Evropa

Ljubitelj Puškina optužen za pomaganje Rusiji, tvrdi da je slao samo "mape za branje pečuraka"

Komentari

Autor: Politiko

10/05/2023

-

09:38

Ljubitelj Puškina optužen za pomaganje Rusiji, tvrdi da je slao samo "mape za branje pečuraka"
Spomenik Aleksandru Puškinu u Moskvi - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Čovek koji je optužen za veoma ozbiljan zločin pomaganja ruskoj vojsci, pred ukrajinskim sudom je izneo odbranu kakvu je malo ko očekivao.

Ukrajinske službe navode da je Oleksandar Kostorni, 72-godišnji šef nevladine organizacije "Rusko društvo Aleksandar Puškin", Rusiji dao mapu sa lokacijama ukrajinskih vojnika uoči velikog raketnog udara prošle godine.

Međutim, odbrana Kostornog bila je neočekivana: Prema njegovim rečima, "samo je pokazivao prijatelju gde da bere pečurke".

Tužioci tvrde da je 4. marta 2022. Kostorni poslao osobi na Krimu koji je okupirala Rusija mapu sa lokacijom Međunarodnog centra za održavanje mira i bezbednosti - objekta koji se koristi za obuku i smeštaj ukrajinskih snaga i stranih dobrovoljaca u blizini Lavova, prenosi list "Politiko".

Devet dana kasnije, Rusi su granatirali to mesto, poznato i kao poligon Javorov. Udar je pogodio kasarnu u kojoj su vojnici spavali, pri čemu je poginula 61 osoba, a povređeno je još 160. Kostorni je na mapi navodno označio koordinate ukrajinskih vojnika i opreme za potencijalne ruske udare.

Kostorni, koji je iza rešetaka skoro godinu dana, negira optužbe. Iako priznaje da je svom prijatelju poslao mapu, rekao je da je to bila karta za lov i ribolov, jer se lovište nalazi centra za obuku.

"Prijatelj me je zamolio da mu pokažem gde berem pečurke. To je sve", rekao je on tokom saslušanja, a njegovo sledeće pojavljivanje pred sudom planirano je za sredinu maja.

Tokom suđenja, Kostorni je potvrdio da je nekada bio agent KGB-a, ali je rekao da nije radio sa tajnim službama od pada Sovjetskog Saveza. Tužioci kažu da je promovisao "prorusku ideologiju u Ukrajini".

Osoba kojoj je Kostorni poslao kartu je Oleksandar Svistunov, osnivač proruskih organizacija u Ukrajini, koji je dobio rusko državljanstvo i trenutno živi na anektiranom Krimu, navodi ukrajinski list "Sudovij Reporter".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa