Evropa

Španija: Pred lokalne i regionalne izbore ETA ponovo u centru pažnje

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2023

-

12:16

Španija: Pred lokalne i regionalne izbore ETA ponovo u centru pažnje
Pedro Sančez - Copyright Tanjug AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Levičarski partijski savez u Baskiji predložio je bivše članove terorističke grupe ETA za regionalne izbore, a španskom premijeru Pedru Sančezu su vezane ruke jer sve zavisi od partija.

U maju pre pet godina, baskijska teroristička organizacija ETA se raspala, preneo je nemački list "Frankfurter algemajne".

Ali, odjednom grupa koja je ubila više od 850 ljudi dominira španskom izbornom kampanjom.

Mnogi Španci su ogorčeni što je levičarski nacionalistički partijski savez EH Bildu u Baskiji postavio 44 osuđena člana ETE kao kandidate za lokalne i regionalne izbore 28. maja, od kojih sedmoro imaju "krv na rukama".

Prema informacijama organizacije žrtava Kovite, na listama su kandidati koji su učestvovali u napadima, neuspelim pokušajima otmice i pomagali teroristima da pobegnu.

Neki su bili na rukovodećim pozicijama u logističkom aparatu ili davali informacije.

Nakon puštanja na slobodu, pripadnici ETE su često dočekivani kao heroji i mučenici u svojim rodnim gradovima, oblastima u kojima Bildu ima mnogo birača.

Konzervativna Narodna partija (PP) i desničarska populistička partija Voks brzo su okrenule svoju izbornu kampanju naglavačke: bez glasova male baskijske stranke, levičarska manjinska vlada pod socijalističkim premijerom Pedrom Sančezom ne bi nekoliko puta pobedila i ne bi imala većinu u nacionalnom parlamentu za usvajanje najvažnijih reformi.

profimedia

 

Za to je španska vlada morala da plati visoku političku cenu i učini ustupke Baskijcima.

Činilo se da je šefu vlade u sredu gotovo laknulo kada je mogao da istakne da sedmorica kandidata koji su osuđeni zbog ubistava žele da se dobrovoljno odreknu svog mandata ako budu izabrani.

Sančez je rekao da je bilo pogrešno kandidovati ljude osuđene za terorizam.

Ovi kandidati treba da traže oproštaj i obavežu se da će pružiti "odštetu žrtvama i pomirenje".

Preostalih 37 kandidata moralo bi da sledi primer sedmorice. "Veoma smo srećni što je naš rad doprineo uklanjanju ubica iz javnog života", rekla je predsednica Kovite Konsuelo Ordonjez.

Ona, međutim, optužuje Bildu za cinizam kada ta stranka tvrdi da povlačenje promoviše bolji suživot među Baskijima. Ordonjez smatra da Bildu nije delovao iz etičkog uverenja, već je samo reagovao na veliki pritisak javnosti.

Komentari (0)

Evropa