Društvo

Aktivisti na Šodrošu drugi dan brane drveće, NVO "Svet i Dunav" podnela krivičnu prijavu protiv Vojvodinašuma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/03/2023

-

14:20

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Aktivisti Šodroš survivor kampa u Novom Sadu drugi dan dežuraju i brane od seče drveće na trasi budućeg, četvrtog mosta preko Dunava. Na terenu su i radnici Vojvodinašuma, koji su juče tokom dana sa strane Kameničke ade posekli dvadesetak stabala, a zatim su iz bezbednosnih razloga bili primorani da zaustave radove kada su aktivisti ušli na gradilište. 

Nevladina organizacija "Svet i Dunav" podnela je krivičnu prijavu protiv nadležnih u Vojvodinašumama, navodeći da je seča bila bespravna zbog rešenja Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, po kom je ona zabranjena sve do 1. avgusta.

Danijela Stojković iz NVO "Svet i Dunav" objasnila je za Euronews Srbija da se ona obratila nadležnom tužilaštvu i da su je oni uverili da je postpak pokrenut po hitnom nalogu.

"Tražili smo prijem kod glavnog tužioca u Novom Sadu, ali on trentuno nije tu. Međutim, dobila sam uveravanja od dežurnog tužioca da je postupak pokrenut po hitnom nalogu. Ti znači da je policija koja je do sada štitila izvršioce krivčnog dela dobila nalog da istraži da li je ovde zaista došlo do bespravne seče šuma. Malo onako smešna situacija. Vi sa jedne strane imate korodone policije koji štite iste te izvršioce krivičnog dela, sa druge strane oni dobiju nalog da istraže da li je do krivičnog dela uopšte došlo", rekla je Stojković.

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine saopštio je da tokom današnjeg vanrednog inspekcijskog nadzora u vezi sa sečom drveća na području Kameničke ade, u Novom Sadu, nisu uočene nezakonitosti i nepravilnosti.

"Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine izvršila je danas, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, vanredni inspekcijski nadzor u pogledu postupanja Javnog preduzeća "Vojvodinašume", u vezi sa sečom drveća na području Kameničke ade, a na osnovu prijave građana", navodi se u saopštenju.

Prilikom inspekcijskog nadzora zatraženo je i neposredno zajedničko postupanje sa stručnim licima Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, u pogledu stručnog nadzora i mišljenja. Navodi se da na pomenutoj lokaciji, na stablima za koja je planirana seča nisu uočene duplje koje predstavljaju mesto gnežđenja ptica ili služe za hibernaciju slepih miševa.

Podsetimo, aktivisti su juče reagovali kada su videli radnike "Vojvodinašuma" koji su počeli da seku drveće na Kameničkoj adi. Oni su su se na Šodrošu naslonili na drveća kako bi ih zaštitili. Na taj način su uspeli da zaustave radove u tom, jednom, delu priobalja.

Izvršni direktor za šumarstvo, ekologiju i razvoj "Vojvodinašuma" Marko Marinković rekao je juče za Euronews Srbija da su stručnjaci Pokrajinskog zavoda, kao i Instituta za nizijsko šumarstvo uključeni u ceo proces i da su zajedno sa predstavnicima "Vojvodinašuma" obilazili teren i obeležavali drveće za seču. Navodi i da su njihovi radnici, kao izvođači radova, čekali nalog resornog ministarstva, Koridora Srbije i Grada da, na osnovu ishodovanih dozvola, počnu da privode zemljište nameni. 

Inače, aktivisti devet meseci dežuraju na ovom mestu pokušavajući da spreče seču jer kako kažu, seča je dozvoljena ali sme  da se sprovodi samo u periodu od 1. avgusta do 1. novembra.

Komentari (0)

Srbija