IAEA posetiće Moskvu i Kalinjingrad radi pregovora o Zaporožju
  • Finska postala članica NATO-a
  • Zelenski: Ruske snage još mogu da odu, inače će biti uništene
  • Gruško: Pojačaćemo vojno prisustvo na zapadu zemlje nakon ulaska Finske u NATO

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.45 Britanija blokirala prenos sednice SB UN zbog obraćanja optužene Lvove-Belove

Nakon što je Rusija, u pisanoj belešci u koju je Rojters imao uvid, najavila da će se komesarka za dečija prava u Rusiji Marija Lvova-Belova, koju Međunarodni krivični sud (MKS) želi da uhapsi zbog optužbi za ratne zločine, obratiti delegatima na današnjoj neformalnoj sednici Saveta bezbednost UN, Velka Britanija je blokirala onlajn prenos te sednice, rekle su diplomate na Ist riveru.

Svih 15 članova SB UN moraju da se saglase oko dozvole za onlajn video prenose svih sednica, a Velika Britanija danas je blokirala video prenos iz UN, navele su diplomate.

Zamenik ambasadora Rusije pri UN Dmitrij Poljanski najavio je da će Rusija, od sada, blokirati internet prenose sednica sa sličnim sadržajima u UN, "pozivajući se na britansku klauzulu o cenzuri".

22.00 Nova vojna pomoć SAD Ukrajini vredna 2,6 milijardi dolara

Ministarstvo odbrane SAD objavilo je danas da je spreman novi paket bezbednosne pomoći Ukrajini vredan 2,6 milijardi dolara.

U paketu će se naći oprema iz vojnih zaliha Pentagona u vrednosti do 500 miliona dolara, kao i vojna oprema i naoružanje u vrednosti od 2,1 milijardu dolara. Vojna pomoć uključuje tri radara za vazdušno osmatranje, protivtenkovske rakete i kamione za gorivo, prenosi Rojters.

21.30 Uhapšeni reporter Volstrit džurnala po prvi put se sastao sa advokatom

Reporter Volstrit džurnala Evan Gerškovič, koji je prošle nedelje uhapšen i optužen za špijunažu u Rusiji, prvi put se u utorak sastao sa svojim advokatima, rekla je glavna urednica Ema Taker u poruci osoblju.

„Evanova porodica... sa olakšanjem zna da konačno imamo kontakt sa Evanom“, rekla je ona, dodajući da je ohrabrena tim sastankom, preneo je Rojters. 

17.15 Telo UN za ljudska prava produžilo istragu mogućih ruskih zločina u Ukrajini

Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava danas je izglasao produženje mandata Nezavisnoj međunarodnoj istražnoj komisiji za Ukrajinu koja istražuje moguće ratne zločine koje je počinila Rusija tokom rata u Ukrajini.

 Za produženje mandata Komisiji na godinu dana glasalo je 28 zemalja, dok ih je 17 bilo uzdržano, a dve su glasale protiv, preneo je Rojters.

Ukrajina smatra da je rad ove komisije "od suštinskog značaja za pozivanje Rusije na odgovornost za zločine koje je počinila". "Obim i brutalnost ruskih zverstava u Ukrajini jednostavno su izvan svakog ljudskog poimanja", rekla je uoči glasanja ukrajinska ambasadorka pri UN u Ženevi Jevgenija Filipenko Savetu.

16.26 Bajden pozdravio ulazak Finske u NATO, pozvao Mađarsku i Tursku da ratifikuju prijavu Švedske

Predsednik SAD Džo Bajden pozdravio je današnje pristupanje Finske NATO-u i pozvao Tursku i Mađarsku da završe proces ratifikacije kako bi se Švedska pridružila tom vojnom savezu bez odlaganja.

"Iščekujem da što pre pozdravim Švedsku kao članicu NATO-a", naveo je Bajden u saopštenju, preneo je Rojters. Finska i Švedska su se zajedno prijavile za ulazak u NATO nakon napada Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine. Od postojećih članica NATO, Mađarska i Turska još treba da ratifikuju švedsku prijavu za članstvo.

