Evropa

RAT U UKRAJINI Troje poginulo u novom granatiranju Kijeva, Bela kuća objavila novi paket pomoći Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/06/2023

-

07:27

RAT U UKRAJINI Troje poginulo u novom granatiranju Kijeva, Bela kuća objavila novi paket pomoći Ukrajini
RAT U UKRAJINI Troje poginulo u novom granatiranju Kijeva, Bela kuća objavila novi paket pomoći Ukrajini - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 463 dana. Istok Ukrajine i dalje je poprište nažešćih borbi, ali su sve češći napadi dronovima i na teritoriji Rusije za šta Moskva optužuju Kijev, dok Ukrajinci negiraju umešanost. I dok Bela kuća sa jedne strane poručuje da je Bajdenova administracija jasno rekla Ukrajincima da ne podržava napade na rusko tlo, sa druge strane najavljuje novi u nizu paketa pomoći Ukrajini u vrednosti do 300 miliona dolara. Iz EU najavljuju novi jedanaesti paket sankcija Rusiji usmeren na odgovorne za navodne otmice dece iz Ukrajine.

Ključni događaji:

  • Sprema se novi paket sankcija EU za Rusiju koji cilja odgovorne za navodne otmice dece
  • Bela kuća najavljuje novi paket vojne pomoći Ukrajini
  • Gradonačelnik Bahmuta: U gradu je ostalo samo 500 ljudi
  • Bela kuća: Ne podržavamo ukrajinske napade na rusko tlo

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu 

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

21.25 Makron: Ukrajini dati "jasne i snažne bezbednosne garancije" na samitu NATO

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas da Ukrajini treba dati "jasne i snažne bezbednosne garancije" na samitu NATO-a u julu u Litvaniji.

„Iz Viljnusa se mora poslati jasna poruka Ukrajini i Ukrajincima. Zalažem se za jače, konkretne i vrlo jasne bezbednosne garancije“, rekao je Makron novinarima nakon sastanka evropskih lidera u Moldaviji.

Nije precizirao o kakvim garancijama je reč, ali je rekao da bi one trebalo da budu nešto između garancija koje dobija Izrael i punopravnog članstva u NATO, kao i da će o tom pitanju razgovarati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Potsdamu 7. juna, prenosi Rojters.

21.00 Lula da Silva: Brazil ostaje neutralan u ukrajinskom sukobu

Brazilski predsednik Luis Inasio Lula da Silva ponovio je danas stav svoje zemlje da osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu, ali da pokušava da ostane neutralan kako bi mogao da posreduje potencijalnim mirovnim pregovorima. 

Lula je novinarima nakon sastanka sa finskim predsednikom Saulijem Niinistom u Braziliji rekao da želi da se stvore uslovi da se obe zemlje uključe u mirovne pregovore i zaustave rat kada budu spremne. 

„Brazil radi sa drugim zemljama na postizanju mira, ali ništa se neće desiti ako Ukrajina i Rusija to ne žele“, poručio je Lula i dodao da je nedavno o toj temi razgovarao sa drugim liderima, uključujući predsednika Kine Si Đinpinga, preneo je Rojters.

Finski predsednik, čija zemlja se pridružila NATO-u u martu, rekao je da je svaki pokušaj da se dostigne mir dragocen, ali da „u ovom trenutku to nije na vidiku“.

20.35 Zelenski razgovarao sa Sunakom o situaciji na frontu i podršci Ukrajini

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, u okviru posete Moldaviji, sastao se sa premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom i zahvalio se na snažnoj podršci Ukrajini u borbi protiv ruske agresije.

„Zahvalan sam Velikoj Britaniji i lično premijeru na pomoći Ukrajini. Za vođstvo u stvaranju tenkovskih i avijacijskih koalicija, posebno u spremnosti da se počne sa obukom ukrajinskih pilota“, rekao je Zelenski, prenosi Ukrinform pozivajući se na pres-službu predsednika.. 

On je pohvalio nedavni transfer raketa dugog dometa "Storm Shadow" Ukrajini.

"To je upravo ono oružje koje nam je danas potrebno. Ono nam pomaže da pobedimo“, naglasio je on.

16.34 Putin uveren u pobedu Rusije u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin istakao je danas da ne sumnja da će Rusija pobediti u Ukrajini i postati garant mira i bezbednosti za sve narode.

Putin je to rekao u razgovoru s predstavnikom jedne višečlane porodice, koji je takođe izrazio sigurnost u pobedu Rusije tokom sastanka s predsednikom na Međunarodni dan deteta, preneo je TASS.

"Znam da će pobeda uvek biti naša i mislim da će naša zemlja na kraju biti garant mira i bezbednosti za sve narode, za sve zemlje sveta, za sve ljude i za sve zemlje", rekao je Putin.

14.35 Ukrajina: Rusija blokirala registraciju brodova za prevoz ukrajinskog žita

Ukrajinsko ministarstvo za infrastrukturu saopštilo je danas da je ponovo obustavljeno sprovođenje sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka, zbog toga što je Rusija blokirala registraciju brodova za sve ukrajinske luke. 

Ministarstvo je navelo na Fejsbuku da je zajednički koordinacioni centar u Istanbulu objavio da ne može da sačini plan inspekcijskog nadzora za danas, zbog još jednog odbijanja ruske delegacije da registruje dolaznu flotu za učešće u sprovođenju sporazuma o žitu.

Rusija nije odmah bila dostupna za komentar, preneo je Rojters. Rusija je 17. maja pristala na produženje sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine preko Crnog mora za dva meseca, uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija.

14.30 Stoltenberg: Bezbednost Ukrajine mora biti zagarantovana kada se završi rat

Bezbednost Ukrajine mora da bude zagarantovana kada se rat završi, ali saveznici u NATO tek moraju da razrade detalje o tome kako to urediti, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Kada se rat završi, moramo obezbediti da imamo okvir kako bismo osigurali da to ne bude pauza u ruskim akcijama protiv Ukrajine", rekao je Stoltenberg posle neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO u Oslu, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, NATO mora da zaustavi začarani krug agresije na Ukrajinu, a dodao je da "ostaje da se odluči o detaljima kako se to može uraditi".

Tanjug/AP/Hanna Johre/NTB Scanpix

 

10.05 Berbok: Vrata NATO otvorena, ali nijedna zemlja ne može postati članica dok je u ratu

Vrata NATO ostaju otvorena za nove članice, ali se alijansi ne može pridružiti država dok je usred rata, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

"Politika otvorenih vrata NATO ostaje na snazi, ali istovremeno jasno je da se ne može govoriti o prijemu novih članova (koje su) usred rata", rekla je ona novinarima u Oslu, gde su se okupili ministri spoljnih poslova NATO, preneo je Rojters.

NATO treba da razmisli o tome kakve bezbednosne garancije može da pruži Ukrajini, izjavila je šefica francuske diplomatije Katrin Kolona.

Istovremeno, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je tokom današnje posete Moldaviji da je Ukrajina spremna da bude u vojnom savezu NATO i da Kijev čeka da blok bude spreman da primi njegovu zemlju. 

09.05 Stoltenberg: Saveznici saglasni da će Ukrajina postati članica NATO

Svi NATO saveznici su saglasni su da će Ukrajina postati članica alijanse i da Moskva nema veto na proširenje NATO, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. 

"Svi saveznici se slažu da Moskva nema veto na proširenje NATO. Napredujemo, saveznici su saglasni da će Ukrajina postati članica", rekao je Stoltenberg novinarima uoči neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova NATO u Oslu. 

Takođe, saopštio je i da planira uskoro da otputuje u Tursku na razgovore o članstvu Švedske u alijansi.

Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

 

08.59 Zelenski se pojavio na samitu Evropske političke zajednice

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pojavio se danas na samitu Evropske političke zajednice koji se održava u zamku Mimi, u mestu Bulboaki u istočnoj Moldaviji.

Pola sata pre početka dolaska gostiju, Zelenski se neočekivano pojavio, budući da nije bio na spisku lidera koji dolaze. Njega je dočekala predsednica Moldavije Maja Sandu, koja je i domaćin samita.

08.50 Gladkov: Broj povređenih u Šebekinu porastao na osam

Broj žrtava u Šebekinu u Belgorodskoj oblasti povećan je na osam, a nema poginulih, saopštio je načelnik Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov. On tvrdi da je za granatiranje odgovorna Ukrajina.

Gladkov je na Telegramu napisao da se vlasti pripremaju za evakuaciju građana na bezbedna područja, ali da to se može uraditi tek kada granate prestanu da padaju, prenose RIA Novosti. Prethodno, Gladkov je naveo da je petoro povređeno.

07.45 Ukrajinska vojska: Kijev napadnut sa 10 Iskander raketa, sve su oborene

Ruske snage napale su noćas Kijev sa 10 raketa tipa Iskander, iz Brjanske oblasti, a ukrajinska protivvazdušna odbrana je oborila svih 10, saopšilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine.

"Iz severnog pravca - Brjanske oblasti u Rusiji ispaljeno je 10 balističkih i krstarećih raketa tipa Iskander. Svih 10 su uništile snage PVO Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine: sedam balističkih raketa Iskander-M i tri krstareće rakete Iskander-K", navedeno je u saopštenju koje prenosi Interfaks Ukrajina.

07.20 Gladkov: Pet osoba povređeno u selu Šebekino

Pet osoba je povređeno u granatiranju Šebekina u ruskoj Belgorodskoj oblasti na granici sa Ukrajinom, izjavio je guverner te oblasti Vjačeslav Gladkov, dodajući da su tri osobe hospitalizovane, prenose RIA Novosti. On je za napad optužio Ukrajinu.

"Šebekino je pod neprekidnom vatrom: noćas u 12 sati u 3.40 i u 5.15 oružane snage Ukrajine gađale su centar i periferiju grada", napisao je Gladkov na svom Telegram kanalu.

Precizirao je da je direktno pogođena privatna kuća, usled čega je došlo do požara, da su oštećeni mnogi prozori i terase na kućama i stambenim zgradama, kao i da su pogođene i administrativne zgrade. 

07.15 Ukrajinski zvaničnici: Novi ruski udar na Kijev, poginule tri osobe

U današnjem ruskom raketnom napadu na Kijev poginule su tri osobe, među njima dvoje dece, a povređeno je njih 14, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Kijevska vojna uprava je u saopštenju navela da je na udaru bila oblast Desnjanski na istočnoj periferiji prestonice, kao i Dnjeprovski okrug, bliže centru, a bio je to 18. napad na prestonicu Ukrajine od početka maja, prenosi Rojters.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da je devetoro ljudi hospitalizovano zbog povreda koje su zadobili u napadu, a vatrogasne službe su gasile požare izazvane padanjem krhotina oborenih projektila u blizini mesta udara.

Kličko je na Telegramu naveo da je pogođena zgrada zdravstvene ustanove, a na fotografijama objavljenim na sajtu grada vide se izbijeni prozori na klinici i obližnjim stambenim zgradama.

Upozorenje za vazdušnu opasnost u Kijevu i većem delu istočne Ukrajine bilo je na snazi oko sat vremena.

Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

 

07.10 Bela Kuća objavila novi paket pomoći Ukrajini

Bela kuća objavila je najnoviji u nizu paketa pomoći Ukrajini, koji uključuje sisteme protivvazdušne odbrane, municiju i drugu odbrambenu opremu u vrednosti do 300 miliona dolara.

Pentagon je saopštio da ovaj paket predstavlja 39. prenos opreme Ukrajini iz inventara ministarstva odbrane SAD, preneo je Rojters.

Navodi se da paket obuhvata baterije za PVO Patriot, protivvazdušne sisteme Stinger, tenkovsku municiju i drugu opremu.

07.03 Rusija evakuiše decu iz pograničnih područja 

Rusija je najavila evakuaciju stotina dece iz pogođenih sela zbog pojačanog granatiranja u pograničnom području Belgoroda. Kremlj je situaciju u tom području ocenio kao alarmantnu.

"Danas počinjemo da evakuišemu decu iz okruga Shebekino i Graivoron", objavio je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov na Telegram, govoreći o najteže pogođenim graničnim područjima.

Dodao je da će prvih 300 dece biti odvedeno u Voronjež, grad oko 250 kilometara dalje u Rusiji i da se situacija pogoršava u selu Šebekino gde je, kako je rekao, došlo do više granatiranja, ali bez žrtava. 

07.00 Novi paket sankcija EU za Rusiju cilja odgovorne za navodne otmice dece

Evropska unija nastoji da poveća obim sankcija Rusiji kako bi ciljala i pojedince koji su umešani u navodne otmice dece iz Ukrajine, saopštio je juče holandski premijer Mark Rute.

''Jedanaesti paket sankcija na kojem radimo uključuje opciju da se targetiraju odgovorni za otmice dece'', rekao je Rute na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim.

On je dodao da se novi paket sankcija fokusira i na mehanizmima za zaobilaženje već postojećih sankcija.

06.40 Bela kuća najavljuje novi paket vojne pomoći Ukrajini

Bela kuća juče je objavila najnoviji u nizu paketa pomoći Ukrajini, koji uključuje sisteme protivvazdušne odbrane, municiju i drugu odbrambenu opremu u vrednosti do 300 miliona dolara.

Pentagon je saopštio da ovaj paket predstavlja 39. prenos opreme Ukrajini iz inventara ministarstva odbrane SAD, preneo je Rojters. Navodi se da paket obuhvata baterije za PVO Patriot, protivvazdušne sisteme Stinger, tenkovsku municiju i drugu opremu. SAD su do sada Kijevu isporučile vojnu pomoć u vrednosti od 38,3 milijardi dolara, navodi Rojters.

U taj iznos spada i više od 37,6 milijardi dolara koje su u raznim oblicima otišle Ukrajni od početka sukoba s Rusijom u februaru 2022. 

06.20 Gradonačelnik Bahmuta: U gradu je ostalo samo 500 ljudi

Samo 500 ljudi je ostalo u Bahmutu, gradu na istoku Ukrajine oko kojeg su vođene teške borbe u poslednjih godinu dana, prema gradonačelniku Oleksiju Revi. Pre rata je u Bahmutu živelo više od 70.000 stanovnika. 

Proteklih nedelja su obe sukobljene strane tvrdile kako imaju kontrolu nad gradom. Ključnu ulogu u ruskim vojnim naporima kod Bahmuta imala je plaćenička skupina Wagner, pod vodstvom Jevgenija Prigožina. 

06.00 Bela kuća: Ne podržavamo ukrajinske napade na rusko tlo

Portparol Bele kuće Džon Kirbi je poručio da je Bajdenova administracija jasno rekla, privatno i javno, Ukrajincima da ne podržava napade na rusko tlo.

"Nastavićemo da im dajemo ono što im je potrebno da se obrane i odbrane svoju teritoriju, ukrajinsko tlo, ali ne podržavamo napade u Rusiji", kazao je Kirbi za CNN. 

On nije želeo da odgovori na pitanje da li su SAD zaključile da Ukrajina stoji iza napada dronovima na rusku teritoriju.

"Još pokušavamo doći do informacija i shvatiti što se dogodilo… ali ne mogu vam reći da u ovom trenutku imamo bilo kakvu konačnu informaciju", rekao je.

Komentari (0)

Evropa