Evropa

Uhapšena trojica simpatizera fašiste De Rivere nakon sukoba sa policijom

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2023

-

17:57

Uhapšena trojica simpatizera fašiste De Rivere nakon sukoba sa policijom
Uhapšena trojica simpatizera fašiste De Rivere nakon sukoba sa policijom - Copyright Tanjug AP/Manu Fernandez

veličina teksta

Aa Aa

Tri osobe uhapšene su danas nakon sukoba policije sa simpatizerima Hozea Antonija Prima de Rivere, osnivača španskog fašističkog pokreta Falange, čije je telo jutros ekshumirano iz mauzoleja u blizini Madrida.

Oko 150 pristalica Falange se okupilo ispred groblja San Isidoro na jugu Madrida gde su njegovi ostaci preneti kako bi ponovo bio sahranjen, prenosi Rojters.

Oni su izveli fašistički pozdrav i otpevali falangističku himnu "Okrenut ka suncu", a tri osobe su uhapšene zbog remećenja javnog reda.

Prethodno se isped kapije kompleksa, poznatog kao Dolina palih, takođe okupila manja grupa podržavalaca De Rivere koji su nosili transparent "Hoze Antonio je prisutan" i uzvikivali "Živela Španija".

Porodica osnivača fašističke Falange ranije danas je ekshumirala njegove posmrtne ostatke i u potpunoj diskreciji ih prenela iz doline Kuelgamuros na groblje San Isidoro.

Kako se navodi, proces ekshumacije je, kao i postupak ekshumacije Franciska Franka, u skladu sa Zakonom o demokratskom pamćenju iz 2022. godine.

Sama operacija izvedena je na dan kada se obeležava 120 godina od rođenja vođe falangista i uz prisustvo članova porodice i radnika zaduženih za podizanje velike ploče koja prekriva njegovu grobnicu.

De Rivera je streljan pre 86 godina nakon što su mu republikanske vlasti sudile 1936. u zatvoru Alikante.

Poznat je po tome što je 1936. godine podržao španski nacionalistički vojni udar protiv republike koji je doveo do građanskog rata, koji je on kasnije pokušao da zaustavi.

De Rivera je uhapšen, optužen za zaveru i vojnu pobunu protiv republičke vlade i osuđen na smrt, a pogubljen je tokom prvih meseci Građanskog rata.

Za života je nosio plemićku titulu 3. markiza od Estele, velikana Španije, a 1948. godine posthumno je dobio titulu vojvode od Primo de Rivere, koja je kasnije preneta njegovom bratu Migelu.

Komentari (0)

Evropa