Evropa

Brisel pozdravio susret lidera Azerbejdžana i Jermenije, Šarl Mišel: Treba održati ovaj momentum

Komentari

Autor: Tanjug

14/05/2023

-

22:44

Brisel pozdravio susret lidera Azerbejdžana i Jermenije, Šarl Mišel: Treba održati ovaj momentum
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija pozdravila je danas najnoviji sastanak lidera Jermenije i Azerbejdžana, ocenivši susret kao pozitivan korak ka postizanju mirovnog rešenja dve susedne zemlje koje su vodile dva rata u prethodnih 30 godina.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan i azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev susreli su se u Briselu na poziv EU, pa nijedan od dvojice lidera nije komentarisao sastanak, preneo je Rojters.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da su lideri napravili napredak po brojnim pitanjima, uključujući i vraćanje zarobljenika, demarkacije granica i otvorenosti teritorija za obe nacije kako bi se došlo do udaljenih regiona na Kavkazu.

Mišel je dodao da će se razgovori nastaviti o ključnoj temi - statusu Nagorno-Karabaha, međunarodno priznatog dela Azerbejdžana, ali uglavnom naseljenog Jermenima.

"Lideri su pokazali spremnost da bude mira na južnom Kavkazu. Pohvaljujem njihove napore. Nakon nedavnih pozitivnih razgovora održanih u SAD o mirovnom sporazumu, treba održati ovaj momentum kako bi se preduzeli ključni koraci ka potpisivanju održivog mirovnog sporazuma između Jermenije i Azerbejdžana", naveo je Mišel na sajtu Evropskog saveta.

Mišel je dodao da su se obe strane složile da se priznaju granice određene nakon raspada SSSR 1991. godine.

Kada je reč o Nagorno-Karabahu, Mišel je rekao da je ohrabrio Azerbejdžan da učestvuje u "razvijanju pozitivne agende sa ciljem garantovanja prava i bezbednosti naroda koji tamo živi".

Pašinjan i Alijev će se susresti ponovo 1. juna u Moldaviji, na konferenciji o razvoju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa