Politika

Krenula seča drveća na Kameničkoj adi, aktivisti brane stabla, "Vojvodinašume": Stručnjaci uključeni u ceo proces

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/03/2023

-

13:03

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Radnici "Vojvodinašuma" počeli su danas da seku drveće na Kameničkoj adi, na trasi budućeg, četvrtog, mosta preko Dunava u Novom Sadu. Međutim, na drugom delu tog rukavca, na Šodrošu, akvisti "Šodroš Survajver Kampa" reagovali su kada su videli radnike i naslonili su se na drveća kako bi ih zaštitili. Na taj način su uspeli da zaustave radove u tom, jednom, delu priobalja.

Oni su naveli da je Rešenjem Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode seča izričito zabranjena do 1. avgusta kako se ne bi ugrozile duplje za gnežđenje ptica i hibernaciju slepih miševa.

Aktivsti, koji devet meseci dežuraju pokušavajući da spreče seču, navode da je seča drveća na Šodrošu i Kameničkoj adi dozvoljena, ali da sme da se sprovodi samo u periodu od 1. avgusta do 1. novembra.

Sa druge strane, izvršni direktor za šumarstvo, ekologiju i razvoj "Vojvodinašuma" Marko Marinković rekao je za Euronews Srbija da su stručnjaci Pokrajinskog zavoda, kao i Instituta za nizijsko šumarstvo uključeni u ceo proces i da su zajedno sa predstavnicima "Vojvodinašuma" obilazili teren i obeležavali drveće za seču. Navodi i da su njihovi radnici, kao izvođači radova, čekali nalog resornog ministarstva, Koridora Srbije i Grada da, na osnovu ishodovanih dozvola, počnu da privode zemljište nameni.

 

Euronews/Nataša Krstin

 

"Neverovatno je da se počinje sa sečom poslednje autohtone šume u Novom Sadu samo dan nakon što je Gradska uprava za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada saopštila da je ovogodišnji nosilac priznanja za "Evropski grad šuma" upravo Novi Sad. Pozivamo sugrađane da nam se pridruže u borbi za očuvanje ove šume jer je zdrava sredina preduslov i za naše zdravlje", navodi se u saopštenju aktivista iz Šordoš survivor kampa.

Kako dodaju, jedan od najvažnijih razloga za protivljenje projektu na ovom delu Dunava je nepostojanje Studije za procenu uticaja na životnu sredinu, iako je ona zakonom obavezujuća.

Katarina Krompić aktivistkinja "Šodroš survivor kampa" rekla je da su danas tu pošto su dobili informaciju da su radnici Vojvodina šume došli da seku.

"Prvo su se spustili na ovaj potez, međutim pošto su se građani, odnosno aktivisti, kojima je stalo do ove šume spustili dole oni su morali da obustave radove. To rade jer smo mi ovde, zbog naše bezbednosti. Međutim prešli su na Kameničku adu, tamo seku nemilice i sad očekujemo da se spuste i ovde. Nas nekolicina je sišla dole i svako je stao pored drveta koje je obeleženo", objasnila je ona.

Euronews/Nataša Krstin

 

Kako iz "Šodroš survivor kampa" navode u svom saopštenju jedan od najvažnijih razloga za protivljenje glomaznom projektu na ovom delu Dunava je nepostojanje Studije za procenu uticaja na životnu sredinu, iako je ona zakonom obavezujuća.

Euronews/Nataša Krstin

 

Tokom prethodnog perioda, nevladina  organizacija "Svet i Dunav" je otvorila postupak pred Bernskom konvencijom, zbog bojazni da radovi na Šodrošu i Kameničkoj adi  mogu da unište staništa zaštićenih divljih vrsta na ovom području.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija