Evropa

Nova serija ruskih vazdušnih napada: Ukrajina tvrdi da je oborila 23 rakete i da je na Kijev lansirano 36 dronova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/05/2023

-

17:30

Nova serija ruskih vazdušnih napada: Ukrajina tvrdi da je oborila 23 rakete i da je na Kijev lansirano 36 dronova
Vitalij Kličko stoji u zgradi uništenoj ruskim raketama - Copyright Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko

veličina teksta

Aa Aa

Prethodnih dana, ruska vojska izvela je seriju žestokih vazdušnih napada na Ukrajinu, a prema najnovijim podacima ukrajinskog ministarstva odbrane, na ciljeve širom zemlje je protekle noći Moskva poslala 25 krstarećih raketa. Sa druge strane, šef plaćeničke Vagner grupe Jevgenij Prigožin ponovo je ušao u sukob sa ruskim vojnim vrhom, tražeći dodatnu municiju uz pretnju da će njegove snage napustiti Bahmut. 

"Prethodne noći, teroristička država napala je Ukrajinu koristeći 'Kh' krstareće rakete. Na tako sulud način, hteli su da proslave 9. maj. Međutim, zaboravili su da su oni najveći agresori. Ukrajinski PVO sistemi oborili su 23 od 25 raketa koje su lansirane", objavljeno je jutros na Tviter nalogu ukrajinskog ministarstva odbrane.

Samo na prestonicu Ukrajine je, prema rečima kijevske vojne administracije Sergeja Popka, tokom noći ispaljeno 15 krstarećih raketa, ali su sve oborene od strane protivvazdušnih jedinica ukrajinske vojske.

"Kao i na prvoj liniji fronta, planovi agresora su propali", kratko je na Telegramu naveo Popko.

Samo dan ranije, 8. maja, na Kijev je ruska vojska lansirala 36 dronova, a gradonačelnik Vitalij Kličko rekao je da je u pitanju bio "najveći napad dronovima do sada" od početka rata u Ukrajini.

Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko

Zgrada uništena u Kijevu, 8. maj 2023.

Kličko je naveo da je na Ukrajinu sve ukupno poslato 60 dronova kamikaza iranske proizvodnje, a od onih koji su napali Kijev, ostaci su oštetili stambene zgrade, vrtić i školu. Dodao je da u napadu nije bilo poginulih, ali da je povređeno pet osoba, iako niko od njih nije životno ugrožen. 

Pored Kijeva, meta napada 8. maja bio je i lučki grad Odesa, gde su ruske rakete izazvale požar u skladištu prehrambenih proizvoda. Napadi su prijavljeni u još nekoliko ukrajinskih oblasti.

"Oružane snage Ruske Federacije su izvele sinoć 16 raketnih udara, posebno u gradovima Harkov, Herson, u Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti", navodeno je u saopštenju generalštaba ukrajinskih oružanih snaga.

Prigožin pretio da će izaći iz Bahmuta, ipak nastavljene žestoke bitke

Kada je u pitanju Bahmut, grad oko koga se vode najžešće bitke u ovom ratu, u svom redovnom izveštaju američki Institut za proučavanje rata (ISW) piše da su ruske snage nastavile sa minimalnim napredovanjem 8. maja.

Ovaj mali napredak najviše se desio zahvaljujući dodatnim naporima plaćeničke Vagner grupe, koja se bori na strani ruske vojske i iznosi najveći deo balasta u Bahmutu. Međutim, ne teče sve po planu za Vagner.

Tanjug/Prigozhin Press Service via AP

Prigožin i Vagner grupa u Bahmutu

Šef ove grupe Jevgenij Prigožin, pre samo nekoliko dana zapretio je da će povući svoje trupe iz tog grada 10. maja ukoliko mu ruski vojni vrh ne pošalje municiju koju traži, a koju mu, kako je tvrdio, uprkos obećanjima nisu poslali.