16.07 Rusija najavila kontramere zbog ulaska Finske u NATO

Rusija je upozorila da će biti prinuđena da preduzme kontramere kako bi odgovorila na ono što je nazvala bezbednosnim pretnjama koje su nastale članstvom Finske u NATO. Rusija je već upozorila da će pojačati odbranu duž svoje granice sa NATO-om ako Alijansa rasporedi dodatne trupe ili opremu na teritoriji nove članice.

"Ruska Federacija će biti prinuđena da preduzme vojno-tehničke i druge uzvratne mere kako bi se suprotstavila pretnjama po našu nacionalnu bezbednost koje proističu iz pristupanja Finske NATO-u", upozorilo je Ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju.

U saopštenju se navodi da taj potez Finske označava "osnovnu promenu situacije u severnoj Evropi, koja je ranije bila jedan od najstabilnijih regiona u svetu".

13.48 Finska i zvanično ušla u NATO

Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto potpisao je danas dokument o pristupanju te zemlje NATO-u, prenosi TASS, dok će zvanična ceremonija pristupanju ove zemlje Alijansi biti održana popodne.

"Završena je era vojne neutralnosti, počinje nova", rekao je u saopštenju predsednik Finske Sauli Niniste. Dodao je da, kako su Švedska i Finska zajedno podnele zahtev za učlanjenje u NATO, članstvo Finske još nije kompletno bez Švedske.

13.45 Trepova zvanično optužena za terorizam zbog eksplozije u Sankt Peterburgu

Ruski sud je u utorak zvanično optužio Dariju Trepovu (26) za terorističke zločine zbog ubistva vojnog blogera Vladlena Tatarskog u eksploziji bombe u Sankt Peterburgu, preneo je Rojters.

Tatarski (pravo ime Maksim Fomin) podržavao je rat u Ukrajini, a ubijen je u nedelju kada je eksplozija odjeknula u kafiću u kojem je sedeo.

Istražni komitet, koji istražuje teške zločine, saopštio je da tereti Trepovu za "teroristički akt organizovane grupe koji je prouzrokovao namernu smrt". Rečeno je da je delovala po instrukcijama ljudi koji rade u ime Ukrajine.

Trepova je prebačena iz Sankt Peterburga u Moskvu, gde bi tužioci kasnije trebalo da zatraže od okružnog suda da joj se odredi istražni zatvor.

13.22 Stoltenberg: NATO neće rasporediti trupe u Finskoj bez njenog pristanka

NATO neće rasporediti trupe u Finskoj bez pristanka te zemlje, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. "To je odluka Finske. Neće biti NATO trupa u Finskoj bez pristanka Finske," rekao je Stoltenberg, preneo je Tass. On je naglasio da će Finska u alijansu doneti "naprednu odbrambenu industriju" i "najviše sposobnosti". Stoltenberg je istakao da će, kada Finska uđe u Alijansu, ona biti "pokrivena" članom 5 Vašingtonskog ugovora, koji predviđa kolektivnu bezbednost svih država članica NATO pre vojne agresije. On je naveo da će Finska tako dobiti "gvozdenu garanciju bezbednosti".

11.56 Lvova-Belova: Optužbe MKS netačne i nejasne

Ruska komesarka za dečja prava Marija Lvova-Belova, protiv koje je Međunarodni krivični sud (MKS) podigao optužnicu za ratne zločine zbog prisilne deportacije dece iz Ukrajine, rekla je danas da su optužbe MKS "netačne i nejasne". Ona je rekla na konferenciji za novinare u Moskvi da je uvek tražen pristanak roditelja i da je ruska komisija na čijem je čelu uvek radila u najboljem interesu dece. Dodala je da, ukoliko je bilo određenih problema sa nekim porodicama, Lvova-Belova je za sebe rekla da je uvek bila spremna da ih rešava.

AP/Mikhail Metzel

 

12.07 Belorusiji predat kompleks Iskander, odgovor na povećanje borbene gotovosti NATO

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da je Oružanim snagama Belorusije predat operativno-taktički raketni sistem Iskander-M, koji može da koristi i konvencionalne i nuklearne rakete. Prema rečima Šojgua, od 3. aprila na jednom od ruskih poligona počela je obuka beloruskih timova kako da koriste Iskander za zaštitu Savezne države Rusije i Belorusije, prenosi Interfaks.

"Neki od beloruskih jurišnih aviona dobili su mogućnost dagađaju neprijateljske ciljeve nuklearnim oružjem", rekao je Šojgu, prenosi RIA Novosti. 

11.45 Borelj: Kina da doprinese miru u Ukrajini; Peking: Spremni smo za dijalog sa EU

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj saopštio je danas u Briselu, posle sastanka sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, da Kina ima "moralnu obavezu" da doprinese miru u Ukrajini. Kina "ne sme da bude na strani agresora", kazao je Borelj, prenosi Rojters.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning izjavila je danas da njena zemlja ne učestvuje u konfliktu u Ukrajini, prenosi Tas. Peking je spreman za dijalog sa EU povodom Ukrajine i snažno i aktivno podržava mirno rešenje krize u ovoj zemlji, dodala je ona.

Tanjug /AP/Virginia Mayo

 

11.31 Litvanija zabranila ruskim državljanima da kupuju nekretnine u toj zemlji

Parlament Litvanije odlučio je danas da zabrani ruskim državljanima da kupuju nekretnine u ovoj baltičkoj zemlji, navodeći kao razlog rizik za nacionalnu bezbednost, preneo je Rojters. Zabrana, koja će biti na snazi do 2024. godine, neće se odnositi na Ruse koji su dobili pravo boravka u toj zemlji.

Litvanski parlament je zaustavio i izdavanje novih viza državljanima Rusije i Belorusije. Brojni građani ove dve zemlje koji su imali izdate vize, biće podvrgnuti "detaljnim pojedinačnim proverama" na granici, kako bi se utvrdilo da li predstavljaju pretnju za nacionalnu bezbednost, navela je agencija.

09.35 Zelenski: Sastanak sa delegacijom iz SAD važan u borbi za demokratiju i slobodu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na svom zvaničnom Telegram kanalu govorio o jučerašnjem sastanku na kom je, između ostalih, bio i Majk Pompeo, bivši američki državni sekretar za vreme predsednika Donalda Trampa.

"Juče sam imao sastanak sa delegacijom političara, biznismena i predstavnika dobrotvornih organizacija iz SAD, koju je predvodio bivši američki državni sekretar Majk Pompeo. Ovakve posete i sastanci su snažan signal podrške Ukrajincima u našoj borbi za slobodu i demokratiju. SAD stoje uz nas i bore se sa nama za zajedničke ciljeve. Osećamo dvostranačku podršku, podršku Bele kuće. Sveobuhvatna američka podrška nam je veoma važna", rekao je Zelenski.

09.00 Porastao broj povređenih u eksploziji u Sankt Peterburgu

Broj povređenih prilikom eksplozije u kafiću u Sankt Peterburgu porastao je na 40, a tu ej uključeno i troje maloletnika, prenela je ruska novinska agencija Tas. U ovoj eksploziji je stradao vojni bloger Vladlam Tatarski, a privedena je jedna žena, kako je saopšteno iz ruskog ministarstva spoljnih poslova.  

07.55 Britansko ministarstvo odbrane: Rusija razmišlja o alternativi Vagner grupi 

Rusija možda želi da sponzoriše i samim tim razvija neke alternative Vagner grupi, stoji u najnovijem izveštaju ministarstva odbrane UK o ratu u Ukrajini. "Ovo se dešava u kontekstu velike svađe između ruskog Ministarstva odbrane i grupe Vagner. Rusko vojno rukovodstvo verovatno želi zamenu za njih nad, nad kojoj bi imalo veću kontrolu. Međutim, nijedna druga poznata ruska privatna vojna kompanija trenutno nije ni blizu Vagnerovoj veličini ili moći", dodaje se u saopštenju.

07.45 Ukrajinska vojska: Noćas uništeno 14 od 17 iranskih dronova kojima je Rusija napala

Ukrajinske odbrambene snage uništile su 14 od 17 iranskih dronova Šahed koje je Rusija lansirala tokom noći, saopštila je ukrajinska vojska u utorak, a 13 dronova je uništeno iznad Odeskog regiona na jugozapadu zemlje. "Ukupno je zabeleženo do 17 napada bespilotnim letelicama, verovatno sa područja istočne obale Azovskog mora", navodi se u saopštenju komande u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

07.34 Lokalne vlasti: Napad bespilotnim letelicama u Odesi, ima štete

Ruske bespilotne letelice pogodile su ukrajinsku luku Odesu, saopštile su rano jutros lokalne vlasti i dodale da je "zabelećena određena šteta". "Neprijatelj je upravo udario na Odesu i Odeski okrug bespilotnim letelicama. Ima štete", navele su lokalne vlasti u saopštenju na Fejsbuku. Pozivajući se na načelnika Odeske okružne vojne uprave Jurija Kruka, u saopštenju se navodi da su ukrajinske snage protivvazdušne odbrane na delu i upozoravaju na mogući drugi talas napada.

07.20 Lavrov: Rusija i Kina spremne da brane zajedničke interese

Rusija i Kina su spremne da stanu rame uz rame u odbrani zajedničkih fundamentalnih interesa, strateškom koordinacijom svojih napora u globalnoj areni, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Lavrov je rekao da su kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang, kao i njegovi prethodnici dobri prijatelji i kolege. 

"Naravno, delimo osećaj drugarstva i spremni smo da stanemo rame uz rame braneći uzajamno osnovne interese strateški koordinirajući napore u globalnoj areni", rekao je Lavrov u intervjuu za portal AIF.ru.

07.00 Šef IAEA posetiće Moskvu i Kalinjingrad radi pregovora o Zaporožju

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi posetiće u sredu rusku baltičku eksklavu Kalinjingrad kako bi razgovarao o bezbednosti Zaporoške nuklearne elektrane, koja se nalazi u blizini prve borbene linije između ruskih i ukrajinskih snaga, rekao je portparol IAEA.

Grosi je prošle nedelje posetio tu nuklearku na ukrajinskoj teritoriji koju kontroliše Rusija i rekao da se situacija pogoršala i da se vojna aktivnost oko tog mesta, najvećeg nuklearnog objekta u Evropi, intenzivirala poslednjih meseci, preneo je Rojters.

Prethodno je stalni predstavnik Ruske Federacije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov za televiziju Rusija 24 rekao da će Grosi u sredu u Moskvi održati sastanak sa ruskom međuresornom delegacijom.

Associated Press

06.40 Zelenski: Ruske snage još mogu da odu, inače će biti uništene

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je juče, govoreći o predstojećoj ukrajinskoj prolećnoj kontraofanzivi, da ruske snage "još imaju vremena da odu — inače će biti uništene".

Zelenski je rekao da ne može da iznosi konkretne detalje o predstojećoj kontraofanzivi, "jer ne možemo dati priliku teroristima iz Ruske Federacije da se pripreme za naše metode i korake ka deokupaciji", prenosi Kijev Indipendent.

Associated Press

06.20 Gruško: Pojačaćemo vojno prisustvo na zapadu zemlje nakon ulaska Finske u NATO

Rusija će ojačati svoje vojne kapacitete u zapadnim i severozapadnim regionima, kao odgovor na ulazak Finske u NATO, rekao je juče zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško, prenele su RIA Novosti.

Prethodno je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da će u sedištu ove organizacije u Briselu danas biti podignuta zastava Finske i da će to biti dobar dan za Alijansu. Finska i Švedska su se prijavile u NATO prošle godine nakon ruskog napada na Ukrajinu. Finska, koja će danas postati 31. članica Alijanse, sa Rusijom deli granicu od 1.300 kilometara.

06.00 Poljska predala Ukrajini prve lovce MiG-29

Poljska je predala Ukrajini prvu seriju obećanih lovaca MiG-29, ali za sada nije poznato koliko je aviona poslala Varšava. Informaciju o isporuci aviona objavio je šef Kancelarije za međunarodnu politiku predsednika Poljske Marčin Pšidač. "Prema mojim informacijama, taj proces je već završen, odnosno transfer ovog prvog dela (MiG-29). Biće reči, naravno, o mogućoj daljoj podršci“, rekao je Pšidač za radio RMF, prenosi Unian.

Komentari (1)

Raša tudej

04.04.2023 13:08

Jel znate bar jednu zemlju sveta kojoj je RUSKI komunizam doneo slobodu, prosperitet, blagostanje i iz koje ljudi nisu bežali na Zapad? Sve te Ruske zemlje dobile logore, ubijanje političkih protivnika, bedu i teror nad sopstvenim građanima.Hvala za družbu Rusijo!

Evropa