Evropa

Ljuta borba do poslednjeg glasa nacionalista: Erdogan i Kiličdaroglu pred drugi krug zaoštrili retoriku prema migrantima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Rojters, FT

25/05/2023

-

08:30

Ljuta borba do poslednjeg glasa nacionalista: Erdogan i Kiličdaroglu pred drugi krug zaoštrili retoriku prema migrantima
Ljuta borba do poslednjeg glasa nacionalista: Erdogan i Kiličdaroglu pred drugi krug zaoštrili retoriku prema migrantima - Copyright Tanjug AP/Ali Unal, Francisco Seco

veličina teksta

Aa Aa

Pred drugi krug predsedničkih izbora u Turskoj, koji se održava u nedelju, 28. maja, očekuje se jednako neizvesna trka između Redžepa Tajipa Erdogana i Kemala Kiličdaroglua, kao što je to bio slučaj u prvom krugu. Njih dvojica se u ovom međuperiodu bore i za podršku drugih političara, a tema koja bi mogla da bude jedna od ključnih jeste stav po pitanju migranata.

Prvi krug predsedničkih izbora održan je 14 maja, i tada je Erdogan osvojio 49,5 odsto glasova, što je značilo da mu je zamalo "pobegao" osiguran mandat već tada. Naspram njega, stoji opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu iza koga je šest partija, i koji je u prvom krugu osvojio 44.9 odsto glasova birača.

Kao treći, daleko iza njih dvojice, 14. maja je završio Sinan Ogan, iza čije kandidature je stala ATA Alijansa. On je na izborima osvojio 5,2 odsto glasova, a neki analitičari su izneli prognoze da bi upravo Oganova podrška mogla da bude ključna za pobedu u drugom krugu.

Oganova podrška Erdoganu

Sve do juče, nije se sa sigurnošću znalo iza koga će nacionalistički nastrojeni Ogan stati, ali je on objavio da svoju podršku ipak daje aktuelnom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu. Ipak, čak i savez koji je dao podršku Oganu na izborima se podelio, a jedan od lidera stranaka koje su ga činile dao je podršku Kiličdarogulu. U takvim okolnostima, odgovor na pitanje u kom će smeru krenuti rasplet ostaje neizvestan. 

"Proglašavam da ćemo u drugom krugu izbora podržati Narodni savez Redžepa Tajipa Erdogana. Nacionalni savet Kiličdaroglua nije uspeo da nas ubedi u svoju viziju budućnosti, a odluka o pordšci Erdoganu temelji se na principu stalne borbe protiv terorizma", rekao je Ogan na konferenciji za medije u Ankari, preneo je Rojters.

U intervjuu odmah nakon prvog kruga izbora, Ogan je rekao da je njegov cilj da se iz "turske političke jednačine" uklone dve uglavnom kurdske partije, kao i da se osnaže turski nacionalisti.

Prokurdska HDP partija je, inače, pružila jasnu podršku Kiličdarogluu, dok je kurdsko-islamska Huda-Par podržala Erdogana.

Tanjug/Turkish Presidency via AP, File

Sinan Ogan i Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik je, u intervjuu za TRT, rekao da je zadovoljan Oganovom podrškom, i da "veruje kako će ovo jedinstvo snaga doneti dobrobit zemlji i naciji". On je dodao i da je sa Oganom saglasan po mnogim pitanjima, kao što je borba protiv terorizma.

Komentarišući Oganove stavove o migrantima, Erdogan je rekao da njegova vlada "već planira da preseli milion izbeglica u Siriju, a o rasporedu i vremenskom okviru će se sa sirijskom vladom razgovarati nakon izbora".

Kada se 2016. godine Evropa borila sa velikim prilivom migranata, EU je potpisala dogovor sa Ankarom, čiji je cilj bio "zaustavljanje toka neregularnih migracija kroz Tursku u Evropu". 

Turska je, tada, primila oko deset milijardi evra u humanitarnoj pomoći kako bi mogla da smesti one koji beže pred sukobima sa Bliskog istoka i iz Afrike.

Kiličdaroglu zaoštrio stav prema migrantima

Pitanje podrške nacionalističkih političara moglo bi da bude odlučujuće u drugom krugu izbora, a Kiličdaroglu, vođa sekularne CHP, zaoštrio je prošle nedelje ton i rekao kako će, u slučaju da postane predsednik, "poslati sve migrante nazad u njihove zemlje".

U svom prošlonedeljnom obraćanju medijima, Kiličdaroglu je tvrdio da je Erdogan "namerno pustio deset miliona izbeglica u Tursku", i da je "stavio na rasprodaju tursko državljanstvo, kako bi mogao da dobije uvezene glasove".

"Ovde objavljujem: Sve izbeglice poslaću nazad kući jednom kada postanem predsednik, i tačka", naveo je Kiličdaroglu.

Jedna od partija iz saveza koje su podržale Oganovu kandidaturu na izborima, Partija pobede, odvojila se iz bloka tokom vikenda, i njen lider Umit Ozdag, podržao je Kiličdaroglua pred drugi krug.

Tanjug/Alp Eren Kaya/CHP via AP

Umit Ozdag I Kemal Kiličdaroglu

Ozdag i Kiličdaroglu su zajednički održali konferenciju za novinare u Ankari, na kojoj je i objavljena podrška nacionalističke Partije pobede za opozicionog predsedničkog kandidata.

Inače, Partija pobede je dobila podršku od 2,2 odsto na parlamentarnim izborima koji su održani kad i predsednički, a Ozdag je pozvao pristalice da podrže Kiličdaroglua i u drugom krugu, 28. maja.

"Promenio se samo ton, način na koji se šalje poruka"

Kiličdaroglu, u medijima prozvan "turski Gandi" zbog svojih umerenih stavova, okrenuo se ka nešto tvrđoj retorici prema migrantima u poslednjih desetak dana, piše u analizi list FT.

"Kiličdaroglu je vodio kampanju (pred prvi krug) obećavajući otvaranje rajskih vrata. Sada, govori da se vrata pakla moraju zatvoriti. Kada političarima u Turskoj trebaju brzi rezultati, oni odigraju na kartu nacionalizma", rekao je za FT Kemal Džan, novinar i pisac koji pokriva pitanje turske desnice više od tri decenije.

U analizi se ističe i to da je Kiličdaroglu u kampanji nakon prvog kruga izbora promenio i taktiku, pa tako umesto pozitivne kampanje okrenute problemima, sada imamo "goloruke" napade na protivkandidata.

On je odbacio Erdoganove tvrdnje da se "opozicija svrstala uz teroriste" i njega optužio za istu stvar, rekavši da se predsednik obavezao kako će još do 2015. godine rešiti problem sa kurdskim militantima.

Tanjug AP/Francisco Seco

 

Jedan bivši poslanik iz CHP je, pod uslovom anonimnosti, rekao da bi Kiličdaroglu ipak trebalo da se "predstavi kao miran, sposoban i pribran lider". "Mnogi će i dalje taktički glasati za njega, čak i Kurdi i drugi koji se osećaju uvređeno ovom novom retorikom", dodao je taj poslanik.

Neki drugi posmatrači, međutim, ne misle da se nešto veliko promenilo u Kiličdarogluovim stavovima prema migrantima, već da je drugačiji samo ton.

"Kiličdaroglu već dugo oštro govori kada su u pitanju migranti. Promenio se samo ton, kao i način na koji se poruka šalje", navodi Alp Čoker, konsultant u "JS Heldu", dodajući da će ova retorika verovatno odgovarati mnogim glasačima CHP, mada će možda smetati onima u Istanbulu ili Ankari.

Komentari (0)

Evropa