Evropa

Podrška trećeplasiranog Ogana Erdoganu u drugom krugu predsedničkih izbora

Komentari

Autor: Klix.ba

22/05/2023

-

17:06

Podrška trećeplasiranog Ogana Erdoganu u drugom krugu predsedničkih izbora
Redžep Tajip Erdogan - Copyright Tanjug AP/Francisco Seco

veličina teksta

Aa Aa

Sinan Ogan, koji je bio treći na prošlonedeljnim predsedničkim izborima u Turskoj, dao je podršku aktuelnom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu u odlučujućem drugom krugu zemlje, javlja CNN

Ogan je podržao Erdogana na konferenciji za novinare u Ankari u ponedeljak i rekao da je njegova kampanja učinila turske nacionaliste „ključnim igračima“ u politici, navodi Al Džazira.

„Imali smo sve vrste konsultacija pre donošenja poslednje odluke. Ovu odluku smo doneli jer verujemo da je naša odluka ispravna za našu zemlju i naciju", rekao je pozivajući svoje pristalice da podrže Erdogana u drugom krugu.

Alijansa ATA sačinjena od četiri partije, čiji je predsednički kandidat bio Ogan, je raspuštena.

"Alijansa ATA je zvanično okončana. Svaka partija sada donosi svoje odluke. Poštovaću odluku koju bude doneo profesor Umit Uzdag, predsednik Partije pobede. Sinan Ogan može da glasa kako on želi", rekao je predsednik Partije pravde Večdet Uz, član doskorašnje alijanse.

Uz je rekao da će Partija pravde podržati Kiličdaroglua u drugoj rundi, nakon što se danas sastao sa opozicionim liderom.

U prvom krugu za Ogana je glasalo više od 2.800.000 birača.

Najava nacionalističkog kandidata u ponedeljak usledila je nekoliko dana uoči novog izlaska na birališta 28. maja na kome bi Turci trebalo da odluče da li će Erdogan ili glavni opozicioni lider Kemal Kiličdaroglu voditi zemlju u narednih pet godina.

U prvom krugu glasanja 14. maja, Erdogan je dobio 49,52 procenta, što je malo manje od većine potrebne da obezbedi potpunu pobedu.

Kiličdaroglu, kandidat šestopartijskog opozicionog saveza, dobio je 44,88 odsto glasova. Ogan, uz podršku ATA alijanse, završio je treći sa 5,17 odsto podrške i eliminisan je.

Nakon prvog kruga, Ogan se sastao sa Kemalom Kiličdarogluom, kandidatom Nacionalne alijanse, i Redžepom Tajipom Erdoganom, kandidatom Narodne alijanse. Erdogan je na sastanku ponudio Oganu da potpišu pet uslova, ali je on odgovorio da odluku ne može da donese sam, več da treba da se konsultuje da delom koalicije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa