Evropa

Sana Marin se povlači sa čela stranke nakon poraza na izborima u Finskoj

Komentari

Autor: Euronews, AP

05/04/2023

-

16:52

Sana Marin se povlači sa čela stranke nakon poraza na izborima u Finskoj
Tanjug/AP/Heikki Saukkomaa/Lehtikuva - Copyright Tanjug/AP/Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

veličina teksta

Aa Aa

Odlazeća premijerka Finske Sana Marin najavila je da će podneti ostavku na mesto liderke Socijaldemokratske partije na sledećem partijskom kongresu na jesen, rekavši da se nada da će joj to omogućiti "da otvori novu stranicu u svom životu".

"Sada je vreme da ponovo stanemo red i da napustim mesto predsednice", rekla je Marin (37) tokom konferencije za novinare u Helsinkiju. 

Socijaldemokratska partija zauzela je treće mesto na izborima u nedelju, što je uništilo nade Sane Marin da će ostati na mestu premijerke. Glavna konzervativna partija Finske pobedila je u nedelju u izuzetno tesnoj trci u kojoj su se krajnje desničarski populisti zauzeli drugo mesto. Bilo je manje od jednog procenta razlike između prve tri stranke. 

Marin, koja je na mestu premijerke od 2019. godine, veoma je popularna ličnost i na domaćoj i na međunarodnoj sceni, ali je priznala da ju je premijersko mesto lično opteretilo.

"Moja izdržljivost je stavljena na iskušenje", priznala je.

Marin je rekla i da je njen kabinet prošao kroz teške periode proteklih godina i da je vlada levog centra morala da pribegne teškim odlukama. Ona je dobila pohvale, između ostalog, zbog toga što je vodila Finsku kroz pandemiju kovida 19 i zagovarala kandidaturu zemlje za članstvo u NATO zajedno sa predsednikom Saulijem Ninisteom.

Njen privatni život i aktivna upotreba društvenih medija dobili su veliku međunarodnu pokrivenost tokom njenog premijerskog mandata. Marin je rekla da se nada da će moći da živi "malo mirnijim životom" u budućnosti.

"Bile su ovo izuzetno teške godine i teška vremena. Sada kada je izborni rezultat ovakav, smatram da imam priliku da otvorim novu stranicu u svom životu", rekla je ona,

Kabinet Sane Marin će zvanično podneti ostavku u četvrtak. Razgovori o formiranju nove vlade počeće sledeće nedelje pod vođstvom Peterija Orpa, šefa Partije nacionalne koalicije.

I socijaldemokrate bi bile otvorene da budu deo nove vlade, rekla je Marin. Ona je, međutim, odbacila mogućnost da i sama preuzme ministarsko mesto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa