Evropa

Papa Franja: I komunizam i konzumerizam su lažni pojmovi slobode

Komentari

Autor: Tanjug

30/04/2023

-

20:51

Papa Franja: I komunizam i konzumerizam su lažni pojmovi slobode
Tanjug/AP/Denes Erdos - Copyright Tanjug/AP/Denes Erdos

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja je danas, u svom obraćanju na Katoličkom univerzitetu Petar Pazmani, upozorio na rizike "prelaska sa komunizma na konzumerizam“ u završnom javnom događaju svoje apostolske posete i pozvao ih da uvek budu ponizni i da se sete da je znanje istina i da je istina sloboda.

Na susretu sa predstavnicima akademskog i kulturnog života na Fakultetu informacionih tehnologija i bionike Univerziteta danas popodne, papa je istakao važnost samospoznaje, prepoznavanja sopstvenih ograničenja i suzbijanja pretpostavke o samodovoljnosti, prenosi agencija MTI.

On je rekao da je prva od dve misli koje je želeo da ostavi svojoj publici bila "Upoznaj samog sebe”, citirajući čuvenu maksimu iz hrama u Delfima. 

Poznavanje sebe, rekao je papa, znači da "moramo biti u stanju da prepoznamo svoja ograničenja i, shodno tome, da obuzdamo pretpostavku samodovoljnosti". 

Tanjug/AP/Andrew Medichini

 

Rekao je da "kada shvatimo da smo stvoreni, postajemo kreativni", dodajući da "učimo da se uronimo u svet umesto da pokušavamo da dominiramo njime".

On je podsetio da je nemački katolički sveštenik, filozof i teolog Romano Gvardini, upozorio na rizik od zloupotrebe tehnologije, koja bi mogla da kontroliše, ako ne i dominira, našim životima. 

"Moramo samo da razmislimo o ekološkoj krizi, nedostatku etičkih granica, o našoj tendenciji da se koncentrišemo na pojedinca, zaokupljenog sopstvenim potrebama, pohlepnom za dobitkom i moći, i na posledičnu eroziju zajedničkih veza, sa rezultatom da otuđenje i anksioznost više nisu samo egzistencijalne krize, već društveni problemi“, rekao je on.

On je poručito prisutnima da će ih "istina učiniti slobodnima“, napominjući da je "Mađarska videla niz ideologija koje su se nametnule kao istina, ali nisu uspele da pruže slobodu“. 

"I danas rizik ostaje. Mislim na prelazak sa komunizma na konzumerizam. Zajedničko za oba ta 'izma' je lažni pojam slobode. Komunizam je nudio slobodu koja je bila ograničena, ograničena spolja, određena od strane nekog drugog. Konzumerizam obećava hedonističku, konformističku, slobodoumnu slobodu koja porobljava ljude potrošnjom i materijalnim dobrima“, rekao je papa.

On je istakao da je lako "preći sa granica nametnutih razmišljanja, kao u komunizmu, do verovanja da nema granica, kao u konzumerizmu, preći sa zaslepljene slobode na neobuzdanu slobodu“.

Papa Franja je naglasio da su pravi intelektualci skromni i da osećaju dužnost da ostanu otvoreni i komunikativni, nikada nepopustljivi i borbeni. 

Završavajući obraćanje, papa Franja je izrazio nadu da će svaki univerzitet „uvek biti svetionik univerzalnosti i slobode, plodna radionica humanizma, laboratorija nade“.

"Blagosiljam vas od srca i zahvaljujem vam za sve što radite“, poručio je papa.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa