Evropa

Aktivisti obojili u crno vodu u Fontani di Trevi, gradonačelnik Rima: "Dosta je apsurdnih napada na kulturno nasleđe"

Komentari

Autor: Tanjug

21/05/2023

-

16:19

Aktivisti obojili u crno vodu u Fontani di Trevi, gradonačelnik Rima: "Dosta je apsurdnih napada na kulturno nasleđe"
Aktivisti obojili u crno vodu u Fontani di Trevi, gradonačelnik Rima: "Dosta je apsurdnih napada na kulturno nasleđe" - Copyright Tanjug AP/Mauro Scrobogna/LaPresse via AP

veličina teksta

Aa Aa

 Sedam mladih aktivista danas su, tokom protesta protiv klimatskih promena u Rimu, ušli u Fontanu di Trevi u Rimu, u koju su sipali tečni ugljenik kako bi zacrneli vodu. .

"Naša zemlja umire", uzvikivali su aktivisti grupe "Poslednja generacija", koji su držali transparente sa natpisom "Nećemo plaćati za fosilna (goriva)". 

Tanjug AP/Mauro Scrobogna/LaPresse via AP

 

Policajci su ušli u fontanu kako bi uklonili aktiviste, dok su turisti posmatrali i snimali događaj, a nekoliko njih je vređalo demonstrante, vidi se na objavljenom video-snimku, a prenosi Rojters. 

Grupa "Poslednja generacija" pozvala je u saopštenju na ukidanje javnih subvencija za fosilna goriva i navela da su protesti povezani sa razornim poplavama u severnoj italijanskoj regiji Emilija-Romanja, u kojima je poginulo 14 osoba. 

Gradonačelnik Rima Roberto Gvaltijeri osudio je ovo poslednje u nizu delovanja aktivista usmerenih na italijanska umetnička dela. 

"Dosta je ovih apsurdnih napada na naše umetničko nasleđe", poručio je Gvaltijeri na Tviteru.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa