Evropa

Nemačka vlada podržava proveru azila na spoljnim granicama EU

Komentari

Autor: Tanjug

02/05/2023

-

09:28

Nemačka vlada podržava proveru azila na spoljnim granicama EU
Nemačka vlada podržava proveru azila na spoljnim granicama EU - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Posle jednomesečnih međuinstitucionalnih razgovora o Paktu EU o migraciji i azilu između ministara EU i Evropskog parlamenta, nemačka trostranačka vlada tek je tokom vikenda usaglasila stav.

Koalicija se usaglasila oko seta zakona koje je predložila Evropska komisija, potvrdila je u nedelju uveče ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer.

Prema njenim rečima, Berlin će se zalagati za pokretanje procedura azila na spoljnim granicama EU pre nego što tražioci azila uđu u određenu zemlju.

"To znači da će se tamo već vršiti registracija, snimanje i identifikacija izbeglica", objasnila je ona na nemačkoj javnoj televiziji i dodala da bi migranti mogli da budu zadržani na granici EU do 12 nedelja dok je taj proces u toku, prenosi portal Euroaktiv.

Istovremeno, nemačka vlada će insistirati na tome da druge zemlje članice EU pokažu solidarnost i preuzmu tražioce azila iz zemalja na prvoj liniji poput Grčke ili Italije.

Izvršna vlast EU je takođe predložila oštrije kontrole na spoljnim granicama, u kombinaciji sa mehanizmom solidarnosti između zemalja EU kada je reč o distribuciji migranata.

U međuvremenu, Fezer se nada da bi razgovori o reformskom paketu mogli biti zaključeni pre evropskih izbora u proleće 2024. godine.

Komentari (0)

Evropa