Evropa

Britanci na ulicama nakon krunisanja, Čarls na koncertu u Vindzoru gde će pevati Lajonel Riči, Keti Peri i Bočeli

Komentari

Autor: Tanjug

07/05/2023

-

14:06

Britanci na ulicama nakon krunisanja, Čarls na koncertu u Vindzoru gde će pevati Lajonel Riči, Keti Peri i Bočeli
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U brojnim opštinama u Velikoj Britaniji danas će se održati ulične zabave, dok će novokrunisani kralj Čarls III prisustvovati koncertu na kojem će pevati Lajonel Riči, Keti Peri i Andrea Bočeli u dvorcu Vindzor, u znak obeležavanja njegovog krunisanja.

Čarls i njegova supruga Kamila krunisani su juče u Vestminsterskoj opatiji, što je bila najveća ceremonija u Velikoj Britaniji u prethodnih 70 godina.

Tanjug/AP/Frank Augstein

 

Njih dvoje se nisu pojavljivali u javnosti otkako su pozdravljali publiku sa balkona Bakingemske palate posle krunisanja, ali članovi kraljevske porodice će biti danas ponovo pred publikom.

Kraljev mlađi brat princ Edvard, njegova sestra princeza Ana i princeza Beatris, princeza Jevgenija, ćerka drugog Čarlsovog brata Endrjua, prisustvovaće "big lanč" događajima i biti deo 50.000 uličnih žurki koje se održavaju širom zemlje.

Premijer Britanije Riši Sunak će takođe biti jedan od domaćina ručka povodom krunisanja, a gosti će mu biti ukrajinske porodice i grupe mladih.Kasnije, Čarls i Kamila, i još neki uticajniji članovi kraljevske porodice će se priključiti događaju na kojem će biti 20.000 ljudi, a ugostiće i goste "koncerta krunisanja" u Vindzoru, u palati na zapadu Londona.

Lider antimonarhističke grupe pušten iz pritvora posle krunisanja Čarlsa III

Lider antimonarhističke grupe "Republika" Grejem Smit i njeni drugi članovi pušteni su iz pritvora nekoliko časova nakon krunisanja britanskog kralja Čarlsa, a pokrenuto je pitanje da li je reakcija policije bila odmerena.

Policija je privela Smita i još 51 osobu u centru Londona, dok su se hiljade pristalica monarhije juče okupljale na ulicama povodom krunisanja britanskog kralja, preneo je Rojters. Policija je saopštila da je njena dužnost da spreči nerede veća od prava na protest.

"Republika" je saopštila da su pritvorene članove počeli da puštaju na slobodu u subotu kasno uveče, nakon skoro 16 sati provedenih u pritvoru.

"Sada sam izašao iz policijske stanice. Da ne bude zabune - u Velikoj Britaniji više nema prava na mirne proteste. Mnogo puta su mi rekli da je monarh tu da brani naše slobode. Sada su naše slobode napadnute u njegovo ime", napisao je Smit na "Tviteru".

Policija je objavila ranije da razume zabrinutost javnosti nakon hapšenja, ali je dodala da je reagovala pošto je dobila informaciju da su demonstranti odlučni da ometaju povorku tokom krunisanja. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa