Evropa

Šolc: Zemljama Zapadnog Balkana, Ukrajini i Moldaviji smo rekli da nam pripadaju

Komentari

Autor: Tanjug

09/05/2023

-

12:38

Šolc: Zemljama Zapadnog Balkana, Ukrajini i Moldaviji smo rekli da nam pripadaju
Olaf Šolc - Copyright Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc je tokom svog govora pred Evropskim parlamentom govorio i o proširenju EU.

"Zemljama Zapadnog Balkana, Ukrajini i Moldaviji smo rekli: vi pripadate nama, želimo da da postanete članice Evropske unije", rekao je Šolc.

On je dodao da se tu ne radi o altruizmu, ''već o kredibilitetu i ekonomskom interesu'', kao i nastojanju da se osigura mir u Evropi, pogotovo nakon prekretnice koju predstavlja napad Rusije na Ukrajinu.

Rekao je da poštena politika proširenja znači ispunjavanje obećanja koja su data pre svega zemljama Zapadnog Balkana, kojima je evropska perspektiva obećana pre 20 godina.

"Geopolitička Evropa mora održati obećanja data svojim susedima", rekao je on.

Što se tiče Beograda, Šolc je izjavio i da je "potrebno nastaviti sa reformama i normalizacijom odnosa između Srbije i Kosova".

Šolc je ocenio da je potrebno da Evropa ojača sopstvenu odbrambenu industiju i saradnju na polju vazdušne odbrane, kao i da razvije tešnju saradu između EU i NATO.

Naveo je da EU Kinu doživaljava kao partnera i sistemskog konkurenta, i da je saglasan sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen da je potrebno, ne udaljavanje od Kine, već smanjenje rizika od ekonomske zavisnosti od te zemlje.

Komentari (0)

Evropa