Evropa

Energetska tranzicija Portugala: Ugalj je prošlost, nekadašnja termoelektrana danas je muzej

Komentari

Autor: Nevena Kostadinović Manojlović

13/04/2023

-

20:48

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Portugal je jedna od zemalja Evropske unije koja veoma uspešno sprovodi energetsku tranziciju, za manje od dve decenije od uvođenja obnovljivih izvora, proizvode pet puta više energije iz vetra, dok je cena solarne energije pala deset puta, a pojedini investitori ove zemlje iz oblasti zelene energije zainteresovani su i da ulažu u Srbiju. 

Iz obnovljivih izvora Portugal već dobija 60 odsto energije, plan je da za dve godine taj procenat bude 80, a zbog toga što se ova zemlja odrekla uglja i na vreme počela energetsku tranziciju, aktuelna energetska kriza joj je umnogome olakšana.

"Sada smo mnogo samostalniji. Kombinujemo različite tehnologije u proizvodnji zelene energije i Portugal je na tom planu jedan od najkonkurentnjih u svetu. Ključno je da se obezbedi sigurnost isporuka, ali i da industrija ima čistu, pouzdanu i cenovno konkurentnu energiju", kaže državna sekretarka u portugalskom Ministarstvu za energetiku i klimu Ana Fortuna Guveja. 

Nevena Kostadinović Manojlović

 

Značajnu ulogu u energetskoj tranziciji odigrala je kompanija "Energija Portugala", koja će u zelenu energiju samo u naredne tri godine uložiti 25 milijardi evra, sa ciljem da do 2030. sva proizvodnja bude zelena, a da 2050. godine ima nultu emisiju ugljendioksida.

"Energetska tranzicija je nešto što moramo da uradimo za 30 godina, da sa fosilnog goriva pređemo na obnovljivu energiju i treba uložiti velike napore u promene na globalnom nivou. EDP je deo tih promena i posvećen je tome da više nego udvostruči kapacitete za obnovljivu energiju", rekao je direktor za inovacije elektroprivrednog preduzeća "Energija Portugala". 

Ova kompanija radi na podizanju ekološke svesti - povezala je umetnost i industrijsko nasleđe, pa se na platou ispred najvećeg proizvođača struje u zemlji nalazi izložba umetničkih instalacija nekadašnjih, a sada zatvorenih termoelektrana.

Budućnost energetske tranzicije u Srbiji - solarni projekat u Golupcu 

Ugalj je za Portugal prošlost, a tome svedoči čist vazduh na ulicama Lisabona, ali i činjenica da je na mestu nekadašnje termoelektrane danas Muzej arhitekture, umetnosti i tehnologije. Brže odricanje od uglja Portugalu je omogućio je povoljan geografski položaj i klima - više od 300 sunčanih dana u godini, voda i vetar koji duva sa Atlantika.

Portugalski investitori iz oblasti zelene energije posluju širom sveta, a pojedini su zainteresovani da ulažu u Srbiji. Grupa NOV ove godine u Golupcu počinje gradnju solarne elektrane, vredne 30 miliona evra.

"Srbija ima veoma važnu ulogu u Evropi, ne samo zbog mosta koji pravi sa Rusijom, već i zato što želi da bude više evropska. To je zemlja u razvoju koja ima pristup finansijskim fondovima za ulaganja, a mi želimo da budemo uključeni. Više studija je pokazalo da postoje savršeni uslovi za naš solarni projekat u Golupcu. Plan je da gradnju počnemo ove godine, a da se pusti u rad 2024. godine", kaže predsednik izvršnog odbora Grupe NOV za životnu sredinu, Karlos Konseisao. 

Dragoceno portugalsko iskustvo pokazuje da se zadaci energetske tranzicije mogu ispuniti, u naredne četiri godine ova zemlja će iz evropskog plana za oporavak iskoristi čak 16 milijardi evra za postizanje klimatskih ciljeva. 

Komentari (0)

Evropa