Evropa

RAT U UKRAJINI Erdogan: Sporazum Moskve i Kijeva o žitu produžen na još 60 dana, Gutereš: Dobra vest za svet

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/05/2023

-

08:12

RAT U UKRAJINI Erdogan: Sporazum Moskve i Kijeva o žitu produžen na još 60 dana, Gutereš: Dobra vest za svet
RAT U UKRAJINI Erdogan: Sporazum Moskve i Kijeva o žitu produžen na još 60 dana, Gutereš: Dobra vest za svet - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 446. dan ruske invazije na Ukrajinu. Najžešće borbe i dalje se vode oko Bajmuta, a zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Malijar kaže da su ukrajinske trupe poslednjih dana ostvarile napredak oko Bahmuta, ali da su ruske snage blago napredovale unutar grada. Sporazum o izvozu žita i dalje je predmet pregovora i suprostavljenih gledišta - Kijev očekuje da se dogovor postigne u onlajn formatu dok Kremlj kaže da odluka još nije doneta.  Afričke zemlje žele da budu uključene u pregovarački proces oko postizanja mira sudeći po izjavi južnoafričkog predsednika Sirila Ramafose da su se predsednici Rusije i Ukrajine složili da zajedno sa grupom lidera afričkih zemalja razgovaraju o potencijalnom mirovnom planu.

Ključni događaji:

  • Rusija i Ukrajina potvrdile produženje sporazuma o žitu
  • Erdogan: Sporazum o žitu produžen na još 60 dana
  • Kijev: Zelenski spreman da primi afričku misiju i sasluša mirovne predloge
  • Pistorijus: Nemačka ne može da učestvuje u inicijativi Britanije za pomoć Ukrajini
  • Peskov: Mnoga pitanja o primeni dela sporazuma o žitu i delje nerešena
  • Ukrajina se pridružila NATO centru za sajber odbranu
  • Ramafosa: Putin i Zelenski spremni da o mirovnom planu razgovaraju sa afričkim liderima
  • Geolozi: Oko Severnog toka je zabeleženo neobjašnjivo podrhtavanje
  •  Kijev: Ukrajina napreduje oko Bahmuta, u samom gradu napreduju ruske snage

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu 

Euronews

 

         Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

 

20.42 Mađarska blokira podršku Kijevu dok ne ukloni OTP banku s "crne liste"

Mađarska će blokirati sledeću tranšu vojne podrške Evropske unije Ukrajini i svaki novi paket sankcija Rusiji, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

On je naveo je da se to može promeniti samo pod uslovom da Kijev ukloni mađarsku banku OTP sa svoje liste ratnih sponzora, preneo je Rojters. Mađarska nije odobrila isplatu sledeće tranše vojne podrške Ukrajini u vrednosti odk 500 miliona evra obezbeđene u okviru Evropskog mirovnog fonda (EPF), saopštila je u utorak kancelarija portparola mađraske vlade.

19.19  Nebenzja: Očekujemo da će biti rešeni problemi sa ruskim delom sporazuma o žitu

Moskva je pristala na produženje sporazuma o žitu jer očekuje da će problemi sa ruskim delom sporazuma biti rešeni, saopštio je danas predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

"Pregovarali smo do skoro. I dalje se nadamo da će problemi biti rešeni. Što pre, to bolje", rekao je on, prenosi TASS.

Nebenzja je istakao da Rusija nije iznela nove preduslove za produženje crnomorske inicijative, već da su izneti dugogodišnji zahtevi da se sporazum realizuje u potpunosti, "uključujuči i ruski deo ovog paketa". On je dodao da je ruska strana u svom saopštenju jasno naglasila da problemi o kojima Moskva govori sve vreme, moraju biti rešeni u najskorije vreme.

19.18 Češka Vlada poništila uredbe o besplatnom korišćenju zemljišta za rusku ambasadu

Češka Vlada poništila je danas uredbe iz sovjetskog doba koje su omogućavale ruskoj ambasadi besplatno korišćenje zemljišta u Pragu i drugim gradovima. Vlada u Pragu povukla je uredbe na osnovu kojih je Rusija dobila na besplatno korišćenje desetine zemljišnih parcela 1970-ih i 1980-ih godina. Rusija će sada morati da plaća zakup za korišćenje zemljišta,  saopštilo je češko Ministarstvo spoljnih poslova, preneo je Rojters. 
Ministar za evropske poslove Češke Martin Dvorak napisao je na Tviteru da se neovlašćena dobit od korišćenja tih zemljišnih parcela ne može dozvoliti jer podržava, kako je rekao, "trenutnu okupaciju Ukrajine".
 

 

19.04 Gutereš pozdravio produženje sporazuma o žitu: To je dobra vest za svet

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozdravio je danas produženje sporazuma o žitu, uz napomenu da ostaju otvorena pitanja o kojima će Rusija, Ukrajina, Turska i UN nastaviti da razgovaraju.

"Produženje sporazuma je dobra vest za svet. Gledajući unapred, nadamo se da će izvoz hrane i đubriva, uključujući amonijak, iz Ruske Federacije i Ukrajine moći bezbedno da stigne do globalnih lanaca snabdevanja", rekao je Gutereš, prenosi Rojters.

18.44 Kuleba: Nećemo prihvatiti predloge za okončanje rata koji podrazumevaju gubitak teritorije

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je visokom kineskom izaslaniku tokom razgovora u Kijevu da Ukrajina neće prihvatiti bilo kakve predloge za okončanje rata sa Rusijom koji podrazumevaju gubitak teritorije ili zamrzavanje sukoba, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova. Specijalni predstavnik Kine za evroazijska pitanja i bivši ambasador u Rusiji Li Hui posetio je Ukrajinu i sastao se sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova, navedeno je u saopštenju ministarstva.

17.28 Rusija i Ukrajina potvrdile produženje sporazuma o žitu

Rusija i Ukrajina danas su potvrdile da su se dogovorile da produže sporazum o žitu za još 60 dana, nakon što je to saopštio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je sporazum produžen kako bi se pomoglo zemljama u nevolji, prenosi Rojters. Međutim, Zaharova je istakla da se sveobuhvatna procena Rusije o situaciji u vezi sa sporazumom "nije promenila".

S druge strane, potpredsednik ukrajinske vlade Oleksandr Kubrakov naveo je da Kijev pozdravlja produženje sporazuma, ali je poručio da Rusiji ne sme biti dozvoljeno da sabotira dogovor, koji omogućava izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka.

"Pozdravljamo nastavak Inicijative, ali naglašavamo da ona mora efikasno da funkcioniše", napisao je on na Fejsbuku. Kubrakov je pozvao Rusiju da prestane da koristi hranu kao oružje i da njom ucenjuje. 

16.30 Lavrov: Rusija spremna da razmotri predloge o rešavanju ukrajinske krize

Rusija je spremna da razmotri predloge afričkih i latinoameričkih zemalja o rešavanju tekuće ukrajinske krize, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare posle razgovora sa beloruskim kolegom Sergejem Alejnikom.

16.18 Erdogan: Sporazum o žitu produžen na još 60 dana

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je danas da će sporazum o žitu biti produžen na 60 dana.

On se zahvalio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom i generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija na postizanju dogovora, prenosi TASS.

"Do produženja sporazuma je došlo zahvaljujući konstruktivnosti ruske i ukrajinske strane", rekao je Erdogan. Sporazum o izvozu žita odnosi se na izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu. U julu prošle godine potpisali su ga predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN.

16.14 Pistorijus: Nemačka ne može da učestvuje u inicijativi Britanije za pomoć Ukrajini

Nemačka nema ni kapacitete za obuku ni odgovarajuću vojnu opremu da aktivno doprinese inicijativi Velike Britanije da pomogne Ukrajini da nabavi borbene avione, izjavio je danas nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

''Ne možemo da igramo aktivnu ulogu u takvom savezu, u takvoj koaliciji, jer nemamo ni kapacitete za obuku, ni kompetencije ni avione'', rekao je Pistorijus nakon sastanka sa britanskim kolegom Benom Volasom u Berlinu.

Kako navodi Rojters, tokom samita evropskih lidera u Rejkjaviku ove nedelje, Britanija je rekla da radi sa Holandijom na stvaranju međunarodne koalicije koja će pomoći Ukrajini da dobije avione F-16 od saveznika, iako su Britanija, Nemačka i SAD do sada odbijale da pošalju sopstvene avione.

Tanjug/Ukrainian Emergency Situations Ministry via AP

 

 

16.10 Kijev: Zelenski spreman da primi afričku misiju i sasluša mirovne predloge

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski spreman je da ugosti mirovnu misiju afričkih država i sasluša njihove predloge, izjavio je danas portparol ukrajinskog predsednika Sergej Nikiforov.  Nikiforov je, za novinsku agenciju RBC-Ukrajina, rekao da je 13. maja Zelenski razgovarao s predsednikom Južne Afrike Sirilom Ramafosom koji je naveo da namerava da poseti Ukrajinu s misijom nekoliko afričkih zemalja. Ramafosa je u utorak rekao da su se ruske i ukrajinske vlasti saglasile da prime afričku delegaciju da bi se razgovaralo o mirovnom rešenju za rat u Ukrajini. Ramafosa je govorio u ime grupe od šest afričkih zemalja: Egipta, Republike Kongo, Senegala, Južne Afrike, Ugande i Zambije.

15.41 Blumberg: Sporazum o žitu će biti produžen

Sporazum o žitu biće produžen i Rusija zasad neće napustiti dogovor, tvrde neimenovani turski zvaničnici, a javlja Blumberg.

Kako se navodi, očekuje se da zvanično saopštenje bude izdato u toku današnjeg dana. Produženjem sporazuma će ostati otvorena glavna trgovinska ruta, čime će biti ojačane globalne zalihe hrane.

Ukrajinske vlasti saopštile su da Moskva namerno usporava tempo izvoza, a koridor je sada skoro prazan.

15.37 Putin: Cena gasa neznatno pala, Rusija smanjila proizvodnju

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je situacija na svetskom tržištu nafte apsolutno stabilna kao i da je smanjenje proizvodnje energije u Rusiji potrebno je za održavanje cena na svetskom tržištu.

"Sve naše akcije, uključujući i dobrovoljno smanjenje proizvodnje, povezane su sa potrebom da se u dijalogu i interakciji sa saveznicima iz OPEK-a održi određeno cenovno okruženje na svetskim tržištima", rekao je Putin, prenosi TASS.

On je takođe na sednici vlade koju je prenosila televizija istakao da je Rusija smanjila proizvodnju nafte „potreban nivo“, kao i da je cena gasa "malo pala“.

15.30 Konašenkov: Ruski PVO presreo devet raketa sistema HIMARS, uništio 19 dronova

Ruske snage protivvazdušne odbrane presrele su tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini devet raketa višecevnog raketnog sistema HIMARS i uništile 19 ukrajinskih bespilotnih letelica, saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

On je rekao da je ruska PVO tokom prethodnog dana presrela devet raketa višecevnog raketnog sistema HIMARS, preneo je TASS.

"Pored toga, uništili su 19 ukrajinskih bespilotnih letelica u oblastima u blizini naselja Čubarevka, Inženernoje i Rabotino u Zaporoškoj oblasti, Veliki Višelok i Neždanovka u Harkovskoj oblasti, Donjeck, Verhnetoreckoje i Staromlinovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, Červonopopovka, Novodružesk i Kolomjičika u Luganskoj Narodnoj Republici i Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti“, rekao je Konašenkov.

profimedia

 

15.03 Lavrov: Bezobzirno širenje NATO-a potkopava dijalog o evropskoj bezbednosti

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da bezobzirno širenje NATO-a i to što Alijansa apsorbuje neutralne zemlje potkopava svaku perspektivu za dijalog o evropskoj bezbednosti.

"Bezobzirno širenje NATO-a na istok, sever ili na druga geografska područja podriva izglede da se nastavi normalna komunikacija o evropskoj bezbednosti. Nažalost, prisustvujemo ovom procesu usred apsorpcije skoro svih neutralnih zemalja od strane NATO-a. To je tužno", rekao je Lavrov, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, broj zemalja u Evropi koje zagovaraju vojnu ili političku neutralnost je sve manji, pogotovo nakon što se Finska pridružila Alijansi.

"Švedska je izgleda takođe na putu da postane članica NATO-a, dok je Švajcarska svojim postupcima odbacila neutraln status", istakao je Lavrov.

13.57 EU Obzerver: Zemlje EU će pomoći svojim kompanijama da napuste Rusiju

Zemlje EU će finansijski i pravno pomoći svojim kompanijama da napuste Rusku Federaciju, preneo je danas briselski EU Obzerver. EU se boji da će Rusija naplaćivati visok porez na profit od evropskih kompanija na ruskom tržištu "kako bi finansirala rat" i zato želi da ubrza njihov izlazak iz ove zemlje.

Prema rečima predstavnika kompanije za pružanje pravnih usluga LEVEL Leonida Ervica, ruska državna komisija u ovom trenutku razmatra više od 2.000 zahteva stranih kompanija za izlazak iz zemlje, preneo je Komersant.

Pomenuta komisija, bez čijeg odobrenja strane firme ne mogu da napuste Rusku Federaciju, se sastaje oko tri puta mesečno i ne razmatra više od sedam zahteva odjednom, tvrdi Ervic.

U aprilu je ruski ministar finansija Anton Silvanov rekao da će strane kompanije koje napuštaju Rusiju morati da plate izlaznu taksu od 10 odsto, koja će biti naplaćena nakon prodaje njihove ruske imovine.

13.35 Havisto: Bankovni računi finske ambasade i konzulata u Rusiji zamrznuti

Bankovni računi finske ambasade i konzulata u Rusiji su zamrznuti, a Moskva nije obrazložila te postupke, izjavio je danas finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto.

Havisto je rekao novinarima da su ti bankovni računi zamrznuti 27. aprila navodeći da su finska diplomatska predstavništva u Rusiji od tada koristila svoje gotovinske rezerve za plaćanje računa. 

Šef finske diplomatije istakao je da je Finska poslala ruskim vlastima obaveštenje 4. maja u kojem se traži da Rusija obezbedi finskim diplomatama mogućnost da normalno funkcionišu, kao i da je zatražila objašnjenje za zamrzavanje bankovnih računa, ali da do sada nije dobila odgovor, preneo je Rojters. Ruska centralna banka nije odgovorila na zahtev britanske agencije za komentar.

Tanjug/AP/Henrik Montgomery/TT News Agency

 

13.17 Lavrov: Zapad insistira samo na mirovnom planu Zelenskog

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov danas je izjavio da države Zapada insistiraju da su spremne da razmatraju samo mirovni plan predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog za rešenje rata u Ukrajini, kao i da neće prihvatiti nikakve inicijative o kojima je Moskva spremna da razgovara.

''Evropa ne pokušava da sakrije svoj stav prema kineskoj mirovnoj inicijativi o Ukrajini, njen stavje isti kao u Vašingtonu, i to takav da se ne razgovara o onome što Rusiji odgovara'', rekao je Lavrov, i dodao da je jedini plan koji će Zapad promovisati ''plan Zelenskog u deset tačaka'', prenosi ruska agencija Tas.

13.00 Šolc: Potrebne pragmatične mere kako Rusija ne bi zaobilazila sankcije

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da njegova vlada želi pragmatične mere kako bi sprečila zaobilaženje sankcija uvedenih Rusiji.

Kako navodi Rojters, Šolc će ove nedelje prisustvovati sastanku lidera Grupe sedam (G7) u Japanu na kojem će razgovarati o planovima za pooštravanje sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Američki zvaničnici očekuju da će članice G7 pristati da prilagode svoj pristup sankcijama tako da, barem za određene kategorije robe, svaki izvoz bude automatski zabranjen osim ako se ne nalazi na listi odobrenih artikala.

''Pokušavamo da promovišemo dobar, pragmatičan dalji razvoj'', rekao je Šolc i dodao da se nada da će dogovor biti postignut ''bez velikih sistemskih promena''.

Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

 

12:27 Iz Kremlja "ne žele o hipotezama" kada je u pitanju Crnomorska inicijativa  

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je danas da ''govori hipotetički'' o akcijama koje bi Rusija mogla da preduzme ako dogovor o izvozu žita Crnim morem ne bude produžen.

''Ne mislim da su hipotetički razgovori relevantni'', rekao je on.

Ujedinjene nacije i Turska su posredovale u sporazumu o Crnom moru u prvih 120 dana u julu prošle godine kako bi pomogli u rešavanju globalne krize hrane koja je pogoršana invazijom Moskve na Ukrajinu, jednog od vodećih svetskih izvoznika žitarica.

Moskva je u novembru pristala da produži Crnomorski pakt za još 120 dana, ali je onda u martu pristala na produženje od 60 dana, do 18. maja, osim ako se ne ispuni lista zahteva u vezi sa njenim poljoprivrednim izvozom.

