Evropa

Angeli Merkel uručeno najviše nemačko odlikovanje: Pre nje samo dva kancelara primila ovo odlikovanje

Komentari

Autor: Tanjug

17/04/2023

-

21:13

Angeli Merkel uručeno najviše nemačko odlikovanje: Pre nje samo dva kancelara primila ovo odlikovanje
Angeli Merkel uručeno najviše nemačko odlikovanje: Pre nje samo dva kancelara primila ovo odlikovanje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel primila je večeras u Berlinu iz ruku predsednika Frank-Valtera Štajnmajera Veliki krst za zasluge, najviše odlikovanje u Nemačkoj.

Ona je odlikovana na svečanosti kojoj su pored ostalih prisustvovali aktuelni kancelar Olaf Šolc, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i bivši selektror fudbalske reprezentacije Nemačke Jirgen Klinsman.

Štajnmajer je pohvalio političke uspehe Angele Merkel, ali je posebno istakao njene lične kvalitete.

"Nikada nje sebe kao osobu stavljala u fokus. Svaka sujeta, svako laskanje, svaka pompa oko nje bila joj je odvratna“, rekao je on, prenosi ''Frankfurter algemajne cajtung''.

Štajnmajer je istakao da je mandat Merkelove bio period „praktično neprekidnog ekonomskog rasta“.

Podsetio je da su se u to vreme nizale krize, kao što su kriza evra ili pandemija kovida-19 i naveo da je samo nekoliko zemalja preživelo ove krize kao Nemačka.

profimedia

 

 

"Pored toga, Merkel ima umeće pregovaranja i sposobnost kompromisa. A karakteriše je nepokolebljiva odlučnost s kojom je održala temeljna načela naše države'', poručio je Štajnmajer.

Pre Angele Merkel samo su dva kancelara primila najviše odlikovanje Nemačke - prvi kancelar posle Drugog svetskog rata Konrad Adenauer i Helmut Kol, koji se smatra arhitektom ponovnog ujedinjenja Nemačke.

Mišljenja o vladavini Angele Merkel su podeljena, pa je komentator Dojče velea (DW) Albreht fon Luke ocenio da je vreme tokom kojeg je bila na vlasti "era 16 izgubljenih godina", dok joj drugi analitičari pripisuju zasluge jer je tokom perioda ogromnih preokreta branila postojeće stanje stvari.

Bankarska, dužnička i izbeglička kriza pod njenom vlašću su pogodile Evropsku uniju. Kritičari smatraju da je Merkel bila previše blaga prema Rusiji, dok se sve veća energetska zavisnost Nemačke od Rusije tokom njenog mandata tumači kao greška.

Merkel je bila nemačka kancelarka od 2005. do 2021. godine kada je odlučila da se ne kandiduje za novi mandat.

Komentari (0)

Evropa