Evropa

Boris Džonson raskida veze sa advokatima u slučaju oko kršenja pravila kovida

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2023

-

18:16

Boris Džonson raskida veze sa advokatima u slučaju oko kršenja pravila kovida
Tanjug/AP/Matt Dunham - Copyright Tanjug/AP/Matt Dunham

veličina teksta

Aa Aa

Bivši britanski premijer Boris Džonson prekinuo je danas veze sa advokatima koje mu je odredila vlada, nakon što je upućen u policiju zbog potencijalno novih kršenja pravila o zaključavanju u vreme kovida.

Kancelarija kabineta, koja je odgovorna za nadgledanje rada vlade, saopštila je u utorak da je policiji predočila informacije otkrivene tokom pripreme javne istrage o pandemiji, preneo je Rojters.

Džonson je u pismu predsedavajućem istrage o kovidu, koji preko kabineta insistira na pristupu dodatnim informacijama od bivšeg premijera, naveo da "od danas nema predstavnika u tom telu".

"Trenutno upućujem nove advokate koji bi me zastupali u istrazi", napisao je on.

U pismu nije precizirano zašto je prestao da radi sa svojim prethodnim pravnim timom, koji je vlada imenovala i ovlastila da se bave pitanjima iz istrage o kovidu.

Njegove pristalice kažu da je izgubio poverenje u Kancelariju kabineta.List "Tajms" preneo je da Džonsonovi dnevnici potvrđuju da je tokom pandemije imao posete prijatelja u rezidenciji Čekers, koje premijeri koriste kao rezidencija.

Džonsonovo novo upućivanje policiji, na manje od godinu dana otkako je zbačen sa vlasti, mahom zbog žurki kojima je kršen karantin, preti da dodatno produbi podele u vladajućoj Konzervativnoj stranci pre izbora, očekivanih sledeće godine.

Kancelarija kabineta saopštila je da je podnela zahtev u skladu sa kodeksom ponašanja državne službe.

Neki od Džonsonovih pristalica dovode u sumnju neutralnost kabineta, navodeći da tamošnji zvaničnici, uz podršku političara, vode "lov na veštice" upućivanjem slučaja policiji.
 

Komentari (0)

Evropa