"Vangerove jedinice izvlačim iz Bahmuta jer je besmisleno da u nedostatku municije besmisleno idu u propast'', rekao je Prigožin, uz salvu uvreda upućenih ruskim vojnim zvaničnicima.

Ovo nije prvi put da se Prigožin sukobljava sa vojnim vrhom u Kremlju, ali se ispostavilo da su njegove "pretnje", bile stvarne ili ne, ipak bile delotvorne. Već sinoć, Prigožin je rekao da su njegove trupe počele da dobijaju neophodnu municiju i da su "napredovali maksimalno 130 metara" u Bahmutu.

Tanjug AP/Libkos

Ukrajinska vojska u okolini Bahmuta

U njegove izjave o manjku municije sumnjali su, međutim, od početka ukrajinski zvaničnici, pa je tako porptarol Istočnih vojnih snaga Ukrajine Sergej Čerevatij naveo da povećana aktivnost Vagner grupe pokazuje kako "nema nikakvih nedostataka municije, uprkos onome što Prigožin govori".

Ukrajinski generalštab je, dodatno, 8. maja izvestio o tome da su ruske snage izvele nekoliko neuspešnih pokušaja da napreduju kod sela i naselja koja se nalaze zapadno i jugozapadno od Bahmuta.

Fon der Lajen u Kijevu, Putin na Crvenom trgu

Svi ovi ruski napadi dolaze u vreme kada se obeležavaju dva važna praznika - Dan pobede u II svetskom ratu, i Dan Evrope. 

U vezi sa tim, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je potpisao ukaz na osnovu kojeg će u Ukrajini 9. maja biti obeležavan Dan Evrope, dok je parlamentu uputio predlog da 8. maj bude proglašen Danom sećanja i pobede nad nacizmom u Drugom svetskom ratu.

U dokumentu koji je objavljen na sajtu predsednika Ukrajine, Zelenski ističe da 9. maj proglašava za Dan Evrope u Ukrajini svestan evropskog identiteta ukrajinskog naroda, sa ciljem jačanja jedinstva naroda Evrope, obezbeđenja mira, bezbednosti i stabilnosti na evropskom kontinentu.

U slopu obeležavanja Dana Evrope, Zelenskog je u Kijevu posetila predsednica Evropske unije Ursula fon der Lajen, i njih dvoje razgovarali su o evropskoj integraciji, ali i o pitanjima odbrane i sankcija protiv Rusije.

Zelenski je, nakon razgovora, rekao kako očekuje da će Evropska unija uskoro odobriti još novih sankcija usmerenih ka Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, kao i da očekuje da će EU ukloniti zabrane uvoza ukrajinskog žita.

Ukrajinski predsednik dodao je i da na junskom samitu očekuje "pozitivan ton" kada je u pitanju ukrajinsko pridruživanje Evropskoj uniji, a istovremeno je i zajvalio evropskim zemljama jer su obećale milion komada municije za ukrajinsku vojsku.

Dok je Zelenski razgovarao sa Fon der Lajen, na Crvenom trgu u Moskvi održavala se tradicionalna parada za Dan pobede u II svetskom ratu, a pre vojnog defilea građanima se obratio i ruski predsednik Vladimir Putin.

On je, uz čestitke za Dan pobede, između ostalog rekao da je "civilizacija na prekretnici", i da je "protiv Rusije ponovo pokrenut rat", dodajući da se "Rusija ponosi učesnicima specijalne vojne operacije", što je termin koji se u zvaničnom Kremlju koristi za rat u Ukrajini.

Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Neki od evropskih zvaničnika reagovali su na ovaj Putinov govor, pa je tako nemački kancelar Olaf Šolc, u govoru pred Evropskim parlamentom, rekao da "EU ne sme biti zastrašena demonstracijom ruske vojne moći".

"Nekih 2.200 kilometara severoistočno odavde, Putin danas paradira sa svojim vojnicima, tenkovima i projektilima. Ne smemo da se uplašimo takvim igrama moći. Ostanimo nepokolebljivi u našoj podršci Ukrajini - koliko god bude potrebno", istakao je nemački kancelar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa