Evropa

Poplave u Italiji raselile 36.000 ljudi: Premijerka Meloni obilazi najugroženija područja

Komentari

Autor: Tanjug

21/05/2023

-

17:24

Poplave u Italiji raselile 36.000 ljudi: Premijerka Meloni obilazi najugroženija područja
Kastel Bolonjeze - Copyright Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Italije Đorđa Meloni posetila je danas poplavama pogođena područja na severu Italije, nakon što se ranije vratila sa samita G7 u Japanu.

Meloni je sletela popodne u jadranski grad Rimini i započela posetu gradovima u Emiliji-Romanji, regionu u kome je u poplavama nastradalo 14 osoba i pričinjena šteta od više milijardi evra, preneo je Rojters.

Oko 36.000 ljudi je bilo primorano da napusti svoje domove, a mnogi od onih koji su ostali u poplavljenim područjima ostali su bez električne enrgije.

Poljoprivreda je teško pogođena u oblasti u kojoj se uzgaja voće kao što su breskve, kivi i kajsije, kao kukuruz i žito.

Kiša je danas prestala i spasilačke ekipe i meštani dobrovoljci pokušavaju da ispumpaju vodu iz zgrada i očiste blato sa ulica.

Meloni je napustila samit Grupe sedam (G7) u Hirošimi dan ranije, rekavši da joj savest neće dozvoliti da se duže drži po strani.

Italijanska vlada će u utorak održati sednicu na kojoj će odlučiti o merama koje će pomoći ljudima da se izbore sa situacijom.

U oblasti Emilije Romanje crveni alarm ostaje na snazi i za sutra, a opasnost od klizišta je i dalje veoma velika, saopštila je civilna zaštita, navodeći da su vatrogasci imali četiri hiljade intervencija zbog poplava.

Vanredna situacija zbog poplava i dalje je na snazi u Emiliji Romanji sa neprestanim kišama i ogromnim površinama pod vodom i klizištima.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa