Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi da je oborena ruska raketa "Kinžal", Rusija nije zadovoljna ponudom o izvozu žitarica

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/05/2023

-

10:08

RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi da je oborena ruska raketa "Kinžal", Rusija nije zadovoljna ponudom o izvozu žitarica
RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi da je oborena ruska raketa "Kinžal", Rusija nije zadovoljna ponudom o izvozu žitarica - Copyright AP/Daniel Cole, Libkos, Francisco Seco, Alexei Alexandrov, File, Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 436. dan ruske invazije na Ukrajinu. Jedinice "Vagnera" napustiće položaje u Bahmutu 10. maja zbog nedostatka municije, najavo je njihov vođa Jevgenij Prigožin. Ukrajina, međutim tvrdi da Moskva namerava da  zauzme Bahmut do 9. maja. U međuvremenu Ukrajina, Rusija, Turska i Ujedinjene nacije nisu uspele da postignu dogovor tokom jučerašnjih pregovora o izvozu žita.

Ključni događaji:

  • Bez dogovora na sastanku Ukrajine, Rusije, Turske i UN o žitu
  • EU narednih dana razgovara o 11. paketu sankcija protiv Rusije
  • Ukrajinske snage oborile sopstveni dron iznad Kijeva
  • Ukrajina: Rusija namerava da uz pomoć Vagnera zauzme Bahmut do 9. maja
  • Prigožin: Vagner napušta Bahmut 10. maja

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.00 SBU ne može da potvrdi niti da negira umešanost u eksploziju vozila Prilepina

Ukrajinska bezbednosna služba (SBU) saopštila je da ne može niti da potvrdi niti da negira umešanost u eksploziju automobila u kojoj je povređen ruski pisac Zahar Prilepin ili druge napade.

"Zvanično, ne možemo ni da potvrdimo ni da demantujemo umešanost SBU u ovu ili druge eksplozije koje se dešavaju kod okupatora ili njihovih poslušnika", rečeno je iz SBU državnoj ukrajinskoj novinskoj agenciji Ukrinform, preneo je Rojters.

19.50 Ruski istražni komitet: Permjakov priznao da je delovao po naređenju ukrajinskih službi

"Aleksandar Permjakov, uhapšen nakon bombaškog napada na automobil ruskog pisca Zahara Prilepina priznao je da je delovao po naređenju ukrajinskih tajnih službi", saopštila je danas pres služba ruskog Istražnog komiteta (IK).

"Istražni komitet istražuje umešanost Aleksandra Permjakova u atentat na Zahara Prilepina. Osumnjičeni je priveden. On je priznao da je delovao po instrukcijama ukrajinskih tajnih službi", navodi se u saopštenju, preneo je TASS.

17.28 Ukrajina opptužuje Rusiju za napad fosfornom municijom

Ukrajina je optužila Rusiju da je napala opkoljeni grad Bahmut fosfornom municijom. Na snimcima koje je objavila ukrajinska vojska dronom, može se videti kako gori Bahmut dok ono što izgleda kao beli fosfor pada na grad, preneo je BBC.

Oružje od belog fosfora nije zabranjeno međunarodnim zakonima, ali je njegovo korišćenje u civilnim područjima zabranjeno Ženevskom konvencijom.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane je saopštilo na Tviteru da je napad bio usmeren na "neokupirana područja Bahmuta" i da je izveden "zapaljivom municijom".

Za sada se ne zna kada se napad dogodio, ali na snimcima koje je objavila Ukrajina snimljenim verovatno dronom za nadzor, mogu se videti visoke zgrade koje su zahvaćene plamenom. Na drugim video snimcima objavljenim na društvenim mrežama mogu se videti požari kako besne na zemlji i beli oblaci koji osvetljavaju nebo tokom noći.

BBC navodi da je analizom videa koje je postavilo Ministarstvo odbrane Ukrajine utvrdio da je snimljen u oblasti zapadno od centra grada Bahmuta, blizu dečije bolnice. Iako je analiza potvrdila da je u napadu korišćena neka vrsta zapaljive municije, nije mogla da se potvrdi upotreba fosfora.

Tanjug/Iryna Rybakova via AP

 

15.33 Rusija nije zadovoljna ponudom produženja ugovora o izvozu žitarica Crnim morem

Rusija još nije zadovoljna načinom na koji se problem izvoza njenih agrikulturnih proizvoda rešava pomoću ugovora o izvozu žitarica Crnim morem, saopštio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinin.

''Nismo zadovoljni napretkom, to je za nas veoma važno'', rekao je Verišin nakon poslednjih razgovora sa predstavnicima UN. Kako prenosi Rojters, on je u Moskvi razgovarao sa zvaničnikom UN za trgovinu Rebekom Grinspen.

12.41 Kremlj: Putin još nije odgovorio na Guterešove predloge o izvozu žita

Ruski predsednik Vladimir Putin još nije odgovorio na predloge generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša o dogovoru o izvozu žita preko crnomorskih luka, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Situacija u vezi sa tim dogovorom za sada se nije popravila, rekao je Peskov, preneo je TASS.

Gutereš je u aprilu zamolio ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da Putinu uruči pismo u kojem se predlaže način usmeren na unapređenje i proširenje sporazuma koji omogućava siguran izvoz ukrajinskog žita preko crnomorskih luka.

09.59 Ukrajina tvrdi da je oborila rusku raketu Kinžal

Komandant Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Mikola Oleščuk izjavio je da je ukrajinska vojska tokom ruskog napada 4. aprila prvi put uspela da obori rusku raketu "Kinžal".

"Da, oborili smo "Kinžal" koji je bez premca", napisao je Oleščuk na Telegramu.

Prema rečima Oleščuka, „Kinžal“ je oboren uz pomoć kompleksa Patriot, navodi Unian. Oleščuk navodi da je raketa oborena tokom ruskog napada u noći između 3. i 4. maja iznad Kijevske oblasti, a da je ispaljena sa aviona MiG-31K sa teritorije Rusije.

Gradske vlasti u Kijevu saopštile su 4. maja da je te noći Rusija izvela napad na Kijev dronovima Šahed, a da je upotrebila i raketu, verovatno balističkog tipa.

Navedeno je da će se nakon pregleda ostataka rakete znati o kojoj raketi je reč, navodi Unian.

"Kinžal" je hipersonična balistička raketa vazduh-zemlja, jedna od najmodernijih kojima Rusija raspolaže. Ima domet veći od 2.000 kilometara i može da izvodi manevre izbegavanja u svakoj fazi leta. Može da nosi i konvencionalnu i nuklearnu bojevu glavu.

09.30 Regionalne vlasti: Rusija napala dronovima Dnjepropetrovsku oblast

Rusija je noćas napala Dnjepropetrovsku oblast dronovima iranske proizvodnje Šahed, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske oblasti Sergij Lisak. Naveo je da su ukrajinske vazduhoplovne snage oborile sva četiri drona, prenosi Unian. Delovi oborenih dronova porazbijali su prozore na pet privatnih kuća, a oštećene su dve pomoćne zgrade i dalekovod. Nema povređenih.

09.15 Zelenski planira da stvori fond za obnovu Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sinoć na svom Telegram kanalu objavio da je sa rukovodstvom američke kompanije za upravljanje imovinom BlackRock razgovarao o detaljima stvaranja investicionog fonda za obnovu zemlje.

"Detalji stvaranja investicionog fonda za obnovu privrede Ukrajine razmatrani su tokom sastanka sa rukovodstvom najveće kompanije za upravljanje imovinom na svetu, BlackRock. Glavni cilj stvaranja fonda je privlačenje privatnog i javnog kapitala za implementaciju velikih poslovnih projekata u Ukrajini", navodi se na telegram kanalu Zelenskog.

Tanjug/Yves Herman/Pool via AP

 

08.50 Bez dogovora na sastanku Ukrajine, Rusije, Turske i UN o žitu

Ukrajina, Rusija, Turska i Ujedinjene nacije nisu uspele da postignu dogovor tokom pregovora o izvozu žita.

Portparol UN Farhan Hak izjavio je da nije dato ovlašćenje nijednom novom brodu za izvoz žitarica preko Crnog mora, prenosi Rojters.On je dodao da se nastavljaju svakodnevne inspekcije prethodno odobrenih brodova.Iz turskog minsitarstva odbrane saopštili su da su četiri strane održale tehnički sastanak u Istanbulu o predstojećim pregovorima o sporazumu o žitu.

08.17 EU narednih dana razgovara o 11. paketu sankcija protiv Rusije

Evropska komisija narednih dana predložiće svoj jedanaesti paket antiruskih sankcija, objavilo je danas evropsko izdanje američkog izdanja Politiko, pozivajući se na pojedine diplomate.

Navodi se i da će predstavnici Evropske unije o tom predlogu razgovarati na sastanku sledeće srede, preneo je TASS. Blumberg je ranije objavio da Evropska unija namerava da uvede ograničenja tranzita robe preko Rusije u okviru novog paketa sankcija.

profimedia

 

07.55 Ukrajinske snage oborile sopstveni dron iznad Kijeva

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su u četvrtak oborile sopstvenu bespilotnu letelicu koja je izgubila kontrolu nad Kijevom, nakon što je serija eksplozija potresla prestonicu.
Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika, prvobitno je rekao da je neprijateljski dron oboren, ali je vazduhoplovstvo kasnije reklo da je u pitanju ukrajinska letelica, i da je uništen kako bi se "izbegle nepoželjne okolnosti". U incidentu nema žrtava.

07.25 Ukrajina: Rusija namerava da uz pomoć Vagnera zauzme Bahmut do 9. maja

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Malijar izjavila je danas da Rusija dovodi pripadnike paravojne formacije Vagner sa linije fronta u grad Bahmut, i da Moskva namerava da zauzme taj grad do 9. maja, kada se slavi, kako je rekla, Dan pobede Sovjetskog saveza.

07.10 Prigožin: Vagner napušta Bahmut 10. maja

Vlasnik i vođa ruske paravojne formacije Vagner, Jevgenij Prigožin, izjavio je da će njegove snage napustiti ukrajinski grad Bahmut 10. maja.

"Vangerove jedinice izvlačim iz Bahmuta jer je besmisleno da u nedostatku municije besmisleno idu u propast'', rekao je Prigožin.

Komentari (0)

Evropa