Evropa

RAT U UKRAJINI Snažna eksplozija u ruskom Belgorodu, Lavrov u ponedeljak s Guterešom o dogovoru o žitu

Komentari

Autor: Euronres Srbija

20/04/2023

-

07:50

RAT U UKRAJINI Snažna eksplozija u ruskom Belgorodu, Lavrov u ponedeljak s Guterešom o dogovoru o žitu
RAT U UKRAJINI Snažna eksplozija u ruskom Belgorodu, Lavrov u ponedeljak s Guterešom o dogovoru o žitu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 420. dan ruske invazije na Ukrajinu. SAD su pripremile za Ukrajinu paket pomoći vredan 325 miliona dolara. I dok se Kijev mođe nadati nastavku pomoći teško može očekivati prijem u NATO. Takvu poruku poslao je predsednik Češke Petr Pavel koji je rekao da članice NATO-a mogu da razmatraju članstvo Ukrajine tek nakon završetka konflikta. Borbe su nastavljene, a Kijev ponovo skreće pažnju na zločine koje čine ruski vojnici - ukrajinski glavni tužilac Andrij Kostin rekao kako je njegova kancelarija registrovala oko 80.000 slučajeva potencijalnih ratnih zločina te da je kancelarija identifikovala 310 potencijalnih počinilaca zločina.

Ključni događaji:

  • Generalni ukrajinski tužilac: Registrovano skoro 80.000 slučajeva ratnih zločina 
  • Moskva uvodi novi porez za strane kompanije koje žele da izađu sa ruskog tržišta
  • Ukrajinski glavni tužilac: Identifikovali smo 310 potencijalnih ratnih zločinaca
  • Jens Stoltenberg prvi put od početka rata u poseti Kijevu
  • Zelenski: Vreme da NATO pozove Ukrajinu u svoje redove
  • SAD šalju 36. paket vojne pomoći Ukrajini
  • Rumunija i Bugarska zabranile uvoz ukrajinskog žita
  • Reznjikov: Patriot sistemi stigli u Ukrajinu
  • Pala: Inspekcijski timovi u okviru Crnomorske inicijative već rade

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.29 Slovenija će se pridružiti zajedničkom programu EU za nabavku municije Ukrajini

Slovenačka vlada odlučila je danas da će uredbom podržati projektat zajedničke nabavke municije za Ukrajinu onog trenutka kada ministar odbrane Marjan Šarec potpiše taj dokument sa Evropskom agencijom za odbranu (EDA), saopštilo je ministarstvo odbrane.  Dosad su Norveška i 32 članice Evropske unije potpisale projekat, koji je ranije ove godine dogovoren na sastanku ministara odbrane i spoljnih poslova zemalja EU.

23.04 Snažna eksplozija u ruskom Belgorodu

Eksplozija u ruskom Belgorodu je stvorila 20-metarski krater u zemlji na jednom od gradskih  raskršća. Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov je na Telegramu potvrdio incident ne objašnjavajući što je uzrokovalo eksploziju.

U eksploziji je oštećeno nekoliko automobila. Jedno od vozila je odletelo je u zrak i sletelo na obližnji krov. Ruski mediji objavljuju fotografije s mesta događaja. Na brojnim obližnjim zgradama razbijena su stakla, ali, prema prvim informacijama, nitko nije povređen, piše Meduza. 

 

22.11 Lavrov u ponedeljak s Guterešom

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sastaće se u ponedeljak u Njujorku  s generalnim skretarom UN Antoniom Guterešom, rekao je ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzia. Ruski diplomata je ranije ove nedelje potvrdio kako će se razgovarati o dogovoru o crnomorskom žitu.

21.00 Švajcarska dodaje Vanger i novinsku agenciju RIA FAN na listu sankcija 

Švajcarska će dodati privatnu vojnu kompaniju Vanger i novinsku agenciju RIA FAN na listu sankcija protiv Rusije, saopštilo je švajcarsko ministarstvo za ekonomska pitanja, obrazovanje i istraživanje. Sankcije protiv ovih ruskih entiteta stupile su na snagu večeras, navodi Rojters.

20.11 Generalni ukrajinski tužilac: Registrovano skoro 80.000 slučajeva ratnih zločina 

Generalni ukrajinski tužilac Andrij Kostin tvrdi da su ruske snage namerno vršile silovanja, mučenja i kidnapovanja kako bi pokušale da poseju teror među civilima u Ukrajini.

Kostin je rekao da je u Ukrajini registrovano skoro 80.000 slučajeva ratnih zločina od početka rata u februaru 2022. Kako prenosi "Glas Amerike", fokusirajući se na jednu oblast zemlje koja je osetila najveći teret rata, Kostin je opisao neka od otkrića do kojih je došlo kada je ukrajinska vojska oslobodila Herson prošlog novembra.

On je rekao da je pronađeno oko 20 komora za mučenje i da je više od 1.000 preživelih prijavilo niz zlostavljanja, uključujući korišćenje električnih šokova, simulaciju davljenja vodom, prisiljavanje da se skinu goli i pretnje sakaćenjem i smrću.

19.54 Ukrajinski vojnici optuženi za izdaju

Određeni broj ukrajinskih vojnika optužen je za izdaju zbog odavanja informacija koje su omogućile Rusiji da izvrši udar na vazdušnu bazu, saopštila je danas Služba bezbednosti Ukrajine (SBU). SBU je naveo da su vojnici pokušali tokom neovlašćene misije, "bez koordinacije sa relevantnim državnim vlastima", da osvoje ruski avion prošlog jula, nakon što je pilot rekao da će da prebegne na njihovu stranu.

Tokom "specijalne operacije", oni su otkrili detalje o lokaciji ukrajinskih vazdušnih snaga i avionima, nakon čega je Rusija mogla da izvede uspešan raketni napad na vojnu bazu Kanatove u centralnoj Ukrajini, preneo je Rojters.

Tada je poginuo ukrajinski komandant, dok je 17 pripadnika vojske ranjeno, a uništena su dva borbena aviona, pista, dok su vojna zgrada i oprema pretrpeli ogromnu štetu, dodao je SBU.

17.30 Stoltenberg: NATO od početka rata Ukrajini poslao 150 milijardi evra pomoći

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas, tokom prve posete Ukrajini od početka ruske invazjie, da su članice Alijanse isporučile više od 150 milijardi evra pomoći od februara 2022. godine.

Stoltenberg  je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, naveo da su saveznici obezbedili obuku za desetine hiljada ukrajinskih vojnika.

"Saveznici sada isporučuju više aviona, tenkova i oklopnih vozila, a fond NATO-a za Ukrajinu pruža hitnu podršku. Sve to pravi stvarnu razliku na bojnom polju", rekao je Stoltenberg, navodi se u saopštenju NATO-a.

 

 

16.30 Moskva uvodi novi porez za strane kompanije koje žele da izađu sa ruskog tržišta

Strane kompanije koje žele da napušte rusko tržište će pored svih dodatnih finansijskih zahteva morati da plate i porez na ekstraprofit.

Moskva je uvela porez u visini od 10 odsto za ekstraprofit koji je ostvaren 2021. i 2022. godine, u poređenju sa 2019. i 2020. godinom. Ovaj porez moraju da plate sve kompanije koje posluju u Rusiji čiji je godišnji profit veći od 11,2 miliona evra. 

Novi zakon će stupiti na snagu 2024. godine, ali kompanije imaju mogućnost da ga plate ove godine i dobiju popust od 50 odsto.

15.38 Poljska: EU da privremeno zabrani uvoz nekih prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

Poljski ministar poljoprivrede Robert Telus izjavio je danas da, pored žitarica, EU treba da privremeno zabrani i uvoz ukrajinskog mleka, živine, meda i drugih prehrambenih proizvoda. Evropski komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis se u sredu sastao sa ministrima iz Poljske, Bugarske, Mađarske, Rumunije i Slovačke, prenosi Rojters.

Evropska unija pripremila je 100 miliona evra naknade za poljoprivrednike u zemljama koje se graniče sa Ukrajinom i planira da uvede ograničenja na uvoz ukrajinskih žitarica, saopšteno je iz Evropske komisije.

14.18 Zelenski: Vreme da NATO pozove Ukrajinu u svoje redove

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas je izjavio da je vreme da NATO donese političku odluku i pozove Ukrajinu da se pridruži tom vojnom savezu. Ukrajinski lider je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom rekao da bi samit NATO-a u Vilnjusu, u julu, mogao da postane ''istorijski'' i dodao da je primio poziv da na njemu prisustvuje, preneo je Rojters. Opširnije u posebnoj vesti.

11.04 Mađarska zabranila i uvoz meda i pojedinih mesnih prerađevina iz Ukrajine

Mađarska je zabranila uvoz pojedinih mesnih prerađevina i meda iz Ukrajine, pored zabrane uvoza žitarica, koja će biti na snazi do 30. juna, izjavio je danas šef kabineta mađarskog premijera Gergelj Guljaš. Zabrana uvoza glavnih žitarica i poljoprivrednih proizvoda "uključuje ukupno 25 proizvoda, među kojima su žitarice, repa i suncokret, brašno, ulje, med i određeni proizvodi od mesa", naveo je Guljaš na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

10.46 Jens Stoltenberg u Kijevu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posetiće Ukrajinu prvi put od prošlogodišnje invazije Rusije, rekao je zvaničnik Alijanse u četvrtak. "Generalni sekretar NATO-a je u Ukrajini. Objavićemo više informacija što je pre moguće", rekao je zvaničnik koji je zatražio da ne bude identifikovan u skladu sa procedurama NATO-a.

Lokalni mediji objavili su slike Stoltenberga koji odaje počast palim ukrajinskim vojnicima na kijevskom trgu Svetog Mihajla.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

10.23 Danska i Holandija će donirati Ukrajini 14 tenkova Leopard 2

Danska i Holandija će zajedno donirati Ukrajini 14 tenkova Leopard 2, saopštile su danas te dve zemlje. Tenkovi Leopard 2A4, koji će biti kupljeni od treće strane i obnovljeni, trebalo bi da budu isporučeni u prvom kvartalu 2024, navele su dve zemlje u zajedničkom saopštenju, preneo je Rojters. "To je apsolutno ključno za nadu da Evropa bude mirna i bezbedna, da ne dozvolimo Ukrajincima da ratuju sami", izjavio je vršilac dužnosti ministra odbrane Danske Troels Lund Poulsen.

09.30 Pakistan prvi put od Rusije naručio sirovu naftu po sniženoj ceni

Pakistanski ministar za naftu Musadik Malik saopštio je da je njegova zemlja prvi put od Rusije naručila sirovu naftu po sniženoj ceni. Prema sporazumu Islamabada i Moskve, Pakistan će kupovati samo sirovu, a ne prerađenu naftu, preneo je Rojters. Ako prva transakcija prođe bez problema, Pakistan će iz Rusije uvoziti 100.000 barela sirove nafte na dnevnom nivou, naveo je Malik.

07.59 EU: Zabrana na uvoz ukrajinskih žitarica u pet država koje se graniče sa Ukrajinom

Evropska komisija namerava da do 5. juna uvede zabranu na uvoz žitarica iz Ukrajine u pet država EU koje se graniče sa Ukrajinom pod uslovom da te države povuku svoje, pojedinačne zabrane, izjavio je rumunski ministar poljoprivrede Petre Daea. "Ova mera se može uvesti u roku od 48 sati nakon što države (koje se graniče sa Ukrajinom) povuku svoje pojedinačne jednostrane mere", rekao je juče ministar Petre Daea u razgovoru sa novinarima posle sastanka sa komesarom za trgovinu EU Valdisom Dombrovskim i ministrima iz Bugarske, Mađarske, Poljske i Slovačke, preneo je Rojters.

Sve četiri navedene države su zabranile uvoz žitarica iz Ukrajine pod pritiskom da se zaštite domaći poljoprivredni proizvođači. Rumunija je uvela ograničenje, ali ne i zabranu na uvoz ukrajinskih žitarica, a prema rečima ministra Daee, slede dalji razgovori.

07.40 Češki predsednik: O članstvu Ukrajine u NATO-u tek kad se završi rat

Predsednik Češke Petr Pavel izjavio je da članice NATO-a mogu da razmatraju članstvo Ukrajine u vojnoj alijansi tek nakon zavreštka konlfikta. "U ovom trenutku veoma je teško govoriti o konkretnim datumima kada je reč o članstvu Ukrajine u NATO-u, dok je zemlja u ratu. Prvo mora da se okonča taj rat", rekao je Pavel, govoreći na konferenciji za medije u Briselu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom. 

07.30 SAD šalju 36. paket vojne pomoći Ukrajini

Sjedinjene Američke Države poslaće Ukrajini novi, 36. paket vojne pomoći, saopštila je juče portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer. "Paket će uključivati više municije za raketne sisteme HIMARS, kao i dodatne artiljerijske projektile", rekla je portparolka Bele kuće i dodala da je reč o 36. paketu pomoći od početka rata u februaru 2022. godine, prenosi Rojters. Žan-Pjer je istakla da je nova vojna pomoć deo napora da se pomogne Ukrajini u odbrani od "brutalne ruske invazije".

06.50 Ukrajinski glavni tužilac: Identifikovali smo 310 potencijalnih ratnih zločinaca

Ukrajinski glavni tužilac Andrij Kostin rekao je američkim zastupnicima kako je njegova kancelarija registrovala oko 80.000 slučajeva potencijalnih ratnih zločina, i da je do danas osudio 31 Rusa za ratne zločine pred ukrajinskim sudovima. Kostin je pred zastupnicima u Odboru za spoljne poslove Predstavničkog doma istakao da je njegova kancelarija takođe identifikovala 310 potencijalnih počinilaca zločina i da je "završio slučajeve protiv 152 potencijalna ratna zločinca". Naveo je kako se neki predmeti vode u odsustvu jer su identifikovali počinioce i imaju kompletirane dokaze, ali još čekaju hoće li uhvatiti osumnjičene.

06.20 Reznjikov: Patriot sistemi stigli u Ukrajinu

Kijev je preuzeo sisteme za protivvazdušnu odbranu Patriot, potvrdio je juče ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznjikov. Reznjikov je na Tviteru naveo da je ukrajinsko nebo sada, zahvaljujući preuzetim sistemima, mnogo bezbednije.

On je naveo da su ukrajinski partneri "održali reč" i zahvalio se Nemačkoj, SAD i Holandiji. 

06.00 Pala: Inspekcijski timovi u okviru Crnomorske inicijative već rade

Portparol centra za koordinaciju u Istanbulu, Ismini Pala, rekao je da su "inspekcijski timovi već na delu" kada je u pitanju nastavak dogovora o izvozu ukrajinskih žitarica crnomorskim putem, preneo je Rojters.

Komentari (0)

Evropa