Evropa

Slovački premijer podneo ostavku, dužnost preuzeo zamenik guvernera Centralne banke

Komentari

Autor: Tanjug

07/05/2023

-

17:50

Slovački premijer podneo ostavku, dužnost preuzeo zamenik guvernera Centralne banke
Eduard Heger - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Slovačke Zuzana Čaputova imenovala je danas zamenika guvernera Centralne banke za predsednika tehnokratske vlade, pošto je nekoliko sati ranije premijer Eduard Heger podneo ostavku.

U Slovačkoj će u septembru biti održani vanredni izbori, a predsednica je u televizijskom obraćanju saopštila da će novu vladu imenovati posle 15. maja, preneo je Rojters.

Prethodno je slovački premijer Heger izjavio da je zatražio od predsednice Slovačke da ga razreši dužnosti, nakon što su ostavke ministara oslabile njegov kabinet u obavljanju dužnosti pre izbora u septembru.

Heger se suočio sa pozivima opozicije da ustupi mesto tehničkoj vladi da vodi državu do vanrednih izbora koji će biti održani u septembru. 

Vladajuća koalicija izgubila je većinu u septembru prošle godine kada je Slobodarska stranka SaS napustila savez i kasnije optužila vladu da ne čini dovoljno da pomogne građanima u plaćanju povećanih troškova za energente koji su prošle godine dostigli rekordne nivoe u Evropi. 

Slovačka je, kao i većina evropskih zemalja, obezbedila subvencije za domaćinstva i preduzeća za ublažavanje uticaja uvećanih troškova energenata i inflacije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa