Evropa

Dan odluke u Turskoj: Erdogan i Kiličdaroglu u drugom krugu izbora, ključ u rukama ne tako male grupe neopredeljenih

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Margaux Racaniere

28/05/2023

-

10:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Dve različite vizije za budućnost Turske ponovo će biti sučeljene danas kada su građani po drugi put izačli na birališta. Ovog puta, biraju između dvojice kandidata za predsednika - aktuelnog šefa države Redžepa Tajipa Erdogana i lidera Republikanske partije i saveza opoziconih stranaka Kemala Kiličdaroglua. Iako je Erdogan u dobroj poziciji da zadrži vlast, pošto mu je trećeplasirani u prvom krugu Sinan Ogan dao podršku, očekuje se velika bitka za glasove još oko osam miliona birača. 

Period između dva kruga bio je obeležen žustrom borbom u kojoj su Erdogan i Kiličdaroglu na različite načine pokušali da pridobiju dodatnu podršku i time obezbede sopstvenu pobedu, te s tim u vezi, nisu prezali od menjanja retorike, kao i korišćenja raznih sredstava za podrivanje svojih političkih oponenata. 

Brojke i predviđanja u ovom trenutku idu na ruku aktuelnom predsedniku, međutim, prognoze su često nezahvalne, a iznenađenja uvek moguća, što ostavlja mogućnost da ishod ovih izbora na kraju donese velike promene na turskoj političkoj sceni. Trenutno sve leži u rukama neopredeljenih glasača. 

Koliko (ne)spremnost za drugi krug izbora može uticati na krajnji ishod? 

Da je ishod izbora neizvestan, smatra i šef Katedre za vizantologiju na Filozofskom fakultetu Vlada Stanković, koji tu neizvesnost povezuje sa tim što je ovo prvi put da se uopšte ide u drugi krug za 20 godina Erdoganove vladavine. 

"U prvom krugu su očekivanja bila da će rezultat biti obrnut, da će njegov protivnik dobiti više glasova, a Erdogan manje. Tako da anketama koje trenutno daju prednost Erdoganu, ne možemo do kraja verovati, veliko je pitanje za koga će se opredeliti milioni neopredeljenih, odnosno onih koji u prvom krugu nisu izašli na glasanje", kaže Stanković. 

Kaže da su među neopredeljenim glasačima najvažnije dve grupe - mladi i Kurdi.

"Obe grupacije naginju ka Kemalu Kiličdaroglou, opozicionom kandidatu, ali je pitanje u kojoj meri će oni izaći i koliko je on uspeo da ih privuče da izađu i glasaju", dodaje Stanković.

Kiličdaroglu je posle prvog kruga promenio marketinšku agenciju koja mu radi kampanju, pa je preko noći "turski Gandi", vesnik mira i demokratije, pokušao da privuče i nacionalističke birače, obećavši da će, ukoliko bude izabran za predsednika 28. maja, poslati sve migrante u matične zemlje.  

Stanković ističe da ovaj potez može otići u suprotnom pravcu od onoga koji je Kiličardoglouu neophodan za pobedu. 

Euronews

"Trebalo je da se okrene potpuno drugačijem narativu od Erdoganovog, drugačijim temama. Malo je naseo na jako dobro vođenu kampanju Erdogana i njegovih savetnika, pa je počeo da odgovara na njegove teme i napade i gotovo svih medija koje vladajuća partija kontroliše. Pitanje je sada kakav će rezultat biti, mada prema istraživanjima, većina turskih birača bi glasala protiv Erdogana, samo je pitanje da li će to pravo iskoristiti", kaže Stanković i dodaje:  

"Umesto optimizma, novih ideja, pričama o korupciji koja je strašna, a pre svega očajnoj ekonomskoj situaciji, oni su se okrenuli istim pričama koje možemo čuti od Erdogana - a on je u tome nenadmašen". 

Sa druge strane, kampanju koju vodi Erdogan Stanković smatra dobro isplaniranom i kaže da su u vladajućoj partiji bili svesni toga da će ovog puta biti drugog kruga, zbog čega su se vrlo dobro pripremili. 

"Napravili su jednu strategiju prvog kruga izbora tokom koga su koristili malo blažu retoriku, dok su se između dva kruga služili napadima. Tu imate razne montaže koje se vrte po turskim televizijima gde se Kiličdaroglu pojavljuje sa kurdskim pobunjenicima, jednostavno propaganda na jednom, čak priličnom niskom i amaterskom nivou, ali ona održava taj krug Erdoganovih birača koji uglavnom zavise od vesti sa televizije. Tako da, strategija kod Erdogana za drugi krug je postojala, dok kod opozicije - čini mi se da nije", rekao je Stanković. 

Neopredeljeni glasači - bitan faktor 

Stanković smatra da će na kraju ključni u određivanju ishoda ovih izbora biti mladi i Kurdi, ali problem je što nije izvesno da li će, i u kom broju, oni izaći da glasaju. 

"Čini mi se da će mnogi mladi ostati kod kuće, shvativši da, s obzirom da je Erdoganova partija osvojila većinu u parlamentu, suštinske promene ovog puta neće biti", kaže Stanković. 

Kada su u pitanju Kurdi, smatra da će i oni u velikom broju ostati kod kuće, jer su mišljenja da ovde "ne mogu ni između dva zla da izaberu manje, jer se ne zna koje je manje", a na to su uticali Kiličardogluova promena u stavovima tokom kampanje po pitanju izbeglica, njegova retorika i sklapanje saveza u periodu između dva kruga. 

Na pitanje kome će svoj glas dati žene, Stanković odgovara da tu postoji velika podela. 

"Konzervativne žene daju svoj glas Erdoganu i već su ga dale u prvom krugu. To su žene koje su na neki način zahvalne što ih je on "oslobodio", odnosno dozvolio im da nose hidžab i svoju veru slobodno iskazuju. Mada, većina žena ipak glasa za opoziciju, zbog svega što se dešava, strašan je nivo femicida. Tu su podeljeni glasovi, ali bojim se da oni neće odlučiti", zaključuje Stanković. 

Novinar Emin Jusuf kaže da je u Turskoj bila intenzivna kampanja , kako se i očekivalo, ali da je njega lično malo iznenadilo što je Kiličdaroglu promenio politički jezik posle prvog kruga.

"Odmah su posle prvog kruga počeli da govore isto kao Erdogan. Verovatno je to uradio da bi dobio nacionalističke glasove", rekao je on.

Euronews

U Turskoj je uvek velika izlaznost na izborima, a sada se očekuje da bude 90 odsto. 

"Oko osam miliona ljudi nije izašlo u prvom krugu na izbore. Od njih polovina su mladi, koji nisu verovali nijednom kandidatu. Mladi su otvoreno protiv Erdogana. Sa druge strane iako žele promene, nasuprot Erdogana je Kiličdaroglu, koji se 20 godina bori protiv njega. Stav je ako želimo promene prvo da promenimo Kiličdaroglua, pa onda da dođe neko drugi", rekao je Emin Jusuf za Euronews Srbija.

Dodaje da se nikada ne zna i da su moguća iznenađenja. Bitnu ulogu će odigrati oni koji nisu izašli na izbore u prvom krugu- osam miliona ljudi, ali važnu uligu će odigrati i Kurdi. 

Kakva je uloga krajnje desnice u određivanju ishoda izbora?

Između dva kruga, oba kandidata su se udvarala i biračima krajnje desnice kojih ima 2,8 miliona i koji bi mogli da naprave razliku. Kiličdaroglu je iz toga razloga i promenio retoriku i svoj stav o migrantima, posebno o 3,7 miliona sirijskih izbeglica u Turskoj, uprkos prethodnom fokusu na borbu protiv korupcije i odbranu ljudskih prava. 

Trećepalsirani Sinan Ogan koji je dobio više od pet miliona glasova, u međuvremenu je podržao Erdogana. Kako je rekao, Kiličdarogluova Nacionalna alijansa "nije uspela da ga ubedi u bolju budućnost, dok je odluka da podrži Erdogana zasnovana na principu borbe protiv terorizma".

Tanjug/Turkish Presidency via AP, File

 

Kako piše Euronews, ovaj kandidat krajnje desnice pozicionirao se kao "tvorac kralja" između dva kruga predsedničkih izbora u Turskoj. Ogan predstavlja Alijansu ultranacionalista (ATA), grupu koja se raspala nakon poraza u prvom krugu, dok je druga jaka figura u pokretu, Umit Ozdag, stao na stranu opozicije.

Međutim, bilo bi uprošćeno misliti kako će sada birači jednostavno slediti jednog ili drugog, objasnio je za Euronews politikolog koji je specijalizovan za Tursku Sinan Cidi, takođe i istraživač u Fondaciji za odbranu demokratije (FDD).

"Mi smo na neistraženoj teritoriji. Nikada nismo videli političku dinamiku drugog kruga. Mislim da  možda precenjujemo vrednost ove dve male desničarske stranke", dodaje Cidi. 

Smatra kako je bitnije da znamo odgovor birača na pitanje "koga želimo kao lidera, Erdogana ili Kiličardoglua?". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa