Evropa

Belorusija izručila Rusiji oca devojčice koja je crtala antiratne slike

Komentari

Autor: Guardian

12/04/2023

-

19:10

Belorusija izručila Rusiji oca devojčice koja je crtala antiratne slike
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Belorusija je izručila Rusa koji je odvojen od ćerke i osuđen na dve godine zatvora nakon što je  u školi nacrtala antiratni crtež. Aleksej Moskaljov, 54-godišnji samohrani otac iz grada Jefremova, oko 200 kilometara južno od Moskve, pobegao je prošlog meseca iz kućnog pritvora, nekoliko sati pre nego što mu je sud izrekao dvogodišnju kaznu za „diskreditaciju“ ruske vojske. 

On je dva dana kasnije priveden u susednoj Belorusiji, najverovatnije zbog toga što je uključio mobilni telefon i odao lokaciju. Ovakav slučaj oštro su kritikovale ruska udruženja za ljudska prava što je dovelo do onlajn kampanje da otac i ćerka budu zajedno, piše Guardian.

 „Aleksej Moskaljov je izručen iz Belorusije Rusiji“, saopštila je grupa za prava OVD-Info, pozivajući se na njegovog advokata u Belorusiji.

Moskaljov je rekao da se njegova porodica prvi put suočila sa pritiskom policije prošlog aprila kada je njegova ćerka Marija Moskaljova (13) odbila da učestvuje na patriotskom času u svojoj školi i napravila nekoliko crteža na kojima je prikazano ispaljivanje raketa na porodicu koja je stajala ispod ukrajinske zastave, a na drugom je pisalo „Slava Ukrajini“. 

Privatna arhiva

 

Službenici škole su tada pozvali policiju, koja je ispitivala devojčicu i pretila njenom ocu.

Policija je tada počela da ispituje Moskaljovljevu aktivnost na društvenim mrežama, a otac je na kraju optužen za diskreditaciju oružanih snaga zbog svojih postova u kojima je ruski režim nazivao „teroristima“ i opisivao rusku vojsku kao „silovatelje“.

Moskaljovljeva ćerka je ubrzo nakon hapšenja smeštena u dom za decu. Prošle nedelje komesarka za prava deteta u Kremlju Marija Lvova-Belova rekla je da je Moskaljovljevu ćerku iz sirotišta odvela  njena majka. Dete je ranije odbijalo da živi s majkom, ali se predomislilo, a majka ju je odvela kući, tvrdi Lvova-Belova.

Međunarodni krivični sud traži hapšenje Lvove-Belove zajedno sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom zbog ratnih zločina navodnog deportovanja dece iz Ukrajine. 

Moskaljov, koji će verovatno naredne dve godine provesti u ruskom zatvoru, takođe je u opasnosti da izgubi roditeljska prava u posebnom suđenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa