Evropa

U korak sa energetskom tranzicijom: Portugalska fabrika pravi pivo od reciklirane vode

Komentari
Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Portugal više dve decenije uspešno radi na zelenoj energetskoj tranziciji. U podizanju ekološke svesti i postizanju dobrih rezultata svi učestvuju - vlasti, nevladin sektor, ali i jedna lisabonska fabrika otpadnih voda koja proizvodi pivo od reciklirane vode. Tu je i Gradska kuća, koja za pet godina potpuno energetski obnovljena.

Od bazena sa prljavom otpadnom vodom neugodnog mirisa do dela gde izlazi voda koja može da se upotrebljava u industriji, za pranje ulica, zalivanje bašta i vinograda, sproveo nas je Markos Batista, iz kompanije Alkantara u Lisabonu.

"Ova voda je dobra za dalji razvoj prirodne sredine. Posle bioloških i hemijskih tremana ova voda služi kao hrana u daljoj obnovi reke i više, kao što možete da osetite, ne miriše loše", kaže za Euronews Srbija direktor komunikacija u kompaniji "Akvadotežo atlantiko" Markos Batista.

U nadležnosti ove fabrike su, pored Lisabona, i 26 lokalnih uprava, a godišnje prečiste oko 2,5 miliona kubnih metara opadnih voda. Kako bi građanima što više približili značaj cirkularne ekonomije, skupom i sofisticiranom tehnologijom odlučili su da od dela reciklažne vode proizvedu pivo, koje se još ne prodaje, ali ukazuje da ništa nije za bacanje.

U podizanju ekološke svesti građana učestvuje i pivo - jedno od njih je i Vira. Pije se naiskap, napravljeno je od otpadnih voda, a ukusa je kao i svako drugo.

Euronews

 

Cilj Portugala - dekarbonizacija do 2050. godine

Zahvaljujući hemijskoj i biološkoj obradi vode koja se vraća u prirodu, u reci Težo obnovljen je riblji svet, a ribari ponovo pecaju ribu koja se za manje od 24 sata prodaje na japanskoj pijaci.

Pored obale nalazi se i Gradska kuća, još jedan simbol energetske tranzicije. U njoj je  zamenjeno više od 4.000 sijalica, na krovu su solarni paneli, a mesečna potrošnja struje smanjena je za 50 odsto.

"Najteži posao je bio obnova prozora. Zahtev je bio da sve drveno u zgradi mora tako i da ostane zbog kulturnog nasleđa, nije postojala mogućnost da se stave PVC ili aluminijumski prozori. Sad imamo prozore koji su energetski efikasni, ali nisu narušili izgled kuće. To je puno koštalo, ali na kraju smo dobili rezultate. Mesečni troškovi su smanjeni sa osam na četiri hilajde evra, a godišnje izbegnemo emisiju 85 tona ugljendioksida", rekao je Edoardo SIlva, direktor organizacije "Lisboa e-nova".

O energetskoj tranziciji zgrada u Lisabonu brine i Portuglaska agencija za energetiku. U njoj je od 2006. godine izdato dva i po miliona eneregetskih sertifikata zgrada.

"Naš glavni zadatak je da pomognemo renoviranje starih zgrada i pravilnu izgradnju novih kako bismo na kraju postigli da budemo potpuno energetski efikasni i obnovljivi", ističe Nelson Laže, predsedavajući borda direktora portugalske agencije za energetiku Adene.

Cilj ove agencije, ali i svih nadležnih u Portugalu je da zemlja do 2045. godine bude klimatski neutralna, a 2050. bude potpuno dekarbonizovana.

Komentari (0)

Evropa