Evropa

Misteriozni bljesak iznad Ukrajine: Oglasile se sirene za vazdušnu opasnost, NASA demantuje da je u pitanju satelit

Komentari

Autor: Independent, Kanal 24

20/04/2023

-

09:09

Misteriozni bljesak iznad Ukrajine: Oglasile se sirene za vazdušnu opasnost, NASA demantuje da je u pitanju satelit
Misteriozni bljesak iznad Ukrajine: Oglasile se sirene za vazdušnu opasnost, NASA demantuje da je u pitanju satelit - Copyright Twitter/@taxo__

veličina teksta

Aa Aa

NASA je saopštila da misteriozni bljesak koji je viđen iznad Kijeva prethodne noći nije izazvan jednim od satelita svemirske agencije koji bi trebalo da se sruši na Zemlju, kao što je prvobitno tvrdila ukrajinska vojna administracija. Kako navode zvaničnici Ukrajinske svemirske agencije bljesak je najverovatnije posledica meteorita koji je ušao u atmosferu.

Šef gradske vojne uprave Kijeva Sergej Popko rekao je, pozivajući se na "preliminarne podatke" da je misteriozni bljesak uočen na nebu iznad grada oko 22 sata po lokalnom vremenu, bio posledica pada satelita Nase, prenosi ukrajinski Kanal 24.

Odmah nakon bljeska uključila se uzbuna za vazdušnu opasnost kako bi se sprečile povrede od bilo kakvih sumnjivih otpadaka, dok PVO "nije bio u funkciji".

"Prema preliminarnim podacima, ovaj fenomen je rezultat pada svemirskog satelita na Zemlju", rekao je on u postu na Telegramu.

U međuvremenu, i Ukrajinska svemirska agencija potvrdila je da je došlo do "visokoenergičnog akustičnog događaja" nad teritorijom Ukrajine.

"Događaj je verovatno vezan za ulazak kosmičkog tela u guste slojeve atmosfere. Informacija se razjašnjava", piše u poruci na sajtu Glavnog centra specijalne kontrole.

NASA je ranije ove nedelje saopštila da će njen penzionisati satelit RHESSI od 300 kilograma, koji je bio korišćen za posmatranje solarnih baklji, ponovo ući u atmosferu u sredu. Rečeno je da se očekuje da će većina letelice izgoreti kroz putovanje atmosferom.

"Rizik od povrede po bilo koga na Zemlji je prilično nizak, otprilike jedan prema 2.467", navodi NASA u blogu.

Nasina kancelarija za komunikacije je, međtuim, rekla za BBC da je satelit još uvek bio u orbiti u vreme kada je bljesak prijavljen iz Ukrajine, dodajući da su američko odeljenje odbrane i američka svemirska agencija nastavili da prate RHESSI.

Astronom Džonatan Mekdauel je takođe tvitovao u četvrtak da bljesak iznad Kijeva nema "ništa sa ponovnim ulaskom Nasinog satelita u atmosferu". On je rekao da se orbita satelita ne nalazi čak ni "hiljadama kilometara od Ukrajine", dodajući da su šanse da uđe u Kijev "ravne nuli".

Astronom, poznat po praćenju putanja orbite, rekao je da su Nasini sateliti na putu ponovnog ulaska u atmosferu obično uključivali Južnu Ameriku, severnu Afriku, centralnu Aziju i Kinu.

 

Komentari (0)

Evropa