Evropa

RAT U UKRAJINI Raste broj poginulih u napadu na Slavjansk, Zelenski razgovarao sa Makronom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/04/2023

-

18:10

RAT U UKRAJINI Raste broj poginulih u napadu na Slavjansk, Zelenski razgovarao sa Makronom
RAT U UKRAJINI Raste broj poginulih u napadu na Slavjansk, Zelenski razgovarao sa Makronom - Copyright Tanjug AP/Libkos, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 415. dan ruske invazije na Ukrajinu. Nastavlja se bitka za Bahmut, a britanski obaveštajci navode da su ukrajinske trupe bile prinuđene da se povuku sa nekih teritorija u ovom gradu, jer Rusija vrši novi napad. Ministar spoljnih poslova Ukrajine izjavio je da očekuje da na samitu NATO-a u Viljnusu u julu njegova zemlja dobije poziv da se pridruži alijansi.

Ključni događaji:

  • Kuleba: Očekujemo poziv da se priključimo NATO-u na samitu u Viljnusu
  • Šmihal: Ukrajini obećano još 5 milijardi dolara za borbu protiv Rusije
  • Britansko ministarstvo: Ukrajinske trupe se povukle sa nekih teritorija u Bahmutu
  • Finska gradi ogradu na granici sa Rusijom

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE BLOGU

21.30 Marčenko: Pomoć G7 je ključna za duži rat sa Rusijom

Novi međunarodni ekonomski paket podrške daće Ukrajini veće samopouzdanje da može da odnese pobedu nakon ruskog napada, usled straha da bi rat mogao da potraje duže nego što se očekivalo, rekao je danas ukrajinski ministar finansija Serhij Marčenko.

On je rekao da je grupa ministara finansija iz G7 pružila uveravanja tokom nedelje susreta Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Vašingtonu da će podržati Kijev koliko god to bude potrebno, što je pomak u odnosu na prošlu godinu kada je postojao pritisak na Ukrajinu da pristane da se okonča rat, preneo je Rojters.

On je istakao da je novi paket ekonomske pomoći u vidu četvorogodišnjeg zajma od 15,6 milijardi dolara MMF od "ključne" važnosti za Ukrajinu. "To nam znatno pomaže jer nam pruža sigurnost da će MMF, sa zemljama G7 i ukrajinskim saveznicima, uskočiti sa novcem i pokriti naše potrebe za naredne četiri godine", rekao je Marčenko. Marčenko je naglasio ukrajinsku zahvalnost američkoj ekonomskoj i vojnoj pomoći, u iznosu od oko 50 milijardi dolara od početka rata.

20.01 Lula da Silva: SAD treba da prestanu da podstiču rat u Ukrajini

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva izjavio je , tokom posete Kini, da SAD treba da prestanu da "podstiču" rat u Ukrajini.

"Sjedinjene Države treba da prestanu da podstiču rat i počnu da govore o miru. Evropska unija treba da počne da priča o miru kako bismo mogli da ubedimo Putina i Zelenskog da je mir u interesu svih i da je rat interesantan, za sada, samo njima dvojici", rekao je Lula novinarima u Pekingu.

Lula je rekao da je sa kineskim liderom Si Đinpingom razgovarao o formiranju grupe istomišljenika o Ukrajini, odnosno zemalja koje su spremne da pronađu način da sklope mir.

Kako prenosi Si-En-En, Lula je u petak razgovarao u Pekingu sa kineskim predsednikom, u pokušaju "resetovanja" kinesko-brazilskih odnosa, koji su bili napeti pod bivšim liderom Žairom Bolsonarom.

Dok je ruska invazija na Ukrajinu dominirala mnogim diplomatskim razgovorima u Evropi i Vašingtonu, prema pisanju američke TV mreže, Lulin put u Kinu je uglavnom fokusiran na trgovinu i kineske investicije koje mogu pomoći brazilskoj ekonomiji da se vrati na pravi put.

20.34 Ruskinja koja je optužena za špijunažu u Švedskoj puštena na slobodu

Švedsko državno tužilaštvo saopštilo je da je puštena Ruskinja koja je privedena u četvrtak pod sumnjom za industrijsku špijunažu.

"Optužbe protiv osumnjičene su u četvrtak delovale sve slabije. Takođe, nije bilo dovoljno osnova za pritvor. Stoga, doneo sam odluku da je oslobodim", rekao je tužilac Džejms von Rajs, preneo je TASS.

Iz švedskog tužilaštva su, međutim, poručili da će se istraga nastaviti.

18.08 Raste broj poginulih u Slavjansku

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na grad Slavjansk, na istoku Ukrajine, povećan je na 11, saopštili su ukrajinski zvaničnici. U napadu je u petak ranjena još 21 osoba, prenosi Rojters.

Službe hitne pomoći u istočnoj Donjeckoj oblasti saopštile su da je među poginulima i dvogodišnje dete.

17.18 Nakon povratka iz Kine Makron razgovarao sa Zelenskim

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je na Telegramu saopštio da je razgovarao sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom o Makronovoj nedavnoj državničkoj poseti Kini. Rojters podseća da je Makron tokom posete Kini pozvao kineskog lidera Si Đinpinga da ''utiče'' na Rusiju da bi se zaustavio ratu Ukrajini.

''Rekao sam mu kakva je situacija na frontu, kao i koji su naši naredni potezi u nastojanjima da oslobodimo naše teritorije'', napisao je Zelenski na Telegramu i dodao da je ''pohvalio'' nameru Francuske da dodatno ojača podršku Ukrajini na bojnom polju.

15.11 Jermak: Dve žene poginule u ruskom granatiranju Hersona

U ruskom granatiranju Hersona u subotu ujutru, poginule su dve žene, rekao je šef kancelarije ukrajinskog predstavništva Andrij Jermak na Tviteru.

14.36 Moskva: Grupa Vagner zauzela još dve oblasti unutar Bahmuta

Borci ruske paravojne formacije Vagner zauzeli su još dve oblasti ukrajinskog grada Bahmuta, odnosno, kako ga u Moskvi nazivaju, Artjomovska, saopšteno je danas iz ruskog Ministarstva odbrane. Rojters prenosi da nije bilo načina da se proveri istinitost te tvrdnje. Ranije je agencija prenela da su ukrajinske trupe bile prinuđene da se povuku sa određenih teritorija u Bahmutu, pošto je Rusija pokrenula ponovni napad uz intenzivnu artiljerijsku vatru u protekla dva dana.

Associated Press

11.07 Putin potpisao zakon o jedinstvenom registru vojnih obveznika

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o stvaranju jedinstvenog registra vojnih obveznika i uvođenju elektronskih sudskih poziva, navedeno je u dokumentu koji je objavljen na zvaničnom internet portalu pravnih informacija.

Reč je o izmenama i dopunama određenih zakonodavnih akata Ruske Federacije po pitanju obaveštavanja građana o njihovom pojavljivanju na regrutaciji za vojnu službu.

Međutim, novi ruski zakon uklonio je prepreku koja je omogućila nekim ljudima izbegavanje sudskih poziva čime se sugeriše da Moskva očekuje dugotrajan sukob u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

11.00 Pušilin: Četvoro poginulih u granatiranju Jasinuvate

Ruski zvaničnik Denis Pušilin tvrdi da su četiri osobe poginule, a 10 povređeno u ukrajinskom granatiranju Jasinuvate, kao i da je jedna sedmogodišnja devojčica među ranjenima.

10.30 Devetoro civila poginulo u Slavjansku

Devet osoba je poginulo u ruskom raketnom napadu na stambeni blok u Slavjansku na istoku Ukrajine, uključujući i dvogodišnjeg dečaka koji je preminuo u bolnici, prenosi AFP.
Načelnik vojne uprave Slavjanska Vadim Ljah, potvrdio je da je poginulo devetoro ljudi dok se pet i dalje nalazi pod ruševinama.

09.35 Medvedev: Poljska će nestati u slučaju da izbije rat između Rusije i NATO

Poljska, kao predstraža NATO-a u Evropi, definitivno će prestati da postoji ako izbije rat između Rusije i NATO, izjavio je juče zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, komentarišući opasku poljskog premijera Mateuša Moravjeckog da nije previše zabrinut da bi ukrajinski napadi na rusku teritoriju mogli da izazovu direktan sukob između Rusije i NATO.

08.30 Kuleba: Očekujemo poziv da se priključimo NATO-u na samitu u Viljnusu

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je juče da Ukrajina neće biti zadovoljna nijednom drugom odlukom samita NATO-a u Viljnusu, zakazanog za 11. i 12. jul, osim pozivom da se pridruži alijansi. "Ako saveznici odluče da po pitanju članstva u NATO-u 130. put potvrde politiku otvorenih vrata, onda je to za Ukrajinu neprihvatljiv rezultat samita u Viljnusu", rekao je Kuleba tokom prenosa uživo na Instagramu.

07.55 Šmihal: Ukrajini obećano još pet milijardi dolara za borbu protiv Rusije

Ukrajini je na sastancima u Vašingtonu ove nedelje obećano još 5 milijardi dolara za podršku borbi protiv Rusije, rekao je juče ukrajinski premijer Denis Šmihal. On je precizirao da je Ukrajina dobila nova obećanja dodatne podrške iz Švajcarske, Danske i niza drugih zemalja, kao i da je postigla sporazum sa američkim proizvođačem aviona Boing kojim su ukrajinske kompanije oslobođene 200 miliona dolara duga.

07.37 Britanski obaveštajci: Ukrajinske trupe se povukle sa nekih teritorija u Bahmutu

Ukrajinske trpe su prinuđene da se povuku sa nekih teritorija u gradu Bahmutu, jer Rusija vrši novi napad tamo uz intenzivnu artiljerijsku vatru u protekla dva dana, saopštili su britanski obaveštajci. "Ukrajinska odbrana još uvek drži zapadne četvrti grada, ali je izložena posebno intenzivnoj ruskoj artiljerijskoj vatri u prethodnih 48 sati. Ukrajinske snage suočavaju se sa značajnim problemima u snabdevanju", objavilo je u dnevnom izveštaju britansko Ministarstvo odbrane.

Associated Press

07.15 Finska gradi ogradu na granici sa Rusijom

Finske vlasti započele su izgradnju početnog dela ograde od tri kilometra u blizini graničnog prelaza sa Rusijom na jugoistoku zemlje, koju planiraju da završe u junu, piše Blumberg. Projekat ima za cilj poboljšanje nadzora i bezbednosti, a finske vlasti navode da neće pokrivati celu dužinu granice od 1.343 kilometara, već je plan da se pokriju najrizičnija mesta. Deo projekta biće i izgradnja pontonskih puteva od betona za prelazak preko močvara.

Komentari (0)

Evropa