Evropa

Nemačka počinje masovnu vakcinaciju, Ukrajina gotovo da nema vakcine

Komentari

Autor: Euronews

18/05/2021

-

12:44 >> 15:36

Nemačka počinje masovnu vakcinaciju, Ukrajina gotovo da nema vakcine
Nemačka počinje masovnu vakcinaciju, Ukrajina gotovo da nema vakcine - Copyright Tanjug/ AP Photo/Rahmat Gul

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka širi listu za vakcinaciju svojih građana pa će od 7. juna svaka punoletna osoba moći da se vakciniše.

Ova odluka podrazumeva da će svako stariji od 16 godina moći da se vakciniše, dok Nemačka ovim potezom ukida listu prioriteta za vakcinisanje koja je bila zasnovana na godinama starosti, vrsti posla kojom se bavi osoba i generalnog zdravstvenog stanja. 

Jens Span, nemački ministar zdravlja istakao je da će svako ko bude želeo, moći da se vakciniše i da će masovna vakcinacija početi u nedeljama koje slede i trajaće tokom celog leta.

Međutim, dok Berlin niže uspehe u stopi vakcinacije, Svetska zdravstvena organizacija nije uspela da obezbedi dovoljno vakcina preko međunarodnog programa KOVAKS i distribuira ih zemljama članicama. 

TANJUG/ JAROSLAV PAP

 

Rast broja zaraženih ugrozio je snabdevanje vakcinama na globalnom nivou, dok će do kraja juna biti potrebno dopremiti 190 miliona doza vakcina. 

“Fajzer se obavezao da će da obezbedi 40 miliona doza vakcina ove godine u okviru KOVAKS-a, ali veći deo vakcina dopremiće tek u drugom delu tekuće godine. Ali nama su vakcine potrebne sada i pozivam ih da posao urade što pre, istakao je Tedros Adanom Gebrehesus, generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije. 

Ukrajina je jedna od zemalja koja se grčevito bori da nabavi vakcine. Od njenih 42 miliona građana svega 8.300 Ukrajinaca primilo je obe doze vakcine. Krivci za to su delom političke trzavice i ekonomski problemi sa kojima se suočava zemlja. 

AP Photo/Thanašis Stavrakis

 

Lota Silvander iz UNICEEF-a kaže da je konkurencija na svetskom tržištu vakcina otežala Ukrajini da bolje organizuje svoj program vakcinacije. 

Velika Britanija olakšala je epidemiološke mere, čak se nazire i povratak građana u njene čuvene pabove. Međutim, ministar zdravlja Met Henkok zabrinut je zbog širenja novog, znatno zaraznijeg soja virusa. 

Prema laboratorijskim analizama izvršenim u SAD, vakcine Fajzer i Moderna dobro su se pokazale u borbi protiv novih sojeva virusa. 

Komentari (0)

Evropa