Evropa

Rojters: Italija najverovatnije više neće učestvovati u kineskoj inicijativi "Pojas i put"

Komentari

Autor: Tanjug

04/05/2023

-

14:17

Rojters: Italija najverovatnije više neće učestvovati u kineskoj inicijativi "Pojas i put"
Rojters: Italija najverovatnije više neće učestvovati u kineskoj inicijativi "Pojas i put" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Italija najverovatnije od sledeće godine neće učestvovati u kineskoj inicijativi "Pojas i put", prenela je agencija Rojters.

Vlada u Rimu najverovatnije neće produžiti sporazum sa Kinom o učešću u inicijativi "Pojas i put", ali potrebno joj je još vremena da o ovoj temi razgovara sa Pekingom, saopštio je visoko postavljeni zvaničnik italijanske vlade.

Taj zvaničnik je rekao da Italija neće doneti formalnu odluku o "Pojasu i putu" pre sastanka zemalja grupe G7, koji će biti održan u Japanu od 19. do 21. maja, navodi Rojters. Vlada premijerke Đorđe Meloni je odbila da komentariše ove navode.

Sporazum o učešću u inicijativi "Pojas i put" ističe u martu 2024. godine i biće automatski produžen ako jedna strana ne obavesti drugu bar tri meseca unapred da se povlači iz sporazuma.

Italija se 2019. godine pridružila kineskoj inicijativi "Pojas i put", a tadašnji premijer Đuzepe Konte je smatrao da će ovaj sporazum pomoći posrnuloj italijanskoj privredi.

Brojke pokazuju da su očekivanja bila mnogo veća od stvarnosti, pošto je italijanski izvoz u Kinu porastao tek  neznatno posle 2019. godine. 

Đorđa Meloni je u prošlogodišnjem intervjuu za Rojters, pre nego što je došla na vlast u Italiji, rekla da se ne slaže sa odlukom Kontea o "Pojasu i putu".

"Ne želim da potpomažem kinesku ekspaniziju u Italiju ili Evropu", izjavila je tada Meloni.

Komentari (0)

Evropa