Evropa

Evropol: U obračunu sa švercom umetnina 60 uhapšenih, vraćeno 11.000 predmeta

Komentari

Autor: Tanjug

04/05/2023

-

13:57

Evropol: U obračunu sa švercom umetnina 60 uhapšenih, vraćeno 11.000 predmeta
Evropol: U obračunu sa švercom umetnina 60 uhapšenih, vraćeno 11.000 predmeta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Policija je uhapsila 60 ljudi i pronašla 11.049 ukradenih umetnina u okviru međunarodnog obračuna sa nedozvoljenom trgovinom umetninama u 14 evropskih zemalja, saopštio je danas Evropol.

Operaciju pod nazivom Pandora VII,  predvodila je španska Civilna garda, uz podršku Evropola i Interpola.

Kako je navedeno u saopštenju Evropola, u operativnoj fazi između 13. i 24. septembra prošle godine, izvršeno je nekoliko hiljada provera na aerodromima, lukama i graničnim prelazima, kao i u aukcijskim kućama, muzejima i privatnim kućama.

Tokom dve nedelje sajber patrola, izvršeno je 8.495 provera putem interneta, a oko 130 istraga širom sveta još je u toku, dodaje se u saopštenju Evropske policijske službe.

U okviru akcije Pandora VII pronađen je veliki broj ukradenih umetničkih predmeta, među kojima su 77 antikvarnih knjiga iz italijanskog manastira, rimska mermerna bista žene za koju se veruje da predstavlja Saloniju Matidiju, nećaku cara Trajana, 3.073 starih novčića, dok je rumunska policija zaplenila 117 dačkih i rimskih kovanica opljačkanih sa arheološkog nalazišta.

Evropol je saopštio da su portugalske vlasti pronašle 48 verskih skulptura i drugih artefakata, najverovatnije povezanih sa serijom od 15 pljački crkava na severu Portugala između 1992. i 2003. 

Grčka policija oduzela je 41 verski i liturgijski predmet, dok je 13 arheoloških artefakata iz Ruske Federacije zaplenjeno u Bosni i Hercegovini.

U akciji su učestvovale Austrija, Bugarska, Češka, Hrvatska, Kipar, Grčka, Irska, Italija, Poljska, Portugal, Rumunija, Španija, Švedska i Bosna i Hercegovina, dok je Evropol pružio analitičku i operativnu podršku. 

Operacija Pandora je godišnja akcija koja je prvi put pokrenuta 2016. godine, a sprovodi se u okviru Evropske multidisciplinarne platforme protiv kriminalnih pretnji (EMPACT).

Komentari (0)

Evropa