11.53 Južna Koreja potpisala sporazum o finansijskoj pomoći sa Ukrajinom

Južna Koreja je danas potpisala sporazum sa Ukrajinom, kojim se obezbeđuje paket finansijske pomoći od 130 miliona dolara  ovoj ratom pogođenoj zemlji.

Prva dama Ukrajine, Olena Zelenska, sastala se u utorak kao specijalni predsednički izaslanik sa predsednikom Južne Koreje, Jun Suk-jeolom, saopštila je kancelarija južnokorejskog predsednika.

Ministarstvo finansija Južne Koreje saopštilo je da su ministar Ču Kjung-ho i ukrajinska ministarka ekonomije Julija Sviridenko, koji su u Seulu prisustvovali sastancima delegacija, potpisali sporazum o paketu koji će se sastojati od donacija i zajmova pomoći, prenosi Rojters.

 

 

11.26 Kijev: Kineski izaslanik Li Hui u Ukrajini u okviru evropske turneje

Visoki kineski izaslanik Li Hui nalazi se u Ukrajini u okviru evropske turneje za koju je iz Pekinga saopšteno da ima za cilj pokretanje razgovora o političkom rešenju rata u Ukrajini.

Za sada se ne zna da li će se Li sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, preneo je Blumberg.

Turneja se održava uoči godišnjeg skupa G7 ove nedelje gde će ruski napad na Ukrajinu biti u fokusu. 

11.20 Ignat: Nemoguće uništiti Patriot Kinžalom

Portparol Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat izjavio je danas da je nemoguće uništiti PVO sistem Patriot jednim udarom rakete Kinžal.

"Želim da kažem: Ne brinite za sudbinu Patriota", rekao je Ignat, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je juče da su ruske vazduhoplovne snage hipersoničnom raketom Kinžal uništile sistem protivvazdušne odbrane američke proizvodnje Patriot koji je bio razmešten na širem području Kijeva.

Rojters danas prenosi izjavu dvojice neimenovanih američkih zvaničnika da je Patriot koji je isporučen Ukrajini najverovatnije pretrpeo određenu štetu usled ruskog udara, ali deluje da nije uništen.

10.26 Automobili iz Kine će do kraja godine zauzeti 60 odsto ruskog tržišta

Kineski proizvođači će do kraja 2023. godine zauzeti 60 odsto ruskog automobilskog tržišta, smatra generalna direktorka međunarodne konsultantske kompanije Avtobos Tatjana Grigorjeva.

Ona procenjuje da je udeo kineskih automobila na ruskom tržištu već sada oko 40 odsto, prenose RIA Novosti.

Prodaja novih putničkih i lakih komercijalnih vozila (LCV) u Rusiji je u 2022. godini smanjena je za 58,8 odsto u odnosu na 2021. godinu, na 687.000 jedinica, saopštila je ranije Asocijacija evropskog biznisa (AEB) u Rusiji.

09.35 Zvaničnici SAD: Sistem "Patriot" u Ukrajini verovatno oštećen

Protivraketni odbrambeni sistem ''Patriot'', proizveden u SAD, a koji upotrebljava Ukrajina, najverovatnije je pretrpeo određenu štetu usled ruskog udara, ali deluje da nije uništen, izjavila su dvojica neimenovanih američkih zvaničnika.

Jedan od njih je naveo da Vašington i Kijev već razgovaraju o najboljem načinu za popravku tog sistema, kao i da u ovom trenutku ne izgleda da će sistem morati da bude uklonjen iz Ukrajine, prenosi Rojters.

Ranije je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da su ruske snage "uništile PVO sistem 'Patriot' koristeći raketu Kinžal, tokom noćnog napada na Ukrajinu".

profimedia

 

Rojters podseća da je sistem ''Patriot'' jedan u nizu sofisticiranih PVO sistema koje je Zapad isporučio Ukrajini, kako bi ona zaštitila infrastrukturu i elektroenergetske objekte od ruskih napada.

Dodaje se da se ''Patriot'' smatra jednim od najnaprednijih sistema PVO koji proizvodi SAD, koji je podjednako efikasan protiv aviona, krstarećih i balističkih projektila, kao i da uključuje lansere, radar, i druga pomoćna vozila.

09.30 Suspiljne: Granatiran Mikolajev, povređena jedna osoba

Ruske trupe su prethodne noći izvele raketni napad na Mikolajev, i tom prilikom je jedna osoba povređena, a delimično su uništeni tržni centar, salon automobila i industrijski objekat, kao i stambeni objekti i drugi lokali, prenosi ukrajinski državni emiter Suspiljne.

Dodaje se i da su ruske snage granatirale bolnicu u Hersonu, i da nema povređenih ali da je pričinjena materijalna šteta. Ruska vojska je juče u oblasti Hersona ispalila više od 400 projektila, a sedam osoba je povređeno, dodaje Suspiljne.

09.00 Južna Koreja obezbedila 130 miliona dolara pomoći Ukrajini

Južna Koreja je danas potpisala sporazum sa Ukrajinom, kojim se obezbeđuje paket finansijske pomoći od 130 miliona dolara  ovoj ratom pogođenoj zemlji. Prva dama Ukrajine, Olena Zelenska, sastala se u utorak kao specijalni predsednički izaslanik sa predsednikom Južne Koreje, Jun Suk-jeolom, saopštila je kancelarija južnokorejskog predsednika.

Ministarstvo finansija Južne Koreje saopštilo je da su ministar Ču Kjung-ho i ukrajinska ministarka ekonomije Julija Sviridenko, koji su u Seulu prisustvovali sastancima delegacija, potpisali sporazum o paketu koji će se sastojati od donacija i zajmova pomoći, prenosi Rojters.
Južna Koreja, veliki proizvođač artiljerijskih granata, saopštila je ranije da nije slala oružje Ukrajini, pozivajući se na svoje odnose sa Rusijom. 

07.40 Rojters: Lista ruskih zahteva da bi se produžila Crnomorska inicijativa

U pismu zvaničnicima UN od 16. marta, prenosi Rojters, ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je da će Moskva razmotriti produženje sporazuma o izvozu žitarica u Crno more nakon 18. maja samo ako se reše sledeći "sistemski problemi":

  • Vraćanje Ruske poljoprivredne banke u platni sistem SWIFT
  • Nastavak isporuke u Rusiju poljoprivrednih mašina i rezervnih delova
  • Ukidanje ograničenja za osiguranje i pristup lukama za ruske brodove i teret
  • Obnavljanje cevovoda za amonijak od ruskog Toljatija do Odese u Ukrajini
  • Deblokada računa i finansijskih aktivnosti ruskih kompanija za proizvodnju đubriva

07.25 Iz Ukrajine isplovljava poslednji brod u okviru dogovora o izvozu žitarica Crnim morem

Poslednji brod bi danas trebalo da napusti luku u Ukrajini u skladu sa sporazumom koji omogućava bezbedan crnomorski izvoz ukrajinskog žita, rekao je portparol UN. Isplovljavanje broda desiće se dan pre nego što bi Rusija mogla da napusti pakt zbog prepreka za izvoz svojih žitarica i đubriva, prenosi Rojters.

Ujedinjene nacije i Turska su posredovale u sporazumu o Crnom moru u prvih 120 dana u julu prošle godine kako bi pomogli u rešavanju globalne krize hrane koja je pogoršana invazijom Moskve na Ukrajinu, jednog od vodećih svetskih izvoznika žitarica.

Moskva je u novembru pristala da produži Crnomorski pakt za još 120 dana, ali je onda u martu pristala na produženje od 60 dana, do 18. maja, osim ako se ne ispuni lista zahteva u vezi sa njenim poljoprivrednim izvozom.

Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra, File

 

07.20 EBRD: Potrebno 250 milijardi dolara za obnovu Ukrajine

U izveštaju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) stoji da će za obnovu Ukrajine nakon rata biti potrebno oko 250 milijardi dolara. Predviđeni period za koji bi se ovo moglo uraditi iznosi pet godina, prenosi Kijev independent.

 

 

07.10 UN: Nastavljaju se konsultacije o produženju sporazuma o žitu

Konsultacije sa zainteresovanim stranama za produženje sporazuma o žitu su u toku na različitim nivoima, izjavio je portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stiven Dižarik.

"Kontakti se odvijaju na različitim nivoima. Očigledno su u delikatnoj fazi. Generalni sekretar je u toku sa situacijom. Razgovarao je sa Martinom Grifitsom i drugima", rekao je Dižarik, prenosi ruski Tas.

07.00 Zelenski: Obećanje o "koaliciji za avione" dobar početak

Zelenski je pozdravio obećanje Velike Britanije i Holandije da će izgraditi „međunarodnu koaliciju“ za pružanje podrške slanju borbenih aviona Ukrajini, kao i podršku Francuske koaliciji, kao "dobar početak".

Reagujući na obećanje u svom noćnom obraćanju, Zelenski se svima zahvalio.

Britanski premijer Riši Sunak i holandski premijer Mark Rute obećali su u utorak da će izgraditi "međunarodnu koaliciju" za pružanje podrške borbenim avionima Ukrajini. Zapadne zemlje su do sada odbijale da obezbede napredne avione kako bi pomogli Ukrajini da preuzme komandu nad nebom protiv Rusije.

06.45 Peskov: Mnoga pitanja o primeni dela sporazuma o žitu i delje nerešena

Kijev očekuje da će konsultacije o produžetku sporazuma o žitaricama biti održane u onlajn formatu narednih dana, rekao je juče ukrajinski ambasador u Turskoj Vasilij Bondar.

"Kontakti  radi dogovora o produženju sporazuma o izvozu žita preko crnomorskih luka se nastavljaju, ali mnoga pitanja o primeni dela tog sporazuma u vezi sa izvozom ruskih proizvoda i dalje ostaju nerešena", izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao novinarima da će Moskva izvestiti o svojoj odluci o tom sporazumu kada bude doneta, preneo je TASS.

06.40 Ukrajina se pridružila NATO centru za sajber odbranu

Ukrajina se zvanično pridružila NATO Centru izvrsnosti za kooperativnu sajber odbranu (NATO CCD COE), sa sedištem u Estoniji.

„Juče je nacionalna zastava Ukrajine zvanično podignuta u sedištu Kooperativnog centra izvrsnosti NATO-a za sajber odbranu u Talinu, obeležavajući zvanično pristupanje Ukrajine NATO CCD COE“, objavilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova na svom Tviter nalogu.

Ruski ambasador u Estoniji Vladimir Lipajev rekao je nedavno za TASS da je pristupanje Ukrajine NATO centru za sajber odbranu pokušaj ucene Rusije. Ovaj potez „ilustruje planove Zapada da postepeno uključe Ukrajinu u sistem antiruskog vojnog planiranja i integrišu je u infrastrukturu NATO-a“, rekao je on, dodajući, međutim, da učešće Ukrajine u ovoj strukturi ne predstavlja pretnju za bezbednost Rusije.

06.30 Ramafosa: Putin i Zelenski spremni da o mirovnom planu razgovaraju sa afričkim liderima

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa izjavio je da su se ruski i ukrajinski predsednici Vladimir Putin i Volodimir Zelenski složili da zajedno sa grupom lidera afričkih zemalja razgovaraju o potencijalnom mirovnom planu.

''Moji razgovori sa dvojicom lidera pokazali su da su obojica spremni da prime afričke lidere, ali i da razgovaraju o tome kako se ovaj sukob može okončati'', rekao je Ramafosa.

Prema njegovim rečima, mirovni plan podržavaju i lideri Senegala, Ugande i Egipta, a o toj inicijativi obavešteni su i generalni sekretar UN, SAD i Britanija.

Ramafosa je takođe istakao da su Vašington i London izrazili "opreznu" podršku mirovnom planu.

06.10 Geolozi: Oko Severnog toka je zabeleženo neobjašnjivo podrhtavanje

Geološka služba Danske i Grenlanda (GEUS) zabeležila je niz seizmičkih podrhtavanja u blizini ostrva Bornholma u Baltičkom moru, nedaleko od mesta gdje su se u septembru 2022. dogodile eksplozije na gasovodu Severni tok.

Incident je zabeležen u subotu, 13. maja posle podne. Lokalno stanovništvo osetilo je podrhtavanje i sve su prijavili GEUS-u.

06.05 Kijev: Ukrajina napreduje oko Bahmuta, u samom gradu napreduju ruske snage

Ukrajinske trupe su poslednjih dana ostvarile napredak oko Bahmuta, ali su ruske snage blago napredovale unutar grada, izjavila je juče zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Malijar.

Ona je navela da je ukrajinska vojska povratila oko 20 kvadratnih kilometara teritorije od ruskih snaga u poslednjih nekoliko dana oko Bahmuta, prenosi Rojters. Ocenila je da događaje u Bahmutu ne treba izvlačiti iz konteksta.

Komentari (0)

Evropa