Evropa

Policijske uprave u Velike Britanije tajno snimale više od 200.000 telefonskih razgovora

Komentari

Autor: Tanjug

18/04/2023

-

16:51

Policijske uprave u Velike Britanije tajno snimale više od 200.000 telefonskih razgovora
AP/Frank Augstein - Copyright AP/Frank Augstein

veličina teksta

Aa Aa

Kancelarija poverenika za informacije (ICO) Velike Britanije saopštila je danas da je ukorila dve policijske uprave zbog snimanja više od 200.000 telefonskih razgovora.

Pretpostavlja se da su snimani razgovori sa žrtvama, svedocima i osumnjičenima, bez njihovog znanja, navodi Rojters.

Opomena je izrečena policiji Sarija i Saseksa, nakon što je predstavljena aplikacija pomoću koje su snimani telefonski razgovori i nezakonito prikupljani lični podaci.

Iz ICO-a su naveli da su 2020. godine postali svesni da zaposleni u obe policijske uprave imaju pristup aplikaciji koja snima sve dolazne i odlazne telefonske pozive. Navodi se da je aplikaciju preuzelo više od hiljadu zaposlenih.

"Ljudi imaju pravo da očekuju da policijski službenik postupa odgovorno sa informacijama do kojih dođe tokom razgovora", rekao je Stiven Boner iz ICO-a.

On je dodao da je uz pomoć aplikacije prikupljen veliki broj veoma osetljivih informacija vezanih za navodne zločine.

Iz policijskih uprava su saopštili da su usvojili nova pravila kojima će osigurati da sve nove aplikacije budu usklađene sa britanskim zakonima pre nego što postanu dostupne zaposlenima.

Aplikacija je povučena iz upotrebe, a snimci, osim onih koji se smatraju dokaznim materijalom, uništeni su, saopštila je Kancelarija poverenika za informacije.

Dodaje se da je Kancelarija izrekla opomene, umesto kazne od milion funti, kako bi se izbegao negativan efekat na sektor od vitalnog značaja.

 

Komentari (0)

Evropa