Evropa

Si Zelenskom: Kina će uložiti napore da što pre dođe do prekida vatre

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2023

-

15:34

Si Zelenskom: Kina će uložiti napore da što pre dođe do prekida vatre
Si Zelenskom: Kina će uložiti napore da što pre dođe do prekida vatre - Copyright Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP, Jack Taylor

veličina teksta

Aa Aa

Kineski predsednik Si Đinping razgovarao je danas telefonom sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, kojem je preneo da će Kina poslati predstavnike u Ukrajinu i sa svim stranama razgovarati o rešavanju krize u toj zemlji.

Ovo je prvi kontakt dvojice lidera od početka sukoba u Ukrajini, a Si je preneo Zelenskom da će Kina poslati specijalne predstavnike u Ukrajinu i sa svim stranama razgovarati o rešavanju krize u toj zemlji.

Si je rekao da će se Kina usredsrediti na promovisanje mirovnih pregovora i uložiti napore da dođe do prekida vatre što je pre moguće, prenosi Rojters.

"Kao stalna članica Saveta bezbednosti UN i velika i odgovorna zemlja, nećemo ni da sedimo skrštenih ruku, niti da sipamo ulje na vatru, a još manje da pokušavamo da profitiramo od toga", rekao je Si.

U saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova nije pomenuta Rusija, niti to da li će Kina poslati izaslanika i u Moskvu, ali se navodi da ''u nuklearnom ratu nema pobednika'', i da su pregovori jedini održivi izlaz iz rata.

"Sve zainteresovane strane treba da ostanu mirne i suzdržane u suočavanju sa nuklearnim pitanjem i da istinski sagledaju budućnost i sudbinu sebe i čovečanstva u celini i rade zajedno na upravljanju krizom", stoji u saopštenju.

Rojters navodi da Ukrajinski zvaničnici već dugo pozivaju Peking da iskoristi svoj uticaj u Rusiji kako bi doprineo okončanju rata.

Zelenski je na Tviteru objavio da je imao dug i sadržajan razgovor sa Sijem.

"Verujem da će to, kao i imenovanje ukrajinskog ambasadora u Kini, dati snažan podsticaj razvoju naših bilateralni odnosa", poručio je Zelenski.

 

 

Si je početkom aprila izrazio spremnost da razgovara sa Zelenskim. Ukrajinski predsednik je u više navrata tražio od Sija da se sastanu, posebno nakon posete kineskog predsednika Moskvi u martu.

Zvaničnik kineskog Ministarstva spoljnih poslova Ju Džun saopštio je da razgovor dvojice predsednika pokazuje objektivnu i nepristrasnu poziciju Kine u međunarodnim odnosima i njen osećaj odgovornosti kao velike zemlje.

AP navodi reči Si Đinpinga koji je ponovio da je Kina već isporučila više serija humanitarne pomoći Ukrajini i da je spreman da sa time nastavi u okviru sopstvenih kapaciteta. On je dodao da je Ukrajinska kriza snažno uticala na međunarodnu situaciju.

"Kriza u Ukrajini postaje sve teža, što snažno utiče na međunarodnu situaciju. Što se tiče pitanja Ukrajine, Kina se dosledno zalaže za mir", dodao je kineski lider.

Portparol vlade u Kijevu Sergej Nikiforov rekao je da je razgovor Sija i Zelenskog trajao oko sat vremena. 

Bela kuća: Pozdravljamo razgovor Sija i Zelenskog

 

Bela kuća pozdravila je danas telefonski razgovor predsednika Kine i Ukrajine Si Đinpinga i Volodomira Zelenskog, ali je ocenila da je prerano reći da li će taj razgovor dovesti do mirovnog sporazuma Rusije i Ukrajine.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je novinarima da je telefonski razgovor Sija i Zelenskog "dobra stvar", prenosi Rojters.

Kada je reč o tome da li će ovaj telefonski razgovor dovesti do nekog smislenog pomaka ka miru, on je rekao: "Ne mislim da to još znamo". 

Komentari (1)

Karolina

26.04.2023 17:54

Kineski Predsednik Si šutnuo nogama Putina direktno mu pokazao put do Haga. Tako je brate Si. Zla Rusija je Srbiju najviše zgazila i iskoristila od svih država sveta.Neće više, GOTOVO je.

Evropa