Evropa

EU sprema 100 miliona evra za zemlje pogođene uvozom ukrajinskog žita

Komentari

Autor: Tanjug

19/04/2023

-

14:08

EU sprema 100 miliona evra za zemlje pogođene uvozom ukrajinskog žita
Skladište žita - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija pripremila je 100 miliona evra naknade za farmere u zemljama koje se graniče sa Ukrajinom i planira da uvede ograničenja na uvoz ukrajinskih žitarica, saopšteno je danas iz Evropske komisije.

Kako prenosi Rojters, pritisak na EU da reši pitanje pada cena zbog uvoza jeftinijih ukrajinskih žitarica na teritoriji celog bloka, porastao je nakon što su Poljska i Mađarska tokom vikenda uvele zabrane uvoza pojedinih žitarica iz Ukrajine, a druge zemlje istočne Evrope najavile slične mere.

Evropska komisija je nadležna za trgovinsku politiku bloka, a kako agencija navodi, u pripremi su ono što je u EK nazvano ''preventivnim merama'' za određene kategorije žitarica i biljnog ulja, prvenstveno za pšenicu, kukuruz, seme suncokreta i semena uljane repice.

Prema pravilima, Evropska unija može ograničiti uvoz nekog proizvoda u blok ili njegov deo, a da pritom i dalje dozvoljava tranzit.

Evropski komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis će kasnije danas razgovarati na ovu temu sa ministrima zemalja čija su tržišta pogođena, uključujući Bugarsku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju i Slovačku, kao i sa ukrajinskim kolegama.

Komentari (0)

Evropa