Region

Region nakon poplava: Najgore je prošlo - reke se povlače u korita, procenjuje se šteta

Komentari

Autor: EUronews Srbija, Tanjug

20/05/2023

-

14:27

Region nakon poplava: Najgore je prošlo - reke se povlače u korita, procenjuje se šteta
Region nakon poplava: Najgore je prošlo - reke se povlače u korita, procenjuje se šteta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Situacija u regionu polako se smiruje, reke se povlače u korita, a lokalne samouprave procenjuju štetu nastalu usled poplava koje su uzrokovale obilne kiše.

Nakon nekoliko dana strepnje i straha, stanovnici naselja u slivu reka Save i Une na području Sisačko- moslavačke županije, konačno su mirno proveli noć, jer je vodostaj reka u opadanju ili stagnira. Najveći vodeni talas već je prošao.

Reka Sava je u padu uzvodno i nizvodno od Siska, od Dubrovčaka do Jasenovca, gde je jutros u 8 sati zabeležen vodostaj od 853 centimetra.

Reka Una je u osetnom padu i povukla se s kostajničkih ulica i pounjskih saobraćajnica. U Hrvatskoj Dubici je vodostaj pao za čak 160 centimetara. 

Reka Kupa je u celom toku, od Karlovca do Petrinje i ušća u Savu kod Siska, u laganom opadanju, pa je i najveća opasnost od poplava prošla, javlja Hina.

Sve dežurne službe još su u stanju pripravnosti i nastavljaju rad na sanaciji nasipa, kako ne bi bilo mogućih iznenađenja. Ujedno se saniraju štete na saobraćajnicama i stambenim zgradama.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić juče je rekao da su od poplava stradale 164 kuće i da su se na tri mesta putevi "ulegli". Očekuje da će se Kupa do nedelje povući s puteva.

Situacija u Republici Srpskoj

Vodostaji reka u Srpskoj opadaju i sada predstoji sanacija štete i dezinfekcija poplavljenih objekata.

Poplavljenim područjima stiže i novčana pomoć republičkih institiucija, naveo je RTRS.

profimedia

 

Sledi dodatna rekonstrukcija kanala i rečnih korita, ali i izgradnja nasipa, za šta će "Vode Srpske" izdvojiti 50 miliona maraka. Vlada Srpske već je odobrila određena sredstva, kaže predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Za Republiku Srpsku, Savet ministara odobrio je 500.000 konvertibilnih maraka, a mi smo se oglasili da srpski član i predsedavajuća Predsedništva Željka Cvijanović pokrene inicijativu, da Predsedništvo odobri određena sredstva, rekao je Dodik.

Bujične poplave u Sloveniji i Italiji

Obilne kiše izazvale su bujične poplave i u Sloveniji, a pokrenuto je više od 20 klizišta. Aktivirana su i profesionalna, i dobrovoljna vatrogasna društva.

Saniraju se posledice nakon bujičnih poplava. Čiste se objekti, sanira šteta na putevima. Zbog odrona kod Fale zatvoren je bio put Ruše-Lovrenc na Pohorju. 

U otklanjanju posledica obilnih padavina pomaže i više od 100 pripadnika slovenačke vojske.

Italijanski region Emilija-Romanja pogodile su najveće poplave u poslednjih nekoliko decenija. Prema poslednjim podacima, 14 osoba je poginulo u poplavama koje pogodile region su tokom sedmice.

Euronews/Nataša Jovanović

 

Više od 15.000 ljudi moralo je da napusti svoje domove zbog poplava i klizišta, a veliki broj onih koji su ostali u kućama nemaju struju i imaju veoma malo zaliha.

Guverner regiona Stefano Bonačini će se tokom naredne sedmice sastati sa italijanskim premijerom Đorđom Meloni radi razgovora o naporima za obnovu. On je naglasio da je oko 500 puteva uništeno ili oštećeno u poplavama.

Komentari (0)

Evropa