Evropa

Klimatski aktivisti pokušali da zaustave saobraćaj u Berlinu: Zalepili delove tela za ulicu

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2023

-

09:43

Klimatski aktivisti pokušali da zaustave saobraćaj u Berlinu: Zalepili delove tela za ulicu
Klimatski aktivisti pokušali da zaustave saobraćaj u Berlinu: Zalepili delove tela za ulicu - Copyright Tanjug/Paul Zinken/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Aktivisti grupe ''Poslednja generacija'' pokušali su danas da zaustave saobraćaj u Berlinu tako što su se lepili na ulice u celom gradu.

Pored lepljenja delova tela za puteve, članovi te grupe koji se bore protiv klimatskih promena, najavili su da će danas blokirati saobraćaj u Berlinu tako što će vrlo sporo marširati kroz grad, prenosi Rojters.

Iz grupe je prošle nedelje saopšteno da će njeni članovi pojačati svoje akcije u narednim danima i pokušati da ''mirno dovedu grad u zastoj''.

''Nećemo više prihvatati da vlada nema plan da zaustavi uništavanje naših života. Pobunili smo se protiv toga'', navodi se u saopštenju Poslednje generacije.

Tanjug/Hannes Albert/dpa via AP

 

Prema navodima berlinske policije, do 500 policajaca biće na ulicama u gradu ceo dan, kako bi sprečili blokade ili ih brzo okončali.

Tokom prošle godine, članovi Poslednje generacije više puta su se, u pokušaju da izvrše pritisak na vlasti da preduzmu drastičnije mere protiv klimatskih promena, lepili za puteve i tako izazivali bes vozača, dok su ih pojedini konzervativni političari optuživali za ekstremizam.

Poslednja generacija želi da Nemačka prestane da koristi sva fosilna goriva do 2030. godine i da preduzme kratkoročne mere protiv klimatskih promena, uključujući nametanje opšteg ograničenja brzine od 100 kilometara na sat na autoputevima kao način smanjenja emisije ugljen-dioksida.

Komentari (0)

Evropa