Evropa

Mreža za prava žena: U bolnicama u Engleskoj i Velsu za tri godine došlo do 6.500 seksualnih napada

Komentari

Autor: Tanjug

17/04/2023

-

21:55

Mreža za prava žena: U bolnicama u Engleskoj i Velsu za tri godine došlo do 6.500 seksualnih napada
Mreža za prava žena: U bolnicama u Engleskoj i Velsu za tri godine došlo do 6.500 seksualnih napada - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U bolnicama u Engleskoj i Velsu za tri godine dogodilo 6.500 seksualnih napada, saopštila je danas britanska organizacija Mreža za prava žena (VRN).

Kako prenosi Tajms, u proseku je bilo 33 slučaja silovanja i napada svake nedelje, pri čemu je 4,1 odsto krivičnih dela dovelo do podizanja optužnice protiv osumnjičenog.

Dodaje se da je najmanje 2.088 silovanja i 4.451 seksualni napad prijavljen između 2019. i 2022. godine, i da su neki od tih slučajeva uključivali grupne napade silovatelja i napade na decu.

Osnivačica VRN-a Heder Bining, navela je da su te brojke tek vrh ledenog brega.

"Bolnice su mesta gde bi svi, pacijenti, osoblje i posetioci, trebalo da se osećaju potpuno bezbedno, ali silovanja i nasilni napadi se dešavaju u bolnicama svake nedelje. Brojke pokazuju da bolnice nisu bezbedna mesta. Oni su praktično tržište za seksualne prestupnike. To je zastrašujuće", rekla je ona.

Osvrćući se na nisku stopu optužbi za krivična dela, Bining je ocenila da policija ne čini dovoljno u pogledu pravilnog evidentiranja zločina i slučajeva žrtava.

U saopštenju se navodi da se jedan od sedam incidenata dogodio na bolničkom odeljenju, da su krivična dela uključivala silovanje devojčice mlađe od 13 godina i silovanje žene od strane ''više prestupnika'', kao i da osam od 43 policijske stanice koje su dobile zahtev da dostave informacije o ovim slučajevima, nisu bile u stanju da to učine.

Brojke su pokazale da je tužiocima u proseku bilo potrebno skoro pola godine, odnosno 171 dan, da optuže osumnjičenog za silovanje.

Ministarstvo pravde je duža odlaganja pripisalo štrajku advokata, jer se cifre odnose na tri meseca pre nego što su se vratili na posao u oktobru 2022.

Podaci su takođe pokazali da je broj osuđenih za silovanje porastao sa 323 u 2021. na 532 prošle godine.

Komentari (0)

Evropa