Evropa

Ruski olimpijci dobili uputstva kako da odgovaraju na pitanja novinara, na određene teme moraće posebno da obrate pažnju

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

15/07/2021

-

19:17

Ruski olimpijci dobili uputstva kako da odgovaraju na pitanja novinara, na određene teme moraće posebno da obrate pažnju
Ruski olimpijci dobili uputstva kako da odgovaraju na pitanja novinara, na određene teme moraće posebno da obrate pažnju - Copyright Tanjug/ AP Photo/Koji Sasahara

veličina teksta

Aa Aa

Ruski olimpijci dobili su stroge instrukcije da ne iskazuju svoja mišljenja na pitanja koja im budu postavljali novinari tokom Olimpijskih igara u Tokiju, objavio je ruski portal Vjedomosti. Pre svega se misli na osetljiva pitanja  o aneksiji Krima, Ukrajini ili o pokretu "Životi crnaca su bitni" (Black lives matter).

"Vjedomosti" izveštavaju da je brošuru pripremio Ruski olimpijski komitet (ROK) i podelio sportistima. U brošuri je objašnjeno kako da sportisti odgovaraju na politička pitanja novinara. ROK je potvrdio navode. 

Ruski sportisti će se u Tokiju takmičiti pod neutralnom zastavom zbog  kazne, jer je pre nekoliko godina utvrđeno da su pojedini sportisti dopingovani, prenosi "Vašington post".

AP/Koji Sasahara

 

"Moscow Times" piše da je sportistima savetovano da na većinu pitanja odgovor bude “Bez komentara“. Ističe se da bi odgovori na druga pitanja trebalod a budu da "sport ne treba da se meša sa politikom“, kao i da "Olimpisjke igre ne smeju da postanu platforma za bilo kakve akcije".

Ruskim sportistima je posebno naglašeno da paze kakve će poruke da pišu na svojim profilima na društvenim mrežama, da razmisle pre nego što nešto lajkuju, kao i da paze koje će fotografije da kače, prenosi "Jutarnji list".

 

AP/Koji Sasahara

 

Posebno će morati da paze kako odgovaraju na pitanja o seksualnim napadima.

"Nikad mi se to nije desilo u dosadašnjoj karijeri, ali znam da taj problem postoji u mnogim zemljama", odgovor je koji se savetuje sportistima da koriste.

U brošuri je navedeno da se informacije veoma brzo šire i da svaki nepromišljen odgovor na koji sportistu novinari lako mogu da navedu, može da dovede do negativnog publiciteta. 

Peskov potvrdio izdavanje brošure

Dmitri Peskov, portparol Kremlja potvrdio je da je brošura izdata, uz napomenu da od svakog sportiste zavisi da li će da je koristi ili ne, preneo je Vašington post. 

Svetska antidoping agencija (WADA) 2019. godine je zabranila Rusiji na četiri godine učešće na međunarodnim sportskim takmičenjima, uključujući i učešće na Olimpijskim igrama.

Razlog tome je što je WADA utvrdila da se određen broj sportista dopingovao kao i da je bilo  nameštanja laboratorijskih rezultata. Rusiji je u decembru Sud za sportsku arbitraciju smanjio kaznu na dve godine. 

Tanjug/ AP Photo/Eugene Hoshiko, File

 

Ostali ruski sportisti, za koje nije utvrđeno da su koristili doping, mogu da se takmiče, ali ne pod ruskom zastavom ili himnom. Ruski tim koji je 2018. godine učestvovao na Zimskoj Olimpijadi u Južnoj Koreji, vodio se pod nazivom “Olimpijski atletičari iz Rusije“. 

Na pitanja o doping skandalu naloženo je da sportisti odgovore da nemaju ništa da kažu o tome, jer "nisu učestvovali u doping-skandalu", a da uvedene sankcije treba da komentarišu "oni koji su ih uveli Rusiji", prenose Vjedomosti.

Dogovoreno je, ako se neki ruski sportista nađe na pobedničkom podijumu, da umesto  nacionalne himne, svira muzika iz Koncerta za klavir od Čajkovskog. 

Komentari (0)

Evropa